ΚΡΗΤΗ

Κρήτη – Στα όριά τους οι παράκτιοι αλιείς: «Δεν αντέχουμε τα μέτρα που στραγγαλίζουν τη δραστηριότητά μας», τονίζουν με αγανάκτηση (βίντεο)

Ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης για τους παράκτιους αλιείς, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την οικονομική ασφυξία, ενώ σε συνδυασμό με τους νέους αυστηρούς περιορισμούς που επιβάλλονται στην παράκτια αλιεία, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες της ελληνικής πραγματικότητας, δίνεται η χαριστική βολή στον κλάδο, όπως υπογράμμισαν. Παράλληλα, αντιδρούν στην επιβολή μέτρων στα μικρά σκάφη της παράκτιας αλιείας και συγκεκριμένα στο σύστημα παρακολούθησης VMS, στην υποχρεωτική ζύγιση των αλιευμάτων και στην πιστοποίηση των μηχανών των σκαφών.

Απειλείται η βιωσιμότητα της παράκτιας αλιείας, η οποία αποτελεί ζωτικό τομέα της ελληνικής οικονομίας και παράδοσης, όπως τόνισαν ψαράδες απ’ όλο το νησί, στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησης που πραγματοποιήθηκε σε αρκετά λιμάνια της χώρας μας, διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα για την επιβίωσής τους.

Χθες το πρωί, παράκτιοι αλιείς από διάφορες περιοχές του νησιού, συγκεντρώθηκαν έξω από την Περιφέρεια της Κρήτης, ενώ στη συνέχεια κατέθεσαν σχετικό ψήφισμα με τα αιτήματά τους, αλλά και για τα προβλήματα που προκαλεί η εφαρμογή των ευρωπαϊκών Κανονισμών 1005/2008, 1224/2009 και 404/2011, καθώς και η Υπουργική Απόφαση 65/23344/24.

Όπως τόνισαν, η εγκατάσταση ζυγαριάς στα καΐκια τους και οι νέες γραφειοκρατικές απαιτήσεις αποτελούν… “κόκκινο πανί” για τους ίδιους, οι οποίοι έκαναν λόγο για έλλειψη οργανωμένου εθνικού σχεδίου για την αλιεία και για λανθασμένες αποφάσεις τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ακόμη, άφησαν αιχμές για την αποδυνάμωση της εκπροσώπησης των ψαράδων μέσω του Νόμου 4015/2011, που κατάργησε τις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις δεύτερου και τρίτου βαθμού, κάνοντας λόγο για απαράδεκτη στέρηση του νόμιμου δικαιώματός τους.

Μέσω των κινητοποιήσεών τους, εκπρόσωποι από Αλιευτικούς Συλλόγους, και συγκεκριμένα από Τσούτσουρα, Καστρί, Λέντα, Παντάνασσα, Κόκκινο Πύργο, Αγία Γαλήνη, Ρέθυμνο, Σούδα, Παλαιόχωρα, Γεωργιούπολη, Κίσσαμο, Άγιο Νικόλαο, Σητεία και Ιεράπετρα, ανέδειξαν τα προβλήματά τους και προειδοποίησαν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους το επόμενο χρονικό διάστημα. Τέλος, καλούν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τα πολιτικά κόμματα και τις πολιτικές ομάδες του εθνικού Κοινοβουλίου να δρομολογήσουν τις απαιτούμενες ενέργειες για την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ από την ΚΡΗΤΗ ΤV στο παρακάτω βίντεο: 

Πολλά τα προβλήματά τους

«Η αλιεία βρίσκεται σε δεινή κατάσταση. Μας έχουν επιβάλει σκληρά μέτρα και περιμένουμε ακόμα χειρότερα. Ο κλάδος δε θα αντέξει. Επιπλέον, δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε ως Ομοσπονδία, καθώς από το 2011 έχουν καταργηθεί οι ομοσπονδίες δεύτερου και τρίτου βαθμού. Ζητάμε, λοιπόν, την επανασύστασή τους.

