ΚΡΗΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρήτη – «Ράλι» ανόδου και τον Αύγουστο: 2 ευρώ και… βλέπουμε τα καύσιμα στο νησί

Τη μέση τιμή των 2 ευρώ το λίτρο έχει ξεπεράσει η τιμή της αμόλυβδης στην Κρήτη και την Αττική, με τις ανατιμήσεις από την 1η Ιουλίου να συνεχίζονται ασταμάτητα, βάζοντας “φωτιά” στις τσέπες των καταναλωτών.

Μάλιστα, όπως είπε στο neakriti.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων Ν. Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης, ήδη στο διάστημα αυτό η τιμή έχει αυξηθεί σε όλα τα είδη καυσίμων κατά 8 λεπτά και μόνο χθες Πέμπτη 3 Αυγούστου και προχθές Τετάρτη άρχισε να εμφανίζεται κάποια σταθεροποίηση, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε τη νέα εβδομάδα για να δούμε αν θα σταματήσουν οι αυξήσεις που έχουν έρθει στη χειρότερη περίοδο του καλοκαιριού, τινάζοντας στον αέρα το κόστος των μεταφορών για κατοίκους και επισκέπτες!

«Η μέση τιμή είναι πάνω από τα 2 ευρώ. Στον νομό Χανίων μόνο, η κατάσταση είναι οριακή αλλά κοντά στα 2 ευρώ το λίτρο. Στην περιφέρεια οι τιμές έχουν ξεπεράσει τα 2 ευρώ. Μέσα στην πόλη είναι επίσης κοντά στα 2 ευρώ. Πάντως, ο μέσος όρος είναι παντού στα 2 ευρώ και παραπάνω. Έχουμε καθημερινές αυξήσεις. Οι τιμές έχουν ανέβει γύρω στα 8 λεπτά το λίτρο από την 1η Ιουλίου. Ευελπιστούμε να υπάρξει μία πτώση αυτήν την εβδομάδα. Κάτι δείχνει ότι πάει να ισορροπήσει η τιμή και ευελπιστούμε να μειωθεί η τιμή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Λυκούργος Σαμόλης.

«Υπάρχει αυτή η κρίση που ανέβηκε πολύ ψηλά η τιμή του δολαρίου στο βαρέλι. Και οφείλεται και σε άλλους παράγοντες. Πάντως, αυτές τις δύο τελευταίες μέρες βλέπουμε μια σταθεροποίηση. Για να δούμε», πρόσθεσε.

Η τιμή της αμόλυβδης χθες στην Κρήτη είχε ξεπεράσει κατά μέσο όρο τα 2 ευρώ στους τρεις από τους τέσσερις νομού. Συγκεκριμένα, στον νομό Ηρακλείου η ελάχιστη ήταν στα 1,939 ευρώ το λίτρο, η μέγιστη στα 2,199 και η μέση στα 2,011 ευρώ. Στα Χανιά η ελάχιστη ήταν στα 1,937, η μέγιστη στα 2,089 και η μέση τιμή στα 1,997. Στον νομό Λασιθίου, η ελάχιστη ήταν στα 1,966, η μέγιστη στα 2,199 και η μέση τιμή στα 2,013 ευρώ. Και στον νομό Ρεθύμνου η ελάχιστη ήταν στα 1,939, η μέγιστη στα 2,128 και η μέση τιμή στα 2,018. Πρόκειται για τα επίσημα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης.

Απαισιοδοξία για τον Αύγουστο

Πάντως, σύμφωνα με τον πρόεδρο των βενζινοπωλών Αττικής Νίκο Παπαγεωργίου, «χωρίς περιθώριο αποκλιμάκωσης μέσα στον Αύγουστο είναι η τιμή της αμόλυβδης, που αυξήθηκε κατά 12 λεπτά τις τελευταίες δέκα ημέρες, για να φτάσει κοντά στα 2 ευρώ»…

Αυτά ως προς την Αττική, αλλά γενικότερα, με βάση όσα δήλωσε ο ίδιος, «η τιμή είναι εισαγόμενη, καθώς οι πετρελαιοπαραγωγοί δεν αύξησαν την παραγωγή λόγω ύφεσης και τώρα που η ζήτηση μεγαλώνει διεθνώς λόγω διακοπών, υπάρχει τεχνητή άνοδος τιμής, αφού πρόκειται για χρηματιστηριακό προϊόν».

Και συμπληρώνοντας τόνισε: «Όπως όλοι γνωρίζουν, οφείλεται στις διεθνείς τιμές και η πίεση είναι εισαγόμενη. Μην ξεγελιόμαστε, η τιμή είναι στα 2 ευρώ, αλλά πέρυσι το καλοκαίρι ήταν στα 2,30 ευρώ», συμπληρώνοντας ότι από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία η όποια κακή είδηση ωθεί τις τιμές προς τα πάνω.

Από την Κρήτη, ο αντιπρόεδρος βενζινοπωλών Ηρακλείου Φώτης Δοξαστάκης επιβεβαιώνει ότι το μεταφορικό κόστος επιβαρύνει την κατάσταση στα νησιά. Στην Κρήτη δεν είναι τόσο κραυγαλέα η αύξηση, αν και λόγω μικρότερων πρατηρίων και καταναλώσεων υπάρχει η διαφορά, είπε ο Φώτης Δοξαστάκης και πρόσθεσε: «Συρρικνώνουμε το κέρδος μας, αλλά δεν το καταλαβαίνει ο καταναλωτής. Οι καθημερινές ανατιμήσεις στις διεθνείς τιμές δε διευκολύνουν τη σταθεροποίηση. Τα ελληνικά διυλιστήρια πωλούν καύσιμα σύμφωνα με τις διεθνείς τιμές, που παγιώνονται για όλο τον Αύγουστο».

Ερωτηθείς για το πού πρέπει να γίνουν αλλαγές, είπε ότι στο φορολογικό «αν υπάρχει πλεόνασμα, να δοθεί στον καταναλωτή και να μειωθεί ο φόρος κατανάλωσης».

Ακριβή η Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες χώρες

Με μέση τιμή στο 1,942 ευρώ το λίτρο, η Ελλάδα στον πίνακα ακρίβειας είναι πίσω από την Ολλανδία (με 1,998 το λίτρο) και τη Δανία που ακολουθεί στη δεύτερη θέση, με 1,98 ευρώ το λίτρο. Ο μέσος όρος της Ευρωζώνης είναι στο 1,807 το λίτρο, ενώ στις περισσότερες χώρες η βενζίνη κινείται αρκετά κάτω από αυτό το όριο.

Την κούρσα της ακρίβειας οδηγούν κυρίως οι τιμές στα νησιά, με την “ψαλίδα”, σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα, να ανοίγει διαρκώς. Σε πρατήριο στην Πάτμο, η αμόλυβδη κοστίζει περίπου 2,37 ευρώ το λίτρο και 2,36 ευρώ στη Μήλο. Την ίδια ώρα, στην Αθήνα μπορεί κάποιος να βρει βενζίνη με 1,747 ευρώ και στη Θεσσαλονίκη από 1,823 ευρώ το λίτρο.

 

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