Σε σκάνδαλο με πολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις εξελίσσεται η υπόθεση της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης, αφού ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχει δώσει εξηγήσεις ως προς το μεγαλύτερο μέρος των περικοπών που έκανε, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη να καταθέτει φάκελο στον εισαγγελέα, μετά την άρνηση της διοίκησης του Οργανισμού να υποβάλει την παραίτησή της.
Τα στοιχεία δείχνουν πρωτόγνωρη “σφαγή” και σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί παραγωγοί στην Κρήτη δεν έλαβαν ούτε το ποσό της σύγκλισης κατά στρέμμα, με συνέπεια να λαμβάνουν “ψίχουλα”, χωρίς να υπάρχει καμία δικαιολογία!
Το “μπάχαλο” που έχει προκληθεί φέτος δεν έχει προηγούμενο. Ίσως τέτοιες περικοπές να μας θυμίζουν κάπως τα μέσα της δεκαετίας του 2000, όταν άλλαζε η ΚΑΠ και μπαίναμε στο προηγούμενο καθεστώς, οπότε και η Κρήτη “πάθαινε” την πρώτη μεγάλη ψυχρολουσία, με τις απότομες και τεράστιες μειώσεις των επιδοτήσεών της…
Αποκαλυπτικός είναι προς το neakriti.gr ο αντιπρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Ν. Ηρακλείου και νεοεκλεγείς περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης Βασίλης Σμπώκος, που παραθέτει πολύ συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία για τη “σφαγή” που έγινε:
«Γιατί έγινε αυτή η οριζόντια πληρωμή; Και πού πήγανε τα χρήματα που κόπηκαν; Γιατί σε πολλούς παραγωγούς τα χρήματά τους είναι πολύ κάτω από αυτά που προβλέπει το στρατηγικό σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ; Η ενιαία περιφερειακή αξία δικαιώματος είναι 21,05 ευρώ ανά στρέμμα για τα σιτηρά, 27 ευρώ ανά στρέμμα για την ελιά και το αμπέλι και 17,06 ευρώ ανά στρέμμα για τα βοσκοτόπια. Το ξέρετε ότι πολλοί παραγωγοί έχουν πάει σήμερα κάτω από αυτές τις τιμές;».
Σύμφωνα με τον Βασίλη Σμπώκο, «είναι παραγωγός που πληρώνεται 12 ευρώ το στρέμμα στον βοσκότοπο, 20 ευρώ το στρέμμα στην ελιά και 17 ευρώ το στρέμμα στα σιτηρά. Γιατί γίνεται αυτή η οριζόντια μείωση και γιατί αυτοί πέφτουν κάτω από το στρατηγικό σχέδιο; Δεν έχει απαντηθεί»…
Μάλιστα, όπως εξηγεί ο ίδιος, «έλεγαν ότι μέχρι το 2027 θα συγκλίναμε στην ενιαία περιφερειακή αξία δικαιώματος. Αν είχες δηλαδή 100 ευρώ το στρέμμα στην ελιά, θα πας στα 27 ευρώ μέχρι το 2027. Θα πας ομαλά. Δε θα πας οριζόντια. Αυτό δε γίνεται. Αυτή τη στιγμή είναι άνθρωποι που έπεσαν κάτω από τις τιμές αυτές και απάντηση δεν υπάρχει».
92 εκατ. ευρώ λιγότερα
Ο Βασίλης Σμπώκος κάνει την ακόλουθη ανάλυση: «Το σύνολο της βασικής ενίσχυσης με βάση τη νέα ΚΑΠ είναι στα 829 εκατομμύρια ευρώ (από 1,09 δισ. που ήταν το 2022). Το “πρασίνισμα” ήταν γύρω στα 550 εκατομμύρια ευρώ πέρυσι με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο. Άρα είχαμε το 2022 το συνολικό ποσό των 1.650.000 ευρώ. Από αυτά, τα 550 εκατομμύρια ευρώ καταργούνται, αφού πλέον περνάνε στα περίφημα οικολογικά σχήματα. Από το 1,09 δισ. που έμειναν, το ποσό κατεβαίνει στα 829 εκατομμύρια ευρώ φέτος. Από αυτά έπρεπε να πληρωθεί το 70%, δηλαδή 580 εκατομμύρια ευρώ. Από τα 580 εκατομμύρια ευρώ, πληρώθηκαν 488 εκατομμύρια ευρώ. Άρα λείπουν 92 εκατομμύρια ευρώ. Από τα 92 εκατομμύρια ευρώ, ο ΟΠΕΚΕΠΕ δικαιολογεί τα 31 εκατομμύρια ευρώ. Λείπουν 61 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά πού πήγαν;».
