Έντονο προβληματισμό δημιουργούν οι μέχρι στιγμή μειωμένες βροχοπτώσεις στην Κρήτη με τις Δημοτικές επιχειρήσεις Ύδρευσης να προετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο σε περίπτωση που τους επόμενους μήνες τα φράγμα τα δεν έχουν τις κατάλληλες ποσότητες νερού για το επερχόμενο δύσκολο καλοκαίρι.
Παράλληλα όμως και ο υδροφόρος ορίζοντας σε διάφορες περιοχές του νησιού “υποφέρει” ενώ ανησυχία προκαλούν οι έρευνες που δείχνουν ότι η νότια Ελλάδα και ιδιαίτερα η Κρήτη θα αντιμετωπίσει σε εντονότερο βαθμό την ξηρασία και βέβαια τις μεγάλες περιβαλλοντικές επιπτώσεις της.
Η καθηγήτρια Γεωλογίας -Υδρογεωλογίας του ΕΛΜΕΠΑ κ. Ελένη Κοκκίνου, αναφέρθηκε στους κινδύνους που υπάρχουν τονίζοντας ότι η άνοδος της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς και η μείωση κατά 18% των βροχοπτώσεων θα επιφέρει μεγάλα προβλήματα.
Ο υδροφόρος ορίζοντας σε διάφορες περιοχές του νησιού μας, όπως είπε, δεν επαναφορτίζεται και καθώς τα υπόγεια ύδατα αντλούνται πολύ γρήγορα λόγω και των καλλιεργειών, η στάθμη συνεχώς πέφτει όπως π.χ στις Μοίρες που ο υδροφορέας έχει πέσει κάτω από 10 μέτρα σε σχέση με το 2020.
Είναι χαρακτηριστικό είπε ότι εκτός από την υπεράντληση σε παράκτιες περιοχές παρατηρείται και το φαινόμενο της υφαλμύρωσης του νερού, που δυστυχώς είναι μια μη αναστρέψιμη διαδικασία.
Από τους νομούς της Κρήτης σύμφωνα με την κ. Κοκκίνου πλήττονται περισσότερο οι νομοί Λασιθίου και Ηρακλείου και ακολουθούν Χανιά και Ρέθυμνο.
Η κ. Κοκκίνου συμβουλεύει τους αγρότες να ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών όσον αφορά τις καλλιέργειες καθώς υπάρχουν πρακτικές για βιώσιμη γεωργία που διαφυλάττουν και τα υδάτινα αποθέματα.
Αγγ.Μαρτίνου: Μεγάλη μείωση των βροχοπτώσεων
Μιλώντας στην ίδια εκπομπή και η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Αγγελική Μαρτίνου, περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί σε διάφορες περιοχές της Κρήτης καθώς όπως είπε οι βροχοπτώσεις μέχρι σήμερα είναι κάτω από το μέσο όρο γεγονός που γεννά ανησυχία.
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι στο Ασκύφου στα Χανιά π.χ όπου καταγραφόταν άλλα χρόνια ρεκόρ βροχοπτώσεων μέχρι σήμερα έχουν πέσει μόλις 590 χιλ.βροχής όταν τα προηγούμενα χρόνια την ίδια εποχή είχαν πέσει 1400 έως 1800 χιλιοστά.
Στη Σητεία μέχρι στιγμής 401 χιλιοστά – 460 πέρυσι
Στην Ασή γωνιά 740 χιλιοστά όταν μέχρι την ίδια περίοδο το 2019 είχαν πέσει 2.000 χιλιοστά.
Στο Σπήλι Ρεθύμνου μέχρι τώρα 450 χιλ. – Πέρυσι 890 την ίδια περίοδο
Στον Πλακιά 250 χιλιοστά – πέρυσι 714
Στα Ανώγεια 325 – Πέρυσι 670
Βιάννος 197 χιλιοστά – την περίοδο 2020-2021 365 χιλιοστά
Αγία Βαρβάρα μέχρι τώρα 265 – πέρυσι 470 χιλιοστά
Βαγιωνιά 177 χιλιοστά – Πέρυσι 380 την ίδια περίοδο