ΚΡΗΤΗ

Kρήτη: “Σταματήστε την παραφιλολογία – Δεν ευθύνεται το… αεροδρόμιο για τους σεισμούς!”

Να μπει τέλος στην παραφιλολογία και στο πρωτοφανές παιχνίδι εντυπώσεων που έχουν επιλέξει να παίζουν ορισμένοι (άραγε για ποιους λόγους και με ποια κίνητρα, πολιτικά, επαγγελματικά ή και κάτι άλλο;) γύρω από το θέμα του σεισμικού κινδύνου για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι ζητούν έγκριτοι επιστήμονες, προτρέποντας τους εμφανιζόμενους αυτόκλητους δήθεν “υπερασπιστές” της ασφάλειας του κόσμου να ακολουθήσουν, εφόσον όντως έχουν τόσο μεγάλο ενδιαφέρον και θεωρούν ότι υπάρχει θέμα με τον νέο αερολιμένα, τη φυσιολογική, θεσμική οδό.

Να απευθυνθούν δηλαδή στην Πολιτεία, στα αρμόδια υπουργεία και στους αρμόδιους φορείς, όπως ο ΟΑΣΠ, και να αφήσουν κατά μέρος το επικοινωνιακό παιχνίδι με τις επιστολές προς την παραχωρησιούχο εταιρεία του έργου και τις εμπρηστικές επιθέσεις μέσω προσωπικών αναρτήσεων, στις οποίες αυτο-πλασάρονται ως οι μοναδικοί ενδιαφερόμενοι για τα ζητήματα ασφάλειας. Και δη ως “θύματα” πολεμικής από ένα οργανωμένο, τάχατες, σύστημα, που έχουν συνθέσει η κοινοπραξία του έργου και τα μέσα ενημέρωσης.

Λες και η Πολιτεία και η κοινοπραξία που έχει πάρει το έργο θα ήθελαν κατά ένα αρρωστημένο τρόπο να παίξουν με ζητήματα ασφάλειας και να ρισκάρει οτιδήποτε. Ή λες και τα μέσα ενημέρωσης θα ήθελαν να βάλουν εμπόδιο σε μια διερεύνηση τυχόν αναγκαίας αναθεώρησης ζητημάτων σεισμικής ασφάλειας και στατικότητας, για να κερδηθεί τι άραγε; Κάποιες χιλιάδες ευρώ δαπανών για τυχόν αναγκαίες μελέτες και ενέργειες, την ώρα που μιλάμε για ένα έργο με αμιγώς μόνο κατασκευαστικό κόστος ύψους 500 εκατ. ευρώ;

Προφανώς και όλοι θέλουν να γίνει ό,τι πρέπει να γίνει, αν χρειάζεται να γίνει. Και για να πάει η υπόθεση και ένα βήμα παραπέρα, πρέπει να διερευνηθεί και να δρομολογηθεί οτιδήποτε κριθεί αναγκαίο σε επίπεδο αντισεισμικής θωράκισης όχι μόνο για αυτές καθαυτές τις εγκαταστάσεις του νέου αερολιμένα, αλλά και για την οικοδομική-κατασκευαστική δραστηριότητα, σε επίπεδο σπιτιών, επαγγελματικών ακινήτων και επιχειρήσεων, που αναμένεται να ξεκινήσει μαζικά στην ευρύτερη περιοχή του αεροδρομίου.

Και εδώ βεβαίως ο δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί είναι ο θεσμικός. Γι’ αυτό ακριβώς η «ΝK» επισημαίνει ότι είναι ένα ζήτημα που πρέπει να το δουν άμεσα στα συναρμόδια υπουργεία σε σχέση με την προσαρμογή των προδιαγραφών του Χωρικού Σχεδίου και την άμεση δημοσίευση του Πολεοδομικού Σχεδίου Αρκαλοχωρίου (το οποίο θέλει πλέον μία μόλις υπογραφή) και την προώθηση του Πολεοδομικού Σχεδίου Καστελίου.

Όλα αυτά μπαίνουν αυτονόητα στο τραπέζι. Αλλά προσοχή. Οι αποφάσεις να ληφθούν αρμοδίως, ψύχραιμα, με τον σωστό τρόπο, από τα σωστά όργανα, και όχι σε ένα κλίμα ταραχής και τρομοκράτησης επειδή το θέλει ο οποιοσδήποτε.

