Το καμπανάκι κινδύνου για το αύριο της Κρητικής κτηνοτροφίας έκρουσε σε συνέντευξή του στο Ράδιο Κρήτη και στη Ρένα Σημειαντωνάκη, ο πρόεδρος του παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ Αλέκος Στεφανάκης.
Σε μία περίοδο που ο εφιάλτης της επιτιστικής κρίσης πλανάται πάνω από ολόκληρο τον πλανήτη, τόσο οι καλλίεργειες της Κρήτης, όσο και η κτηνοτροφία, δοκιμάζονται σκληρά, λόγω της έλλειψης εργατών γης, αλλά και της εκτίναξης του κόστους παραγωγής.
“Τα τρόφιμα δεν παράγονται με το πάτημα ενός κουμπιού και το πρόβλημα με την κτηνοτροφία είναι απλό: αν δεν ταϊσεις τα ζώα, θα ψοφήσουν”, υπογράμμισε ο κ. Στεφανάκης.
Ο κ. Αλέκος Στεφανάκης τόνισε ότι πολλοί κτηνοτρόφοι στο νησί, σφάζουν τα ζώα τους για να μειώσουν το κόστος παραγωγής. Και όχι μόνο αυτό. Σφάζουν ακόμα και τα ζώα αναπαραγωγής!
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα και τη γήρανση και τη μείωση του ζωϊκού κεφαλαίου. Οι επιπτώσεις θα γίνουν ορατές τους επόμενους μήνες.
“Φοβάμαι ότι αν δεν αντιδράσουμε, όταν θα αρχίσουν να εμφανίζονται οι ελλείψεις τροφίμων δεν θα έχουμε παραγωγικό σύστημα που θα αντιδράσει για να παράξει περισσότερο, όσο κι έχουμε τη διάθεση, τότε, να πληρώσουμε”, τόνισε ο κ. Στεφανάκης.
Αυξήσεις πάνω από 80% στις ζωοτροφές
Οι αυξήσεις στις ζωοτροφές έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ φτάνοντας ακόμα και το 100%. Ενδεικτικό είναι ότι τον Αύγουστο του 2020 το καλαμπόκι κόστιζε 180 ευρώ ο τόνος, τον Αύγουστο του 2021, κόστιζε 280 ευρώ ο τόνος ενώ μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, τα εργοστάσια της Κρήτης αγόρασαν 370-400 ευρώ τον τόνο! Μαζί με τις αυξήσεις στην ενέργεια, μιλάμε για υπερδιπλασιασμό του κόστους παραγωγής.
Ο κ. Στεφανάκης χαρακτήρισε “αστείο” το ποσό των 100 εκατ. ευρώ, από την ΕΕ, για τη στήριξη των κτηνοτρόφων, το οποίο όπως είπε, δόθηκε περισσότερο για ψυχολογικούς λόγους και υπογράμμισε το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών στο νησί.