Αναφορικά με τα 31 εκατομμύρια ευρώ, ο ΟΠΕΚΕΠΕ με την ανακοίνωσή του δικαιολογεί μόνο αυτά. «Αφορούν τις επιδοτήσεις μέχρι 150 ευρώ, δηλαδή οι επιδοτήσεις των μικρών παραγωγών, που κόβονται στην προκαταβολή για να δοθούν στην εκκαθάριση αν καλυφθεί το όριο. Και είναι και τα 15 εκατομμύρια ευρώ που κόπηκαν από βοσκοτόπους κτηνοτρόφων χωρίς ζώα. Τα υπόλοιπα 61 εκατομμύρια ευρώ πού είναι;», ρωτάει ο Βασίλης Σμπώκος.
Καταλήγοντας, ο αγροτοκτηνοτρόφος και περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης δηλώνει αποφασισμένος να διεκδικήσει από το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο να δημιουργηθεί ομάδα συμβούλων με επικεφαλής τον Σταύρο Αρναουτάκη, ώστε να ανέβει στην Αθήνα και να διεκδικήσει απαντήσεις από τη μία και ένα πιο δίκαιο μοίρασμα των επιδοτήσεων για την Κρήτη από την άλλη, «κάτι που δεν έγινε μέχρι σήμερα ούτε από τους αγροτικούς φορείς, ούτε από τους Δήμους, ούτε από την Περιφέρεια».
Χαρακτηριστικές περιπτώσεις στο “φως”
Από το Μαλεβίζι, ο παλαίμαχος και πάντα “έγκυρος” αγροτοσυνδικαλιστής Στάθης Φραγκιαδάκης, αποκαλύπτει συγκεκριμένες και χαρακτηριστικές περιπτώσεις παραγωγών, που κυριολεκτικά αφήνονται άφραγκοι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
«Ένας παραγωγός περίμενε να πάρει 1.250 ευρώ που είχε πάρει πέρυσι και του έβαλαν 800 ευρώ φέτος. Πάνω-κάτω ο καθένας κατά μέσο όρο περίμενε να λάβει προκαταβολή 1.500 με 2.000 ευρώ και όλοι έπεσαν κάτω από τα 1.000 ευρώ.
Άλλοι δεν πήραν καθόλου χρήματα, ενώ περίμεναν άλλος 600 ευρώ, άλλος 400 ευρώ, άλλος 2.000 ευρώ και μπήκαν στο σύστημα και δε βρήκαν καθόλου χρήματα. Αλλά αυτό είναι εντελώς αδιανόητο. Δεν μπορεί να συμβαίνουν τέτοια πράγματα με την επιδότηση. Αυτός ο ΟΠΕΚΕΠΕ, αυτό το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει να βγει και να ζητήσει μια μεγάλη συγνώμη από τον κόσμο και να δώσει σοβαρές και αληθινές εξηγήσεις. Δηλαδή να πει “αυτό το λάθος έγινε και θα το διορθώσουμε με αυτόν τον τρόπο”. Να το διορθώσουν. Δε φτάνει μόνο η συγνώμη. Η τσέπη είναι άδεια».
Συνεχίζοντας, ο Στάθης Φραγκιαδάκης δηλώνει ότι πρέπει να γίνει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, διότι “οσμίζεται”, όπως λέει, μια ιστορία που είχε γίνει και το 2016, όταν έγιναν περικοπές λόγω της περίφημης φόρμας 6.
«Είχαν χαθεί από το 2014 τα λεφτά. Και μας έκοψαν το 2016 οριζόντια κατά 30%, για να επιστρέψουν τα χρήματα στους ανθρώπους της φόρμας 6. Ούτε στους ανθρώπους αυτούς τα έδωσαν, ούτε ξέρει κανείς πού πήγαν».
Καταλήγοντας, λέει πως ειδικά τους νέους αγρότες κυριολεκτικά τους καταστρέφουν οι κυβερνώντες με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αφού τους βάζουν στο πρόγραμμα, τους δεσμεύουν με τον όρο να λαμβάνουν συγκεκριμένες επιδοτήσεις, αλλά στην πορεία από χρόνο σε χρόνο τους τις μειώνουν, με συνέπεια να μην μπορούν ως αγρότες να επιβιώσουν.