Μέσα στον κατήφορο στον οποίο έχουν κυλήσει ορισμένοι, χθες ξεσπάθωσαν με διαδοχικές αναρτήσεις κατά της «ΝK» για σχετικό άρθρο, στο οποίο εφημερίδα καυτηρίαζε όχι το επιστημονικό σκέλος της υπόθεσης (ίσα-ίσα υπογραμμίζε ότι πρέπει να το δουν και να το διερευνήσουν οι αρμόδιοι φορείς το κατά πόσον ο προ ημερών σεισμός κοντά στο Αρκαλοχώρι θέτει ζητήματα αναθεώρησης των σεισμικών προδιαγραφών του νέου αεροδρομίου), αλλά του τραγελαφικού, εξωθεσμικού τρόπου με το οποίο ορισμένοι κινούνται, επιχειρώντας να “πατήσουν” στον εύλογο φόβο του κόσμου και να σπείρουν τον τρόμο σε σχέση με το νέο αεροδρόμιο.

«Είναι γνωστός ο ένας ταραξίας της σεισμολογικής κοινότητας»

Για ταραξίες της… σύγχυσης έκανε χαρακτηριστικά λόγο σε αιχμηρό τόνο στο Ράδιο 98,4 και στον Γιώργο Σαχίνη ο ομότιμος καθηγητής Σεισμολογίας, μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ο οποίος ζήτησε να μπει τέλος στη φιλολογία με επιστολές σεισμολόγων προς την κατασκευάστρια εταιρεία του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι, για νέες αντισεισμικές μελέτες μετά τον σεισμό από το ρήγμα εγγύς της περιοχής.
Μάλιστα, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει σε άκρως αιχμηρό τόνο πως υπάρχει ένας γνωστός ταραξίας, εδώ και 10ετίες, στην ελληνική σεισμολογική κοινότητα.

Όποιος σεισμολόγος έχει πραγματικό ενδιαφέρον και στοιχεία και θέλει να παρέμβει για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι, να το κάνει θεσμικά προς τον ΟΑΣΠ και το αρμόδιο υπουργείο, και όχι εξωθεσμικά προς τον ανάδοχο του έργου, αφού η Πολιτεία είναι αυτή που πρέπει να κρίνει την αναθεώρηση ή όχι αντισεισμικά των κανόνων μιας τέτοιας κατασκευής μετά τον σεισμό των 6 ρίχτερ. Από την άλλη, και η ανάδοχος του έργου θα ήταν καλό να απευθύνει σχετικό ερώτημα προς το αρμόδιο υπουργείο, το οποίο θα πρέπει να αναλάβει και την ευθύνη τελικά θεσμικά αν αλλάζει ή όχι κάτι στις αντισεισμικές μελέτες κατασκευής του νέου αεροδρομίου. Ομοίως, όπως είπε, το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Αρκαλοχωρίου, που εδώ και δύο χρόνια έχει “κολλήσει” σε μία υπογραφή, μετά τον σεισμό των 6 ρίχτερ, καλό είναι η επίσημη Πολιτεία πριν την υπογραφή να αποφανθεί αν στους αντισεισμικούς κανόνες χρήζει αναθεώρησης ή θα παραμείνει ως έχει, και αυτό είναι ακόμη πιο σοβαρό για χιλιάδες κτίσματα της περιοχής.

Ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε γιατί ο σεισμός των 6 ρίχτερ στην Κρήτη είναι τομή στη μελέτη των επιστημόνων. Χαρακτήρισε τη μέχρι στιγμής σεισμική ακολουθία «φυσιολογική», τονίζοντας ότι 1,5 με 2 μήνες θα έχουμε μετασεισμούς που μπορεί να φτάσουν και μέχρι 5,3 ρίχτερ, ενώ τόνισε ότι ο κύριος σεισμός εκδηλώθηκε σε γνωστό μεν ρήγμα του σεισμικού πλέγματος ανατολικά του Ηρακλείου, ωστόσο μετά τον σεισμό έχουμε να μάθουμε πολύ περισσότερα γι’ αυτό το ρήγμα.

