Σε έλλειψη βρίσκεται ένα από τα πιο δημοφιλή τυριά της Κρήτης, ο ανθότυρος, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θέμα χρόνου είναι να παρουσιαστούν ελλείψεις και στην γραβιέρα!
Η αγορά ζει πρωτοφανείς καταστάσεις εξαιτίας διαφόρων παραγόντων που σχετίζονται με τις ανατιμήσεις και το ενεργειακό κόστος που “γονάτισαν” τους κτηνοτρόφους, αλλά δεν είναι μόνο αυτά.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Κρήτης, Αλέκο Στεφανάκη, οι ελλείψεις στα κρητικά τυριά οφείλονται σε τρεις λόγους:
- Στην αυξημένη κατανάλωση λόγω του αυξημένου αριθμού τουριστών στο νησί,
- στις αυξημένες ποσότητες γάλακτος που εστάλησαν από την Κρήτη σε άλλες περιοχές της χώρας και
- στην μειωμένη παραγωγή, εξαιτίας της μείωσης του ζωικού κεφαλαίου
“Φτάσαμε σε σημείο να παρακαλάμε να γεννήσουν γρήγορα τα ζώα για να αρχίσουμε πάλι να αρμέγουμε. Εκτιμώ ότι ακόμα δεν είδαμε τίποτα. Η ΕΕ θα ζήσει πρωτόγνωρες καταστάσεις, και οι ηγέτες – λυπάμαι που το λέω – με τις πολιτικές τους είναι κατώτεροι των περιστάσεων.”