Στον εισαγγελέα προσφεύγει ο υπουργός
Την παραίτηση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ζητήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με αφορμή την κακή πληρωμή της βασικής ενίσχυσης που έγινε την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου. Μάλιστα, μιλώντας στη Βουλή το απόγευμα της Δευτέρας 30 Οκτωβρίου, ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης διευκρίνισε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες πως σκοπεύει να στείλει σχετικό φάκελο στην Εισαγγελία για περαιτέρω έρευνα.
Την ίδια ώρα, την πρόσληψή του μέσω ΑΣΕΠ φαίνεται να επικαλείται ο πρόεδρος του Οργανισμού, Βαγγέλης Σημανδράκος, ο οποίος μέχρι και χθες δεν έδειχνε διατεθειμένος να παραιτηθεί.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, για το Σάββατο 4 Νοεμβρίου και ώρα 17:00 το απόγευμα, έχει συγκληθεί ευρεία έκτακτη σύσκεψη στα γραφεία της Οργάνωσης Αμπελουργών-Ελαιοπαραγωγών Κρήτης, για να τεθούν όλα τα προβλήματα και να αναζητηθούν και λύσεις και προτάσεις, ώστε οι αγρότες να βγουν από το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει.
Παραίτηση Αυγενάκη ζητά ο Κόκκαλης
Την παραίτηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, ζητά ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης.
Αναλυτικά η δήλωση του κ. Κόκκαλη αναφέρει: «Το μεγάλο φιάσκο του αυτονόητου, η αδυναμία δηλαδή της κυβέρνησης απλά να διεκπεραιώσει τις διαδικασίες, ώστε οι αγρότες της χώρας να λάβουν τις ευρωπαϊκές ενισχύσεις, αποτελεί ένα ακόμη ξεκάθαρο δείγμα πως η παρούσα ηγεσία της χώρας βυθίζει με την ανικανότητά της ακόμη περισσότερο στην απόγνωση τον πρωτογενή τομέα.
Η προσπάθεια του υπουργού κ. Αυγενάκη να μεταθέσει τις βαρύτατες ευθύνες του στους διορισμένους από τον ίδιο στη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν πείθει κανέναν, ούτε φυσικά απονέμει την επιβεβλημένη δικαιοσύνη για ένα πρώτου μεγέθους έγκλημα σε βάρος εκείνων που παράγουν τον πρωτογενή πλούτο στη χώρα μας.
Το γιατί φτάσαμε σήμερα σ’ αυτό το εθνικό “ναυάγιο” με τις επιδοτήσεις είναι κάτι που πρέπει να εξετάσει άμεσα και σε βάθος η ελληνική Δικαιοσύνη. Εντωμεταξύ, το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει από την πλευρά του ο κ. Αυγενάκης είναι να υποβάλει την παραίτησή του από υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Όχι μόνον ως ελάχιστη πράξη πολιτικής ευθιξίας, αλλά και γιατί έχει αποδείξει με τη συμπεριφορά του το τελευταίο διάστημα πως ο τρόπος με τον οποίο πολιτεύεται είναι επικίνδυνος και προς τους Έλληνες αγρότες και προς την ίδια τη Δημοκρατία».
«Ομολογία αποτυχίας οι “καρατομήσεις” – Έκθετη η κυβέρνηση»
«Οι “καρατομήσεις” μελών του Δ.Σ. του ΟΠΕΚΕΠΕ συνιστούν ξεκάθαρη ομολογία αποτυχίας. Η κυβέρνηση είναι έκθετη. Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να ανέχεται τις εγκληματικές αστοχίες του υπουργού του, οι Έλληνες αγρότες όμως όχι». Με αυτήν την αιχμηρή αναφορά, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής επικρίνει την κυβέρνηση για την παραπομπή της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Δικαιοσύνη.
Η σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κινήματος σημειώνει πως πρόκειται για άλλο ένα «επιτελικό» φιάσκο, με θύματα αυτή τη φορά τους Έλληνες αγρότες, το οποίο «αποκαλύπτει την αναξιοπιστία και τη διαχειριστική ανεπάρκεια της κυβέρνησης».
«Στις 27 Οκτωβρίου καταβλήθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ η μικρότερη προκαταβολή βασικής ενίσχυσης που έχει δοθεί τα τελευταία χρόνια στον αγροτικό κόσμο στη χώρα μας, στο πλαίσιο της εφαρμογής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), απόρροια της κακής διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης και της ανύπαρκτης διαβούλευσης με τους αρμόδιους φορείς και παραγωγούς. Το συνολικό εγκεκριμένο χρηματικό ποσό της βασικής ενίσχυσης για το 2023 ανέρχεται σε 829 εκατ., μειωμένο κατά 239 εκατ. σε σχέση με πέρυσι», επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ.