Όπως είπε, επιφανειακά η βύθιση στο Αρκαλοχώρι ήταν μεταξύ 15 και 18 εκατοστών, όμως ενδότερα, εκεί όπου είχαμε και την κυρίως θραύση των πλακών σεισμικά, η βύθιση είναι στο 1 μέτρο και 10 εκατοστά.
«Οι σεισμοί», είπε, «χρειάζονται πολυ-μετρική προσέγγιση, από σεισμολόγους, γεωλόγους, γεωφυσικούς και μηχανικούς, πολύ περισσότερο για τη διαχείριση κρίσεων και επιπτώσεων στο κοινωνικό σύνολο».
Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στο Ινστιτούτο Φυσικής Εσωτερικού της Γης και Γεωκαταστροφών, στο Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, και το δίκτυο που έχει αναπτύξει για την παρακολούθηση των σεισμών στην Κρήτη εδώ και 20 χρόνια, τονίζοντας κατηγορηματικά ότι, παρά τις περί του αντιθέτου φημολογίες ορισμένων, συνεργάζεται επίσημα με μνημόνιο που έχει υπογραφεί με το Ενιαίο Εθνικό Σεισμολογικό Δίκτυο, του οποίου πρόεδρος είναι ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, ο οποίος, για το αν γίνονται ή όχι συνεδριάσεις του δικτύου, είναι ο καθ’ ύλην υπεύθυνος.

Πέρα από τις παρεμβάσεις-νουθεσίες έγκριτων επιστημόνων (όπως το χθεσινό κάλεσμα μέσω του Ράδιο 98,4 του καθηγητή Σεισμολογίας Γεράσιμου Παπαδόπουλου, προς συνάδελφό του ταραξία της σύγχυσης, όπως τον αποκαλεί, να σταματήσει το πρωτοφανές παιχνίδι εντυπώσεων), το σωστό παράδειγμα έρχονται να δώσουν και οι βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ. Οι βουλευτές, μένοντας μακριά από τους πολιτικούς τακτικισμούς στους οποίους επιδίδονται παραδόξως ορισμένοι σεισμολόγοι, έκαναν το λογικό και αυτονόητο. Δε βγήκαν να απευθυνθούν στην εταιρεία του έργου, ούτε στο λαϊκό ακροατήριο του Facebook, αλλά κατέθεσαν επερώτηση προς το υπουργείο Υποδομών, βάζοντας το ζήτημα της ανάγκης διερεύνησης των νέων σεισμολογικών δεδομένων και της ενδεχόμενης – αν κριθεί αναγκαίο – τροποποίησης της μελέτης στατικής επάρκειας του νέου αεροδρομίου.

Μακάρι τα σωστά παραδείγματα προσέγγισης του θέματος να γίνουν αντιληπτά και να υιοθετηθούν και από όσους έχουν επιλέξει ένα πρωτοφανή και παράδοξο για την ιδιότητά τους δρόμο λαϊκισμού και πολιτικών εντυπώσεων, διότι με τέτοιους φαιδρούς χειρισμούς προκαλούν την μήνιν στον ίδιο τους τον επιστημονικό κλάδο και χάνουν το όποιο δίκιο μπορεί ενδεχομένως να έχουν και στο αμιγώς επιστημονικό κομμάτι. Κομμάτι στο οποίο και εμείς εδώ δεν έχουμε καμιά διάθεση ακύρωσής του και θα μπορούσαμε να βρεθούμε μαζί τους, αν βεβαίως επικρατούσε μια ψύχραιμη, νηφάλια, ορθολογική προσέγγιση αντί για την εμφανή ταραχή, η οποία και τους διακατέχει, και την οποία επιχειρούν να περάσουν στον κόσμο… Ταραχή η οποία μάλιστα τους έχει οδηγήσει μέχρι το σημείο, πέρα από την επαναφορά παλιών, ξεχασμένων λύσεων για το νέο αεροδρόμιο, τις οποίες έχει απορρίψει διαχρονικά το ελληνικό κράτος, να βάζουν ξαφνικά στο κάδρο και άλλα μεγάλα έργα, όπως το φράγμα Αποσελέμη, κάνοντας λόγο, σε δημαγωγικό ύφος, για περιουσίες που αρπάχτηκαν από το κράτος για ένα κομμάτι ψωμί.
Χώρια βεβαίως τις επιθέσεις σε επιστήμονες και επιστημονικές δομές, και τα απαξιωτικά λόγια για φορείς και πρόσωπα, με τα οποία δε δίσταζαν βεβαίως παλαιότερα να φωτογραφηθούν με πλατιά χαμόγελα κατά την υπογραφή μνημονίων συνεργασίας μαζί τους.

