Διαφώνησαν ανακρίτρια και εισαγγελέας μετά τις μαραθώνιες απολογίες των έξι κατηγορουμένων για το κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας στο Ηράκλειο. Έτσι, μέχρι να συνεδριάσει το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο για την περαιτέρω ποινική τους μεταχείριση, αποφασίστηκε, να τεθούν σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Για την αποτροπή διαφυγής τους, οι έξι διατάχθηκαν να παραδώσουν αστυνομικές ταυτότητες και διαβατήρια. Στη συνέχεια, θα οδηγηθούν στα σπίτια τους, όπου θα παραμείνουν υπό κράτηση.
Σε βάρος τους έχει σχηματιστεί δικογραφία για -κατά περίπτωση- εγκληματική οργάνωση και παραβάσεις των νομοθεσιών για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, την υποχρέωση δήλωσης των ανιχνευτών μετάλλων ή άλλων οργάνων διασκόπησης, όπως επίσης για όπλα και ναρκωτικά.
Οι έξι άνδρες συνελήφθησαν, σύμφωνα με την Αστυνομία, στο πλαίσιο ειδικής συγκεκαλυμμένης επιχειρησιακής δράσης, ενώ επιχειρούσαν να πουλήσουν σε προγραμματισμένη συνάντηση, τουλάχιστον 46 αρχαιότητες. Η σύλληψή τους έγινε από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, με τη συνδρομή αστυνομικών του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης, μετά και από έρευνα της Υποδιεύθυνσης Καταπολέμησης Διακίνησης και Εμπορίας Ανθρώπων και Αγαθών.
Οι συνήγοροι υπεράσπισής τους υποστηρίζουν πως πρόκειται για μια «μαξιμαλιστική δίωξη», κάτι που, όπως τόνισαν μεταξύ άλλων, θα φανεί στη συνέχεια.
Ο διευθυντής δημόσιας υπηρεσίας
Η αστυνομία αποδίδει κομβικό ρόλο στον 58χρονο Ηρακλειώτη, διευθυντικό στέλεχος δημόσιας υπηρεσίας, ενώ στους συλληφθέντες συγκαταλέγονται ακόμα ένας 54χρονος από τη Χαλκίδα και τέσσερις Κρητικοί, 48, 56, 40 και 50 ετών, από χωριά της Μεσσαράς και του Αμαρίου.
Η επίσημη εκτίμηση των αρχαιολόγων για την αξία των κατασχεθέντων ευρημάτων-που σίγουρα είναι στοιχείο βαρόμετρο-εκκρεμεί. Η αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου που εξέτασε τα αντικείμενα για μία πρώτη γνωμάτευση, αποφάνθηκε ότι από τα 46, τα 31 εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του σχετικού νόμου, έξι πειστήρια δεν εμπίπτουν, και 10 ακόμα χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης για το εάν εμπίπτουν.
Ο ιδιωτικός ερευνητής, Γιώργος Τσούκαλης – που εμφανίζεται να βοήθησε σε πληροφοριακό επίπεδο – υποστηρίζει δημοσίως σε συνεντεύξεις του ότι η αξία των αρχαίων είναι τεράστια και σε δημοπρασίες διεθνών οίκων τα κομμάτια αυτά θα πωλούνταν για πολλά εκατομμύρια ευρώ.
Στην ανακρίτρια κατέθεσαν για λογαριασμό των κατηγορουμένων και δύο τεχνικοί σύμβουλοι/εκτιμητές έργων τέχνης που περιλαμβάνονται στις λίστες των δικαστικών πραγματογνωμόνων. Σύμφωνα με την εκτίμηση τους, αρκετά από τα κατασχεθέντα είναι πλαστά, ενώ η αξία όσων είναι γνήσια δεν υπερβαίνει, υποστηρίζουν, τα 14.000 ευρώ.
Το υποτιθέμενο ζευγάρι των μεσαζόντων εκτιμητών παρέλαβε από την πόλη του Ηρακλείου, στις 11.30 το πρωί της 23ης Απριλίου, ο 54χρονος από την Χαλκίδα, τους μετέφερε στην Αγία Βαρβάρα, όπου συναντήθηκαν με τον 50χρονο συλληφθέντα από το Ρέθυμνο. Στη συνέχεια οι τέσσερις μετέβησαν στους Ατσιπάδες, όπου συναντήθηκαν πια όλοι μαζί οι εμπλεκόμενοι.
Πηγή: ekriti.gr