ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Κρήτη: “Ξεσηκωμός” κτηνοτρόφων: «Ψίχουλα» τα 3,5 με 4 ευρώ ανά ζώο

«Ψίχουλα» χαρακτηρίζει η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων το έκτακτο βοήθημα στους αιγοπροβατοτρόφους της χώρας και καλεί τον κόσμο σε ετοιμότητα για κινητοποιήσεις. Από την πλευρά του, το μέλος της Παγκρήτιας Συντονιστικής Επιτροπής Κρήτης Βασίλης Σμπώκος περιγράφει στην εφημερίδα  “Νέα Κρήτη” μια κατάσταση πραγματικά δύσκολη, και συμφωνεί και ο ίδιος ότι τα 3,5 με 4 ευρώ ανά ζώο είναι “ψίχουλα”.

Μάλιστα, κάνει λόγο και για εκατοντάδες παραγωγούς κρέατος, οι οποίοι, επειδή δεν έχουν τιμολόγια γάλακτος αφού παράγουν μόνο κρέας, πρόκειται να αποκλειστούν με βάση τις ανακοινώσεις Βορίδη, γεγονός που σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να συμβεί!

«Δυστυχώς, η απόφαση του ΥΠΑΑΤ να χορηγήσει έκτακτο βοήθημα με “ψίχουλα” στους αιγοπροβατοτρόφους που υπέστησαν μεγάλη καταστροφή από τις εξευτελιστικές τιμές πώλησης των αμνοεριφίων τις ημέρες του Πάσχα, χωρίς ωστόσο η χαμηλή τιμή παραγωγού να περάσει στον καταναλωτή (τιμή παραγωγού 3,5 με 4 ευρώ, τιμή στον καταναλωτή 9 με 10 ευρώ ή και παραπάνω) λόγω κορωνοϊού, μας βρίσκει όλους αντίθετους και φανερώνει την άγνοια των προβλημάτων και της εξαθλίωσης που βιώνουν οι κτηνοτρόφοι», τονίζει η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων σε ανακοίνωσή της.

Επισημαίνει δε πως εμμένει στα αιτήματα για:

-Ένταξη στους ΚΑΔ, έκτακτη ενίσχυση όλων των αδιάθετων αμνοεριφίων και των εναπομεινάντων θηλυκών αναπαραγωγής που δε συνυπολογίστηκαν στη ζημιά.

-“Πάγωμα” όλων των δόσεων των κτηνοτρόφων προς την εφορία, τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία για όσο διαρκεί η κρίση.

-Γρηγορότερη χορήγηση του 80% της Ενιαίας Ενίσχυσης αμέσως μετά τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2020, πάταξη των ελληνοποιήσεων προϊόντων ΠΟΠ, ΠΓΕ και όχι μόνο (βαριές ποινές, κλείσιμο και δημοσιοποίηση των παρανομούντων).

-Άμεση εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, και όσες περιφέρειες αδυνατούν να αναλαμβάνει το ΥΠΑΑΤ τη διεκπεραίωση, και επίσης να πάψουν να πληρώνουν οι κτηνοτρόφοι.

Ακόμα η ΠΕΚ ζητά άμεση χορήγηση αδειών λειτουργίας με διαδικασίες fast track και όχι συνεχείς παρατάσεις και τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ με διαχωρισμό ζωικής και φυτικής παραγωγής, δέσμευση από το ΥΠΑΑΤ για αξιοποίηση των επιστραφέντων 446 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση από καταλογισμούς για τα βοσκοτόπια και με νόμιμες διαδικασίες, ώστε να μην υπάρξουν νέοι καταλογισμοί, και να αποδοθούν στους κτηνοτρόφους (ή μέρος αυτών).

Τέλος, οι κτηνοτρόφοι της ΠΕΚ ζητούν αποκατάσταση, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, της κατάφορης αδικίας σε βάρος των κτηνοτρόφων από την περικοπή της εξισωτικής, όπως υποσχέθηκε προεκλογικά ο πρωθυπουργός, όπως επίσης και η πληρωμή όλων των παλιών υποχρεώσεων εξισωτικών 2013-2014. Παράλληλα, καταγγέλλουν και καταδικάζουν όσους φορείς και φυσικά πρόσωπα καταφέρονται εναντίον της ΠΕΚ και του προεδρείου της.

«Η ΠΕΚ έχει ιστορία αγώνων και κατακτήσεων από την ημέρα της ίδρυσής της και ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. δεν εκπροσωπούν κανένα κόμμα παρά μόνο τους κτηνοτρόφους, για τους οποίους έχουμε δώσει μάχες ζωής όλα τα προηγούμενα χρόνια από το 2006 μέχρι και σήμερα ανελλιπώς. Καλούμε τους κτηνοτρόφους σε ετοιμότητα και, σε περίπτωση μη ικανοποίησης των αιτημάτων μας, θα μας βρουν όλοι απέναντί τους, ξεκινώντας νέους αγώνες και κινητοποιήσεις άμεσα. Φτάνει πια», καταλήγει η ΠΕΚ.

«Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη στήριξη»

«Σίγουρα τα 31 εκατομμύρια ευρώ που ανακοινώθηκαν ότι θα δοθούν στους αιγοπροβατοτρόφους της χώρας δε λύνουν το πρόβλημα. Είναι ένα έκτακτο βοήθημα λόγω του κορωνοϊού, το οποίο είναι εδώ και δύο μήνες υπό συζήτηση. Στην αρχή ήταν 23 εκατομμύρια ευρώ. Μετά από πιέσεις πήγε στα 31 εκατομμύρια ευρώ, που και αυτά δε φτάνουν», είπε στη “Νέα Κρήτη” σχετικά ο αγροτοσυνδικαλιστής και μέλος της Παγκρήτιας Συντονιστικής Επιτροπής Κτηνοτρόφων Κρήτης, Βασίλης Σμπώκος.

Και στο σημείο αυτό εξηγεί ότι, ενώ τα χρήματα αυτά έχουν προγραμματιστεί λόγω της ζημιάς του Πάσχα στο αιγοπρόβειο κρέας, δίνονται με βάση την παράδοση του γάλακτος και αυτό, σύμφωνα με τον Βασίλη Σμπώκο, ήταν μια αστοχία της κυβέρνησης.

«Υπάρχουν πολλοί κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα που έχουν μόνο κρεατοπαραγωγή. Δεν αρμέγουν. Δεν έχουν τιμολόγια γάλακτος. Και από τη στιγμή που το βοήθημα αποφασίστηκε για τις ζημιές στις σφαγές των αρνιών στην περίοδο του Πάσχα, έπρεπε να μπουν και αυτοί. Καλώ τους επιτελείς του υπουργείου να το δουν. Οι κτηνοτρόφοι που έχουν σφάξει τα αρνιά τους σε πιστοποιημένο σφαγείο και αυτό πιστοποιείται και από τον ΕΛΟΓΑΚ (Εθνικός Οργανισμός Γάλακτος και Κρέατος) δε θα πρέπει να εξαιρεθούν από τη βοήθεια αυτή».

Μάλιστα, όπως λέει στην εφημερίδα μας ο Βασίλης Σμπώκος, χάθηκε την περίοδο του Πάσχα η μοναδική ευκαιρία που είχε ο κτηνοτροφικός κόσμος για να απολαύσει ικανοποιητικές τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα.

«Σήμερα που μιλάμε η τιμή στο αρνί έχει κατέβει στα 4 ευρώ το κιλό. Και η τιμή στο γάλα εδώ και χρόνια δεν ξεπερνάει τα 70 με 75 λεπτά το κιλό σε επίπεδο Κρήτης. Δηλαδή, στην τιμή δε φάνηκε αυτό που λέει το υπουργείο, ότι πήρε μέτρα για τις ελληνοποιήσεις.

Και ταυτόχρονα, την περίοδο του Πάσχα χάθηκε η ευκαιρία να έχουμε μια καλύτερη τιμή. Και αυτό συνέβη από τις γενικότερες αστοχίες της κυβέρνησης λόγω της πολιτικής που εφαρμόστηκε σχετικά με τον κορωνοϊό. Διότι θα θυμάστε ότι έβγαινε ο υπουργός Ανάπτυξης και σήκωνε το δάκτυλο στον κτηνοτρόφο, λέγοντάς του “μην περιμένεις ότι θα έχουμε την ίδια κατανάλωση όπως τα προηγούμενα χρόνια”»…

Όπως λέει στην εφημερίδα μας ο αγροτοσυνδικαλιστής Βασίλης Σμπώκος, έγινε μεγάλη ζημιά γύρω από την καλλιέργεια αυτού του κλίματος.

«Είδαμε ότι και στο Ηράκλειο μέσα, Μεγάλη Πέμπτη, Μεγάλη Παρασκευή και Μεγάλο Σάββατο ο καταναλωτής αγόρασε αρνί ακόμα και στα 12 ευρώ το κιλό, διότι δε σφάχτηκαν από τους κτηνοτρόφους όσα αρνιά σφάζονταν τα προηγούμενα χρόνια. Δηλαδή, ενώ η γενικότερη εντύπωση που είχε καλλιεργηθεί ήταν ότι δε θα καταναλώσει ο κόσμος, εμείς φωνάζαμε ότι ο κόσμος θα καταναλώσει γιατί δεν έχει να κάνει τίποτε άλλο τον καιρό της καραντίνας. Κάθεται, τρώει και πίνει. Και τελικά αποδείχτηκε ότι εμείς είχαμε δίκιο».

Καταλήγοντας, ο Βασίλης Σμπώκος καταθέτει προς κάθε ενδιαφερόμενο την εκτίμηση ότι οι σφαγές που έγιναν το Πάσχα στο αρνί στην Κρήτη έπεσαν σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά σε ποσοστό τουλάχιστον 30% έως και 50%, «και αυτό είχε σαν συνέπεια ο κόσμος να ζητάει αρνί και αρνί να μη βρίσκει».

«Να ενεργοποιηθούν οι σύλλογοι»

Την ίδια ώρα, ο Βασίλης Σμπώκος βάζει και την ανάγκη ενεργοποίησης κτηνοτροφικών συλλόγων στην Κρήτη.

«Πρέπει, για παράδειγμα, να δούμε τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Ηρακλείου να ενεργοποιείται ξανά. Ενώ εμείς κάνουμε μια προσπάθεια μέσα από την Παγκρήτια Συντονιστική Επιτροπή Κτηνοτροφικών Συλλόγων. Αν δεν οργανωθούμε ξανά, δε θα μπορούμε να διεκδικούμε ή να μιλάμε για κινητοποιήσεις, όπως κάνει σήμερα η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων»…

ΠΗΓΗ: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