Την ίδια ώρα, βεβαίως, δεν εξηγούν το γιατί θυμήθηκαν να “βομβαρδίσουν” τώρα την κοινή γνώμη με ένα σκηνικό τρόμου γύρω από το νέο αεροδρόμιο και δεν το έκαναν σε ανύποπτο χρόνο, χρόνια, μήνες ή έστω μέρες πριν τον σεισμό της περασμένης Δευτέρας, ούτε γιατί επιμένουν να απευθύνονται εξωθεσμικώς στην παραχωρησιούχο εταιρεία και όχι στον καθ’ ύλην αρμόδιο, δηλαδή το ελληνικό κράτος.
Μια εύλογη απάντηση βεβαίως είναι εξόφθαλμη. Μπορεί όσοι το κάνουν να το κάνουν γιατί δεν “πουλάει” το ίδιο το να κινηθούν θεσμικά και συγκροτημένα (όπως άλλωστε το επιτάσσει κανονικά η επαγγελματική-επιστημονική τους ιδιότητα) με το να αυτο-ηρωοποιούνται ως αυτόκλητοι σωτήρες που μάχονται δήθεν ενάντια σε ένα οργανωμένο σύστημα συμφερόντων και να “ερεθίζουν” με φθηνό τρόπο το λαϊκό αίσθημα, “πατώντας” στη συγκυρία των πρόσφατων ρίχτερ και στον πόνο ανθρώπων που έχασαν τις περιουσίες τους και βιώνουν μια δύσκολη καθημερινότητα.

Εμπρηστικά λόγια σε προεκλογικό ύφος από σεισμολόγο

Με αμείωτη ένταση συνεχίζει το παιχνίδι εντυπώσεων γνωστός σεισμολόγος, ο οποίος είδε, καταπώς φαίνεται, τον εαυτό του μέσα στο χθεσινό περιγραφικό άρθρο της “Ν.Κ.” για το κλίμα τρόμου που στήνεται εσχάτως πάνω το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι. Και, κατά την προσφιλή του συνήθεια, μας έβαλε μέσω Facebook στο στόχαστρο, με ένα “κατηγορώ” βγαλμένο από μυθιστορηματικά σενάρια και μια γλώσσα και σε ένα ύφος μάλιστα εξόχως πολιτικό, που αποτυπώνει και μια έντονα λαϊκίστικη διάθεση.

«Ο κρητικός λαός και ειδικά Ηρακλειώτες και οι κάτοικοι του Δήμου Μινώα Πεδιάδος γνωρίζουν πολύ καλά τον αγώνα που έχω κάνει τον τελευταίο καιρό και το τι σημαίνει πληρωμένη διαχείριση της κοινής γνώμης. Η γριούλα στο Αρκαλοχώρι που κοιμάται στη σκηνή, οι δεκάδες κάτοικοι που έχασαν τις περιουσίες τους και τους τις άρπαξαν για ένα κομμάτι ψωμί (όπως έγινε και στην περίπτωση του φράγματος του Αποσελέμη) και οι ζωές των χιλιάδων ταξιδιωτών που θα περιδιαβαίνουν σε ένα αεροδρόμιο αμφιβόλου ασφαλείας, αν δεν ληφθούν ειδικά μέτρα, όπως προβλέπονται από τους διεθνείς αντισεισμικούς κανονισμούς αν γειτνιάζουν με ενεργά ρήγματα, είναι η κινητήρια δύναμη των όσων γράφω.

Γνωρίζω σε λίγο ότι θα κοιτάξουν να με φιμώσουν και να με διασύρουν στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ήδη ξεκίνησαν από χθες, στρατολογώντας διάφορα επιστημονικά και μη παπαγαλάκια».
Σε άλλο σημείο της ανάρτησής του επιτίθεται σε συγκεκριμένο επιστήμονα, αναφέροντας: «Είδα σήμερα και χθες ότι τα “συμφέροντα;” “προσέλαβαν” και κάποιον δήθεν σεισμολόγο από την Κρήτη να αποδομήσει τα λεγόμενά μου… και μάλιστα ισχυριζόμενος εντελώς μη επιστημονικά πράγματα και αερολογίες, ότι δε χρειαζόταν να βάλουμε σαν Γεωδυναμικό επιπλέον σεισμογράφους στο νησί, γιατί το παρακολουθεί με κάποια αμφιβόλου αξιοπιστίας δίκτυα τα οποία έχει εγκαταστήσει.

