“Τσουχτερές” θα είναι φέτος οι τιμές του κρέατος για το πασχαλινό τραπέζι και αυτό οφείλεται, σύμφωνα με τους κρεοπώλες, στη μειωμένη παραγωγή και παράλληλα στην αυξημένη ζήτηση, η οποία οδηγεί το κόστος σε ανοδική πορεία.
Συγκεκριμένα, στην Κρήτη η τιμή του αρνιού θα κυμανθεί στα 14,50 με 15 ευρώ το κιλό, ενώ κατά μισό ευρώ πιο ακριβό θα είναι το κατσίκι. Οι καταναλωτές, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει ήδη τις αγορές τους, με την κορύφωση της αγοραστικής κίνησης να αναμένεται τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο, εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους, καθώς παρατηρούν ότι η ακρίβεια στα βασικά προϊόντα κινείται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, ενώ τα εισοδήματά τους παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.
Παράλληλα, θα πρέπει να επισημανθεί ότι φέτος οι συντάξεις θα καταβληθούν μετά τις γιορτές του Πάσχα, κάτι που σημαίνει ότι θα μειωθεί η κατανάλωση σε αυτές τις κοινωνικές ομάδες, με τους καταστηματάρχες επίσης να εκφράζουν την ανησυχία τους, καθώς πιστεύουν ότι ο παράγοντας αυτός θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στους τζίρους των καταστημάτων.
Ο πρόεδρος των κρεοπωλών ν. Ηρακλείου Λευτέρης Ντουράκης μίλησε στη “Νέα Κρήτη” και το neakriti.gr για την κίνηση της αγοράς του Ηρακλείου ενόψει της γιορτής του Πάσχα και το τι περιμένουν οι καταστηματάρχες τις επόμενες μέρες, επισημαίνοντας τα εξής: «Η κίνηση είναι η συνηθισμένη, ωστόσο είναι ακόμα νωρίς να μιλήσουμε για το πώς θα πάνε τα πράγματα αναφορικά με τα έσοδα. Κάποιοι πελάτες έχουν ξεκινήσει ήδη να κάνουν τα ψώνια τους, κυρίως άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, κάποιοι άλλοι κάνουν τις παραγγελίες τους και κάποιοι άλλοι κάνουν μία έρευνα μέχρι να αποφασίσουν».
Ο κ. Ντουράκης επισήμανε ότι φέτος το κόστος στα βασικά πασχαλινά εδέσματα, στο αρνί και στο κατσίκι θα είναι μεγαλύτερο και αυτό οφείλεται, σύμφωνα με τον ίδιο, «στη μείωση της παραγωγής, η οποία οφείλεται σε μία σειρά από παράγοντες, όπως στις διάφορες αρρώστιες που χτύπησαν φέτος ανεπανόρθωτα το ζωικό κεφαλαίο, στην αύξηση των εξαγωγών, καθώς η Κρήτη είναι ένας τόπος που εξάγει αμνοερίφια σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, αλλά και στο εξωτερικό. Επίσης, πολλοί νέοι άνθρωποι αποφεύγουν να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία, με αποτέλεσμα ο συγκεκριμένος κλάδος να έχει συρρικνωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Έτσι, φέτος παρατηρήθηκε το φαινόμενο να υπάρχει μεγάλη ζήτηση, αλλά η παραγωγή να είναι μικρή, με συνέπεια να ανέβουν οι τιμές. Ειδικότερα, η τιμή του αρνιού στα κρεοπωλεία κατά μέσο όρο κινείται στα 14,50-15 ευρώ το κιλό, ενώ η τιμή στο κατσίκι παρουσιάζεται κατά 0,50 ευρώ πιο ακριβή».
Ο κ. Ντουράκης σημειώνει ότι η ακρίβεια έχει “γονατίσει” τα νοικοκυριά, με αποτέλεσμα «ο κόσμος να κάνει παράπονα επειδή δεν έχει χρήματα. Εμείς οι καταστηματάρχες παρατηρούμε ότι υπάρχει μία δυσαρέσκεια, η οποία είναι δικαιολογημένη», ενώ για τη μη καταβολή των συντάξεων τις ημέρες του Πάσχα προσθέτει «ότι θα ήταν καλό να έχουν δοθεί. Το κατά πόσο θα επηρεάσει αυτό το γεγονός την αγοραστική κίνηση θα το δούμε στο τέλος».
Κλείνοντας, ο κ. Ντουράκης κάλεσε τους καταναλωτές να ενισχύσουν την αγορά, «η οποία διαθέτει επάρκεια αγαθών και καλής ποιότητας προϊόντα. Σε ό,τι αφορά τα κρεοπωλεία του Ηρακλείου, ο καταναλωτής μπορεί να βρει εξαιρετικής διατροφικής αξίας προϊόντα, όπως ντόπιο κρητικό κρέας και γαλακτοκομικά».