Προσπαθούν να μας επιβάλουν τη χρήση ζυγαριών. Είμαστε υποχρεωμένοι να εκδίδουμε δελτία και να τα συγκεντρώνουμε για έναν μήνα, απλώς για να μπορέσουμε να εργαστούμε. Δε γίνεται ο παράκτιος αλιέας, που έχει μια βάρκα 5-6 μέτρων, να χρειάζεται… πανεπιστημιακό πτυχίο. Είμαστε ψαράδες, κάτι που το αρμόδιο υπουργείο δε φαίνεται να κατανοεί. Για παράδειγμα, αν πουλήσουμε 3 κιλά ψάρια, είμαστε υποχρεωμένοι να εκδίδουμε δελτία.

ψάρια

Είναι σοβαρό αυτό; Δεν ανήκουμε στη μέση αλιεία, αλλά τα έχουν μπερδέψει. Δε θέλουμε ζυγαριές, ούτε το σύστημα παρακολούθησης που χρησιμοποιεί η μέση αλιεία. Εκείνο το μηχάνημα τοποθετείται σε μεγάλα καΐκια με γέφυρα, όχι στις μικρές βάρκες μας. Μας υποχρεώνουν να τηρούμε ημερολόγιο, παρόλο που δεν απαιτείται από τον νόμο. Πρέπει να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα. Δεν είναι δυνατόν να μας επιβάλλουν μηχανισμό παρακολούθησης. Να παρακολουθήσουν τι; Πού πηγαίνει για ψάρεμα μια βάρκα 5 μέτρων; Τώρα που ξεκινήσαμε τις κινητοποιήσεις, δε θα μας σταματήσει κανείς», δήλωσε η κ. Κυριακή Σωμαράκη, πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Τσούτσουρα, η οποία συντόνισε τη χθεσινή κινητοποίηση σε επίπεδο Κρήτης.

ψάρια

«Τα νέα μέτρα σημαίνουν την καταστροφή των αλιέων. Θα παραδώσουμε τις άδειές μας για να ησυχάσουμε. Εδώ και τρεις μήνες δεν μπορώ να βγω με το καΐκι μου από το λιμάνι του Κερατόκαμπου-Καστρίου, λόγω της προσάμμωσης. Κανείς δε δίνει σημασία. Πώς θα ζήσουμε;», δήλωσε ο αλιέας κ. Γιάννης Γιαμαλάκης.

«Πρέπει να στηριχθούν οι μικροί επαγγελματίες ψαράδες, για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Έχω τρία παιδιά, πώς θα ζήσω με όλα αυτά τα μέτρα που μας επιβάλλουν; Επιπλέον, οι ζημιές στα δίχτυα και τα εργαλεία μας από τα θαλάσσια θηλαστικά είναι μεγάλες. Σε λίγο, θα καταλήξουμε να έχουμε περισσότερα ιχθυοτροφεία και εισαγόμενα ψάρια παρά εγχώρια αλιεύματα», δήλωσε ο κ. Μιχάλης Σωμαράκης, αλιέας από τον Τσούτσουρα.

Τι μπορεί να αλλάξει την κατάσταση

Οι ψαράδες δηλώνουν πως η κατάσταση μπορεί να αντιστραφεί εάν:

  • Καταργηθεί ο Νόμος 4015/2011, ώστε να ανασυσταθούν οι συνδικαλιστικές τους οργανώσεις.
  • Ξεκινήσει άμεσα διάλογος με τις αλιευτικές οργανώσεις πρώτου βαθμού για την αντιμετώπιση των κοινωνικών, οικονομικών και διαχειριστικών προβλημάτων του κλάδου.
  • “Παγώσουν” και τροποποιηθούν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί που επηρεάζουν την ελληνική αλιεία, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες της χώρας.
  • Ενεργοποιηθούν οι διατάξεις του Καν. 1224/2009, που προβλέπουν εναλλακτικές λύσεις για τη διαχείριση των αλιευτικών πόρων.

 

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