«Ο αρμόδιος υπουργός ήταν, ως φαίνεται, ιδιαίτερα απασχολημένος να εκβιάζει ψηφοφόρους προς χάριν του κ. Αγοραστού και χθες “έπεσε από τα σύννεφα”», καταλήγει η ανακοίνωση.
Εξώδικο και από την ΠΕΦΑΣΥ κατά ΟΠΕΚΕΠΕ
Εξώδικο στον ΟΠΕΚΕΠΕ απέστειλε η Πανελλήνια Ένωση Φορέων Αγροτικών Υπηρεσιών (ΠΕΦΑΣΥ), στο οποίο απαριθμεί τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα και αφορούν, μεταξύ άλλων, στην πληρωμή της βασικής ενίσχυσης, προγραμμάτων αλλά και άλλων ενισχύσεων. Στο εξώδικο κάνουν λόγο για εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες δηλώσεων εκτός του gov.gr, κίνηση η οποία παραβιάζει τους κανονισμούς σε σχέση με την οριστικοποίηση των δηλώσεων ΟΣΔΕ.
Επισημαίνουν ότι δεν έχει γίνει σωστή “φόρτωση” των δικαιωμάτων της Βασικής Ενίσχυσης, ενώ σε άλλο σημείο τονίζουν ότι δεν έχει δόθηκε παράταση των 10 ημερών στην υλοποίηση των μεταβιβάσεων. Με το εξώδικο ζητούν τη λήψη άμεσων μέτρων «για τη διασφάλιση αυτής της ανεξέλεγκτης κατάστασης, που έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση η ασφάλεια του GOV και όλο το σύστημα υποβολής δηλώσεων για το 2023».
Σημειώνεται ότι η ΠΕΦΑΣΥ είναι ένας φορέας που εκπροσωπεί περισσότερα από 150 Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ).
Το εξώδικο
Όπως καταλήγει το εξώδικο, «επειδή και για όλους τους παραπάνω λόγους θα πρέπει να λάβετε άμεσα μέτρα για τη διασφάλιση αυτής της ανεξέλεγκτης κατάστασης πριν τεθεί υπό αμφισβήτηση η ασφάλεια του GOV και όλο το σύστημα υποβολής δηλώσεων για το 2023,
Επειδή πρακτικά και όχι θεωρητικά θα μπορούσε κάποιος διαμέσου της εφαρμογής τέτοιων εταιρειών να υποβάλλει δηλώσεις απαράδεκτες που δεν τηρούν τους κανόνες οριστικοποίησης, με κίνδυνο να μην πληρωθούν (αν προκύψει εύρημα στον διασταυρωτικό πληρωμής γι’ αυτές τις δηλώσεις), όλες αυτές οι δηλώσεις, που μπορεί να είναι ακόμα και χιλιάδες, καθώς επίσης και να κινδυνεύσει το σύνολο των πληρωμών αν διαπιστωθεί τόσο σοβαρό κενό ασφάλειας,
Επειδή υπάρχει αδυναμία στην υλοποίηση όλων αυτών των θεμάτων από τους εμπλεκόμενους,
Επειδή είναι απελπιστική η κατάσταση που βιώνουν τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων τις τελευταίες μέρες, προσπαθώντας όχι απλά να συμβουλέψουν και να υποβοηθήσουν ορθά τον Έλληνα αγρότη, αλλά και να ξεπεράσουν τη δύσκολη συγκυρία τεχνικών ελλείψεων και ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων,
Επειδή έως σήμερα ουδένα πρόβλημα έχετε επιλύσει και ουδεμία απάντηση μάς αποστείλατε σχετικά με τα ως άνω προβλήματα,
Επειδή ενεργείτε πρόχειρα και κατά παράβαση της καλής πίστης και των χρηστών ηθών που πρέπει να διέπουν όλες ανεξαιρέτως τις συναλλαγές, του Δημοσίου μη εξαιρουμένου,
Επειδή κωφεύετε για την άμεση επιδιόρθωση των προβλημάτων παρά τις καθημερινές μας διαμαρτυρίες,
Επειδή δεν προτιθέμεθα να ανεχτούμε άλλο αυτόν τον εμπαιγμό, ούτε να εξαναγκαστούμε να παραμείνουμε στον ρόλο του θεατή,
Επειδή απαιτούμε την άμεση παρέμβασή σας είτε για τη διαλεύκανση της διαδικασίας και την ομαλή διεξαγωγή της με αποσαφήνιση όλων των λεπτομερειών,
Για τους λόγους αυτούς και με την επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματός μας στηλιτεύουμε την πρόσκλησή σας, που εξαναγκάζει τα μέλη μας να υφίστανται τη σοβαρότατη οικονομική ζημία από τη δική σας αινιγματική προχειρότητα, θεωρώντας την πρακτική σας ολωσδιόλου παράνομη και καταχρηστική, περαιτέρω δε και αντικείμενη στις γενικές αρχές της καλής πίστης, των χρηστών ηθών και της γενικής υποχρέωσης του μη ζημιώνει άλλον, που πρέπει να διέπουν τις συναλλαγές.
ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ αφενός να επιλύσετε άμεσα όλα τα ανωτέρω αναφερόμενα προβλήματα τους συστήματος και ΣΑΣ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι δε νομιμοποιείστε να αιφνιδιάζετε και να επιφέρετε οικονομική ζημία στα μέλη μας και ότι η μη κοινοποίηση στα ΚΥΔ των διασταυρωτικών που έχει αποτέλεσμα τη μη αποσφαλμάτωση των αιτήσεων, εμείς ως Φορέας των ΚΥΔ αποποιούμαστε οποιασδήποτε ευθύνης των παραγωγών που δε θα πληρωθούν και αυτομάτως η ευθύνη μεταβιβάζεται σε εσάς τον ΟΠΕΚΕΠΕ και στους αρμόδιους υπαλλήλους σας, που δεν έχουν μεριμνήσει για τους διασταυρωτικούς.
Επιπλέον, σας δηλώνουμε ότι, αν τυχόν επέλθει οποιαδήποτε ζημία στα μέλη μας ή στους πελάτες τους, θα διεκδικήσουμε την όποια ζημία δικαστικώς.
Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής παραγγέλλεται να επιδώσει νομίμως την παρούσα σε αυτόν προς τον οποίο απευθύνεται, όπως νόμιμα εκπροσωπείται, προς γνώση του και για τις έννομες συνέπειες, αντιγράφοντάς την ολόκληρη στην έκθεση επιδόσεώς του».
Οι καθυστερήσεις και τα στενά χρονικά περιθώρια…
Η 31η Μαΐου ήταν η ημερομηνία που έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί οι δηλώσεις ΟΣΔΕ 2023, σύμφωνα με την εγκύκλιο που εκδόθηκε στις 20 Ιουλίου. Ωστόσο, οι δηλώσεις ξεκίνησαν τον Ιούνιο, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην έχουν επαρκή χρόνο για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της νέας χρονιάς.
Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στους αγρότες, οι οποίοι ζητούν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις στα ερωτήματά τους και να προχωρήσει άμεσα στις πληρωμές των υπολοίπων από το 2022.
Εξάλλου, τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με τις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ οφείλονται σε μια σειρά από παράγοντες, όπως την έλλειψη αποτελεσματικής οργάνωσης και διοίκησης του Οργανισμού, την έλλειψη επαρκούς προσωπικού για την υποστήριξη των αγροτών, τη συχνή αλλαγή των διαδικασιών και των προδιαγραφών και πολλά άλλα.
Πού πήγαν… 61 εκατ. ευρώ
- Το σύνολο της βασικής ενίσχυσης είναι στα 829 εκατομμύρια ευρώ (από 1,09 δισ. που ήταν το 2022).
- Το 70% είναι 580 εκατομμύρια ευρώ.
- Πληρώθηκαν 488 εκατομμύρια ευρώ.
- Λείπουν 92 εκατομμύρια ευρώ.
- Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δικαιολογεί τα 31 εκατομμύρια ευρώ.
- Μένουν 61 εκατομμύρια ευρώ, που… αναζητούνται.
H “χασούρα” των Κρητικών με παραδείγματα
- Περίμενε 1.250 ευρώ και του έβαλαν 800 ευρώ.
- Περίμενε 600 ευρώ και δεν έλαβε ούτε ευρώ.
- Περίμενε 2.000 ευρώ και δεν πήρε ούτε ευρώ.
- Περίμενε προκαταβολή 1.500 έως 2.000 ευρώ και έλαβε λιγότερα από 1.000 ευρώ.
Πηγή: neakriti.gr