Αλήθεια, πού ήταν αυτός ο κύριος τόσες μέρες που ισχυρίζεται ότι έχει βάλει δίκτυα στο Αρκαλοχώρι (ούτε ένα δεν έχει), και πού ήταν τα αποτελέσματα τα οποία έδωσαν αυτά τα δίκτυα, τα οποία είναι από τα πλέον προβληματικά στο Εθνικό Κρατικό Σεισμολογικό Δίκτυο και φυσικά ούτε προσφέρουν ουσιαστικά και χρήσιμα δεδομένα την Εθνική Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου.
Ο κύριος αυτός, που βγαίνει κατόπιν υποδείξεων στα κρητικά μέσα μαζικής ενημέρωσης με ύφος 1.000 καρδιναλίων (μη νιώθοντας τίποτα για τη γριούλα στο Αρκαλοχώρι που μένει μέσα στις λάσπες και μη σκεπτόμενος τους δεκάδες νοικοκυραίους που ξεσπιτώθηκαν), δεν είναι μέλος της Εθνικής Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου ως μη σεισμολόγος ή σχετικός με το αντικείμενο. Φυσικά το Ινστιτούτο που “εκπροσωπεύει” δεν είναι επιχειρησιακό κέντρο και τη χρηματοδότησή του την οφείλει στο πρόγραμμα HRLPOS, στο οποίο είμαι υπεύθυνος Project manager».
Η ανάρτηση κλείνει μάλιστα με ένα μήνυμα προς τους κατοίκους του Αρκαλοχωρίου, το οποίο δεν παραπέμπει σε επιστήμονα, αλλά θυμίζει πραγματικά υποψήφιο προ κάλπης που απευθύνεται στους ψηφοφόρους:
«Είμαι σίγουρος ότι το Αρκαλοχώρι θα το ξανακάνουμε όπως παλιά, ένα ζωντανό χωριό με ζωντανούς περήφανους ανθρώπους, αλλά πάνω απ’ όλα ειλικρινείς και όχι πουλημένους στα διάφορα συμφέροντα».

Επερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ

Με κοινή ερώτηση προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, ο αν. τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ηρακλείου Νίκος Ηγουμενίδης, με τη συνυπογραφή του αρμόδιου τομεάρχη Νίκου Παππά, αναδεικνύουν την αναγκαιότητα να ληφθούν υπόψη τα νέα σεισμολογικά δεδομένα στη μελέτη στατικής επάρκειας του νέου αεροδρομίου Καστελίου.
Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, «ο ισχυρός σεισμός των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στο Αρκαλοχώρι το πρωί της Δευτέρας 27/9/2021, άλλαξε άρδην τα σεισμικά δεδομένα της ευρύτερης περιοχής του Ηρακλείου. Σύμφωνα με πλήθος δημοσιευμάτων, η επιστημονική κοινότητα των σεισμολόγων της χώρας αγνοούσε εν πολλοίς το συγκεκριμένο ρήγμα, γεγονός που αλλάζει άρδην τις μέριμνες και τους καταναγκασμούς που επιβάλλουν τα νέα δεδομένα στο επίπεδο της στατικής επάρκειας τόσο για τα υφιστάμενα όσο και για τα νέα κτίσματα στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου.
Όπως είναι γνωστό, σε απόσταση λιγότερο από 10 χιλιόμετρα από το Αρκαλοχώρι βρίσκεται η έκταση στην οποία πρόκειται να κατασκευαστεί το νέο αεροδρόμιο Καστελίου και ο παραχωρησιούχος του αεροδρομίου ήταν υποχρεωμένος μέχρι το τέλος του 2021 να ολοκληρώσει τη μελέτη στατικής επάρκειας του νέου αεροδρομίου. Ωστόσο, η γειτνίαση του αεροδρομίου με ένα νέο μη μελετημένο και επιβεβαιωμένο ενεργό σεισμικό ρήγμα δημιουργεί νέα δεδομένα και νέες υποχρεώσεις αναφορικά με την αντισεισμική θωράκιση του νέου αεροδρομίου».

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, οι βουλευτές ζητούν να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, έτσι ώστε να εξασφαλίσει ότι η μελέτη στατικής επάρκειας του νέου αεροδρομίου θα λάβει υπόψη της τα νέα σεισμολογικά δεδομένα της ευρύτερης περιοχής.

ΠΗΓΗ: neakriti.gr

#pgnews



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