ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Σπάνια ξενάγηση στην σύγχρονη αλλά… ιστορική Γεωργική Σχολή του νησιού! (βίντεο)

Γυρίζοντας τον χρόνο 100 χρόνια πίσω, τότε που η γεωργία στήριζε την ελληνική οικονομία και κάθε σπιθαμή της υπαίθρου αποτελούσε ένα γόνιμο έδαφος για τους αγρότες, στον κάμπο της Μεσαράς πάρθηκε η απόφαση να τεθεί σε λειτουργία μια εκ των πρώτων γεωργικών σχολών στη χώρα. Η Γεωργική σχολή Μεσαράς, εκτός από τον πολυσήμαντο ρόλο που κατέχει μέχρι και σήμερα, κουβαλάει μια βαρύνουσας σημασίας ιστορία τόσο για τον αγροτικό τομέα όσο και για την ίδια την περιοχή.

Οραματιστής αυτού του μεγαλεπήβολου τότε έργου ήταν ο επίσκοπος Βασίλειος, ο οποίος βλέποντας, αφενός τον πολύτιμο πλούτο της περιοχής και αφετέρου τον μόχθο των αγροτών και την έλλειψη αποδοτικότητας, αποφάσισε να προτείνει στις τοπικές αρχές τη δημιουργία μιας σχολής, η οποία θα προσέφερε στους αγρότες όλα τα απαραίτητα εφόδια και την τεχνογνωσία για τις καλλιέργειές τους. Η παραχώρηση των κτημάτων έγινε από την Επιτροπή Διαχείρισης Μοναστηριακής Περιουσίας Ηρακλείου και το 1925 η σχολή άνοιξε τις πόρτες της στους πρώτες μαθητές. Με κάποιους δεκάδες μαθητές από όλη την Κρήτη και την Ελλάδα αλλά και αρκετό προσωπικό, τα επόμενα χρόνια η Γεωργική Σχολή Μεσαράς γνώρισε τεράστια άνθιση.

Κατά τη διάρκεια των χρόνων λειτουργίας της, ωστόσο, η αστικοποίηση και η αποκέντρωση των νέων ανθρώπων από την ύπαιθρο οδήγησαν τη σχολή σε μια φθίνουσα πορεία, φτάνοντας στο σήμερα που μετράει μόνο μερικούς μαθητές, έχοντας όμως διατηρήσει την ποιότητα της γνώσης που τους προσφέρει.

Σήμερα, είναι ένα από τα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, το οποίο υπάγεται στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και μέσα από ένα υψηλό επίπεδο θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτιση προσφέρει στους φοιτητές την εξειδίκευση του τεχνικού θερμοκηπίων και καλλιεργειών υπό κάλυψη.

Αξιοσημείωτο αποτελεί το γεγονός ότι οι φοιτητές έρχονται σε επαφή με όλους τους τύπους καλλιεργειών, μέσα από την βιωματική εκπαίδευση, σε υποδομές οι οποίες, παρά την οποιαδήποτε εξωγενή παραμέληση, διατηρούνται από τους ανθρώπους της σε αξιοπρεπέστατη κατάσταση.

Την ίδια στιγμή, η πλούσια ιστορία της Γεωργικής σχολής, παρά το γεγονός ότι τείνει να εξαφανιστεί, θα παραμείνει στο προσκήνιο εξαιτίας του πλούσιου αρχειακού υλικού που διαθέτει η σχολή, καθώς και την προσπάθεια ανάδειξης που γίνεται από τους ανθρώπους της.

 

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