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι φέτος οι συντάξεις θα καταβληθούν μετά τις γιορτές του Πάσχα, κάτι που σημαίνει ότι θα μειωθεί η κατανάλωση σε αυτές τις κοινωνικές ομάδες, με τους καταστηματάρχες επίσης να εκφράζουν την ανησυχία τους, καθώς πιστεύουν ότι ο παράγοντας αυτός θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στους τζίρους των καταστημάτων
Οδηγίες από την Ένωση Προστασίας Καταναλωτών
H Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης για τις ημέρες του Πάσχα δίνει τις συμβουλές της, εφιστά την προσοχή του καταναλωτή, προκειμένου να αγοράσει ασφαλή, ποιοτικά, τοπικά, ελληνικά προϊόντα, αλλά και να τον προφυλάξει από πρακτικές αισχροκέρδειας, παραπλάνησης και ακρίβειας:
«Τα βήματα του καταναλωτή είναι 3:
1) Έρευνα αγοράς τώρα.
2) Αγοράζουμε εγχώρια προϊόντα.
3) Προτιμάμε τις επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων.
Τι προσέχουμε στις πασχαλινές μας αγορές:
Για την αγορά κρεάτων:
1. Εάν προτιμήσουμε να αγοράσουμε αμνοερίφια, θα πρέπει να προσέξουμε εάν είναι εγχώριας παραγωγής ή χώρας Ε.Ε., θα πρέπει να φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας, η οποία να έχει χρώμα “τυρκουάζ” (λαμπρό κυανό), το σχήμα της να είναι ωοειδές ή στρογγυλό, να φέρουν τη σφραγίδα της κατηγορίας του σφαγίου (αμνός ή ερίφιον), καθώς και τη σφραγίδα προέλευσης, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση “ΕΛΛΑΣ” σε σχήμα ορθογωνίου παραλληλογράμμου.
2. Εάν προτιμήσουμε να αγοράσουμε αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες, ελληνικής ή όχι σφαγής, θα πρέπει να προσέξουμε να φέρουν υποχρεωτικά όλες τις σφραγίδες σε χρώμα “καστανό” (δηλαδή τη σφραγίδα καταλληλότητας – ωοειδής ή στρογγυλή – και τη σφραγίδα προέλευσης της τρίτης χώρας, σχήματος ορθογωνίου παραλληλογράμμου).
3. Τα σπλάχνα, το συκώτι, οι πνεύμονες, η καρδιά και οι νεφροί δεν πρέπει να φέρουν οζίδια και κύστες. Τα έντερα δε θα πρέπει να παρουσιάζουν τόσο μεταβολή του χρωματισμού τους, αλλά ούτε και να είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον, στις σκόνες και τα έντομα. Τα παραπάνω αναφερόμενα παραπροϊόντα κυκλοφορούν στην αγορά και σε κατεψυγμένη μορφή (όπως κατεψυγμένη συκωταριά, έντερα κ.λπ.), εδώ προσέχουμε την ημερομηνία κατάψυξης και λήξης του προϊόντος.
4. Αγοράζουμε από καταστήματα που μας διασφαλίζουν την ασφάλεια και τις συνθήκες υγιεινής των κρεάτων που προτιθέμεθα να αγοράσουμε, δεν αγοράζουμε σφάγια από πλανόδιους, ούτε από κάποιους παραγωγούς που δε γνωρίζουμε πού σφάχτηκαν τα σφάγια».
Γαλακτομικά και αβγά
Διατροφικά είδη του Πάσχα
«Για τα γαλακτοκομικά:
1. Προσέχουμε όταν αγοράζουμε τυριά, που να έχουν το σήμα καταλληλότητας (οβάλ σφραγίδα) με τα αρχικά της χώρας παραγωγής και τον αριθμό έγκρισης του παρασκευαστή. Επίσης, πάνω στη συσκευασία, εκτός των άλλων στοιχείων (π.χ. συστατικά), θα πρέπει να αναγράφεται η ημερομηνία παραγωγής και η ημερομηνία λήξης τους.
2. Δεν αγοράζουμε τυριά από παραγωγούς που τα παράγουν στο σπίτι τους, γιατί δε γνωρίζουμε εάν τηρήθηκαν οι υγειονομικές συνθήκες παραγωγής τους. Δεν αγοράζουμε τυροκομικά προϊόντα από πλανόδιους, ούτε από υπαίθριους πωλητές που τα έχουν εκτεθειμένα εκτός ψυκτικού θαλάμου (ψυγείο) στον ήλιο και στη σκόνη.
Για τα αβγά:
Στα εμπορικά καταστήματα, τα αβγά υποχρεωτικά διατίθενται συσκευασμένα. Επί της συσκευασίας θα πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται ο κωδικός αριθμός του ωοσκοπικού κέντρου, η κατηγορία ποιότητας και βάρους τους και η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (28 ημέρες μετά την ημερομηνία ωοτοκίας). Όλα τα αβγά θα πρέπει να φέρουν στο κέλυφος με καθαρά γράμματα τον διακριτικό αριθμό του παραγωγού και τα αρχικά της χώρας προέλευσης, που για τη χώρα μας είναι το GR».
Πηγή: neakriti.gr