Κανονικά πραγματοποιήθηκαν οι φοιτητικές εκλογές στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Κρήτης. Σίγουρα, το ενδιαφέρον σε σχέση με προηγούμενες χρονιές πριν την πανδημία έχει περιοριστεί, ενώ είναι άξιο αναφοράς πως ένα μέρος των φοιτητών έδωσαν πολιτικά χαρακτηριστικά στην ψήφο τους.
Ειδικότερα, μέρα εκλογών ήταν η χθεσινή για τους φοιτητές και των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Κρήτης, με τα πανεπιστήμια να ήταν γεμάτα με προεκλογικά συνθήματα, πανό και αφίσες, ενόψει μιας εκλογικής διαδικασίας πολύ κοντά στις εθνικές εκλογές και με το κλίμα σε πανελλαδικό επίπεδο να είναι ιδιαίτερα οξυμένο.
Από μέρος των φοιτητικών παρατάξεων εκείνο που επισημάνθηκε ήταν ότι οι φοιτητές σε αυτές τις εκλογές ψηφίζουν με άξονα τα μέτρα που έχουν τα τελευταία χρόνια ληφθεί για τα πανεπιστήμια, και τα οποία, ανάλογα με την παράταξη που εκπροσωπούν, ερμηνεύονται διαφορετικά.
«Το ζήτημα των φετινών φοιτητικών εκλογών είναι εάν θα έχουμε ανοικτές σχολές ή όχι, ή εάν έχουμε καταλήψεις που δε θα επιτρέπουν στους φοιτητές να συμμετέχουν στα μαθήματά τους», είπε το μέλος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Γιώργος Κάμποσος.
Πανσπουδαστική, ΔΑΠ, ΠΑΣΠ και αριστερά ριζοσπαστικά σχήματα ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ διεκδίκησαν στο μεγαλύτερο μέρος την ψήφο των φοιτητών, χωρίς ωστόσο κάποιες παρατάξεις να κατεβαίνουν σε όλες τις σχολές των πανεπιστημίων.
Το μέλος της ΠΑΣΠ του ΕΛΜΕΠΑ Νίκος Παπούλιας σημείωσε: «Θέλουμε να δώσουμε την πρώτη απάντηση πριν τις εθνικές εκλογές και να πούμε “όχι” στην ιδιωτικοποίηση της παιδείας και να έχουμε ένα ανοικτό και δωρεάν πανεπιστήμιο για όλους τους φοιτητές».
Πάντως, σε ένα μεγάλο μέρος τους οι φοιτητές έδωσαν αμιγώς πολιτικά χαρακτηριστικά στην ψήφο τους, σημειώνοντας ότι τα αποτελέσματα θα δείξουν πιθανότατα και την πρόθεση της φοιτητικής κοινότητας ενόψει των εθνικών εκλογών.
Στο Ρέθυμνο
Σε ό,τι αφορά τις σχολές του Ρεθύμνου, το φοιτητικό σκηνικό ήταν παρόμοιο με πέρυσι. Αυτό υποστήριξε το μέλος του Δικτύου Προοδευτικών Αριστερών Φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης Δήμος Μπινετζής, κάνοντας σαφές πως, λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες στο Ρέθυμνο, τα ποσοστά της φοιτητικής συμμετοχής ήταν παρόμοια με πέρυσι. Είναι άξιο αναφοράς πως τόσο οι εθνικές εκλογές όσο και η ολοένα και αυξανόμενη αποχή έπαιξαν κομβικό ρόλο, ώστε να μην υπάρχει αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των φοιτητών στις φοιτητικές εκλογές.
Ο ίδιος, υποστήριξε: «Σε επίπεδο Ρεθύμνου, βρισκόμαστε λίγο πριν τις κάλπες στα ίδια ποσοστά συμμετοχής με πέρυσι. Στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, όπου ανήκω εγώ, υπάρχει μείωση του ποσοστού συμμετοχής. Γενικότερα, σε σχέση με πριν από μία δεκαετία, έχει περιοριστεί ο αριθμός των φοιτητών που συμμετέχουν στις κάλπες. Αυτό οφείλεται τόσο στην ολοένα και αυξανόμενη ετήσια αποχή (μέχρι στιγμής δεν έχουν βγει αναλυτικά τα ποσοστά συμμετοχής και αποχής), όσο και στο γεγονός πως πολλοί φοιτητές προτίμησαν να φύγουν και να πάνε στον τόπο διαμονής τους νωρίτερα για να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές».
Πηγή: neakriti.gr