Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια στην Κρήτη, οι τραγωδίες εν ώρα εργασίας, καθώς μόνο στο Ρέθυμνο από την αρχή του χρόνου έως σήμερα, έχουν χάσει την ζωή τους τρεις συνολικά εργαζόμενοι. Είναι άξιο αναφοράς πως στη μεγάλη λίστα των νεκρών για το μεροκάματο, προστέθηκε πριν από 2,5 χρόνια και το όνομα του Μανόλη Αφράτη, ο οποίος σκοτώθηκε με το επαγγελματικό όχημα της εταιρίας που εργαζόταν και το οποίο σύμφωνα με την συνήγορο της οικογένειας, ήταν κακοσυντηρημένο.
Δικαιοσύνη ζήτησαν χθες το πρωί έξω από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου πρόεδροι εργατικών κέντρων, εκπρόσωποι εργατικών σωματείων, δικηγόροι και συγγενείς του νεκρού Μανόλη Αφράτη.
Ο αδερφός του ήταν εκεί ο οποίος μιλώντας στον τηλεοπτικό φακό ζήτησε: «Δικαιοσύνη για τον αδερφό μου. Δικαιοσύνη για να μην υπάρξει κάποιος άλλος».
Την ίδια στιγμή, σε νέα μάστιγα για την Κρήτη τείνουν να μετατραπούν τα εργατικά ατυχήματα, που αρκετά συχνά καταλήγουν σε τραγωδίες. Τις περισσότερες απώλειες εργαζομένων μετρά αναμφίβολα ο χώρος της οικοδομής, ενώ ολοένα και συχνότερα σημειώνονται πλέον και τροχαία εργατικά ατυχήματα, με θύματα εργαζόμενους που κινούνται στους δρόμους με οχήματα πολλές φορές κακοσυντηρημένα.
Στην μεγάλη λίστα των νεκρών για το μεροκάματο προστέθηκε το Μάιο του 2020 και το όνομα του Μανόλη Αφράτη στο Ρέθυμνο, ο οποίος σκοτώθηκε με το επαγγελματικό όχημα της εταιρίας που εργαζόταν.
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου υποστήριξε :«Έχουμε ραγδαία αύξηση. Θα έλεγα ότι έχουμε έναν τριπλασιασμό των εργατικών δυστυχημάτων και των εργατικών ατυχημάτων. Μόνο στο νομό που βρίσκομαι έχουν χαθεί μέσα στο 2022 τρεις νέοι άνθρωποι. Δυστυχώς, πολλοί εργαζόμενοι κυκλοφορούν οχήματα που είναι κακοσυντηρημένα ή αλλιώς οχήματα- βόμβες»
«Το εργατικό δυστύχημα έγινε στον Φουρφουρά. Εάν γινόταν εδώ στην πόλη και έπεφτε σε μια στάση, τι θα γινόταν?» λέει με πονεμένο ύφος στις κάμερες ο αδερφός του νεκρούς.
Ευθύνη εταιρείας
Η δικηγόρος Αθηνών, Ελισάβετ Πούλιου ξεκαθάρισε πως υπάρχει ευθύνη της εταιρείας. Εάν δεν ήταν ο Μανόλης Αφράτης, κάποιος άλλος θα ήταν νεκρός. Οι πραγματογνώμονες της εταιρείας υποστήριξαν ξεκάθαρα πως το αμάξι που οδήγησε ο άτυχος Μάνος είχε πολλά προβλήματα.
«Υπάρχει ευθύνη της εταιρείας και θα έλεγα με ενδεχόμενο δόλο γιατί το φορτηγό όπως το εξέτασαν οι πραγματογνώμονες της οικογενείας είχε σοβαρές ελλείψεις και γι΄αυτό χαρακτηρίστηκε και φονικό φορτηγό. Οποιοσδήποτε το οδηγούσε, θα οδηγούνταν σε ατύχημα» είπε η κ. Πούλιου.
Ο ειδικός πραγματογνώμονας τροχαίων ατυχημάτων, Παναγιώτης Μαδιάς ανέφερε: «επιμένουν ότι δεν έγινε διάρρηξη στο επίμαχο μαρκούτσι του αυτοκινήτου λόγω κακής συντήρησης του αυτοκινήτου, πολυχειρισμού και εντελώς ακαταλληλότητας που ήταν εξόφθαλμο και ορατό στους τεχνικούς και έχρηζε αντικατάστασης. Δυστυχώς έσπασε στο κρίσιμο σημείο της καμπυλότητας της δεξιάς στροφής που εκινείτο το φορτηγό».
Πρόεδροι Εργατικών Κέντρων
Το «παρών» στο δικαστικό μέγαρο Ρεθύμνου -πέρα από εργαζόμενους- έδωσαν και οι πρόεδροι τριών εργατικών κέντρων της Κρήτης, που συμπαραστέκονται στην οικογένεια του αδικοχαμένου εργαζόμενου. Οι πρόεδροι των εργατικών κέντρων ζήτησαν απόδοση ευθυνών στους πραγματικούς υπεύθυνους για το θάνατο του Μανόλη Αφράτη, ενώ δήλωσαν και την εμπιστοσύνη τους στο θεσμό της δικαιοσύνης
«Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Και φαίνεται από το γεγονός ότι είμαστε συγκεντρωμένοι πρόεδροι τριών εργατικών κέντρων για μια υπόθεση που αφορά τροχαίο συμβάν» είπε ο κ. Βοργιάς
«Δυστυχώς, ο άνθρωπος που έχασε τη ζωή του καλείται να αποδείξει μέσα από την οικογένειά του ότι δεν ευθύνεται ο ίδιος αλλά η νεκροφόρα που οδηγούσε» ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου, Κωνσταντίνος Νικολιδάκης.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων Γιάννης Μανωλικάκης υποστήριξε: «Η οικογένεια του νεκρού πρέπει να δικαιωθεί. Πρέπει να αποφεύγονται τα ατυχήματα. Να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει. Έχουμε εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη».
Πηγή: neakriti.gr