ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: “Σταγόνα στον ωκεανό” οι 3.772 διορισμοί στα σχολεία – ”Οι συνταξιοδοτήσεις είναι περισσότερες” λένε οι φορείς του νησιού

Προσωρινή βοήθεια των μεγάλων εκπαιδευτικών αναγκών που υπάρχουν στην Κρήτη είναι οι 3.772 κενές θέσεις που αναμένεται να καλυφθούν στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με εκπροσώπους εκπαιδευτικών. Όπως επισημαίνουν, τα εκπαιδευτικά προβλήματα είναι υπαρκτά και σε καμία περίπτωση δεν επιλύονται χρόνια προβλήματα, όπως είναι τα λειτουργικά κενά, τα οποία καλύπτονται από αναπληρωτές δασκάλους και εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Χθες Τετάρτη 26 Απριλίου, με την ανακοίνωση των θέσεων ανά ειδικότητα, έντονα παράπονα εκφράστηκαν από τους φυσικούς, οι οποίοι όπως υποστηρίζουν βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, καθώς οι θέσεις είναι ελάχιστες.

Ειδικότερα, δημοσιεύτηκε προχθές στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 2705/24-4-2023) η Κοινή Υπουργική Απόφαση, σύμφωνα με την οποία ορίζεται η κατανομή κατά κλάδο και ειδικότητα ή ειδίκευση του αριθμού των 3.772 κενών θέσεων που πρόκειται να καλυφθούν με τον διορισμό μόνιμων εκπαιδευτικών και μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση κατά το σχολικό έτος 2022-2023.

Η κατανομή των θέσεων, όπως δημοσιεύτηκε χθες στο ΦΕΚ, έχει ως εξής: 1.636 εκπαιδευτικούς γενικής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, εκ των οποίων οι 1.032 ανήκουν στον κλάδο ΠΕ70 (δάσκαλοι) και οι 361 ανήκουν στον κλάδο ΠΕ60 (νηπιαγωγοί). Ο αριθμός των θέσεων που δόθηκαν στη γενική δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι 1.686, εκ των οποίων οι 421 θέσεις αφορούν την ειδικότητα ΠΕ02 (φιλόλογοι), 246 αφορούν την ειδικότητα ΠΕ03 (μαθηματικοί), 84 αφορούν την ειδικότητα ΠΕ04.01 (φυσικοί), 47 αφορούν την ειδικότητα ΠΕ04.02 (χημικοί) και 52 θέσεις αφορούν την ειδικότητα ΠΕ01 (θεολόγοι).

Όσον αφορά στον κλάδο ΠΕ79 Μουσικής, ειδικότητα ΠΕ79.01 Μουσικής Επιστήμης/ Μουσικές Ειδικεύσεις, δόθηκαν 50 συνολικά θέσεις. Ογδόντα θέσεις δόθηκαν σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, οι οποίες κατανεμήθηκαν ως εξής: 18 θέσεις στην ειδικότητα ΠΕ60/61 νηπιαγωγοί και 62 θέσεις στην ειδικότητα ΠΕ70/71 δάσκαλοι. 170 θέσεις δόθηκαν σε εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Τέλος, αναμένεται να διοριστούν 150 άτομα ως ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό στα Σχολικά Δίκτυα Εκπαιδευτικής Υποστήριξης (ΣΔΕΥ) των Κέντρων Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ). Από τις 150 θέσεις που δόθηκαν: οι 75 θα πάνε στον κλάδο ΠΕ23 Ψυχολόγων και οι άλλες 75 θα πάνε στον κλάδο ΠΕ30 Κοινωνικών Λειτουργών.

Πιο πολλές οι συντάξεις

Σχολιάζοντας την κατανομή των θέσεων, εκπρόσωποι της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Κρήτης τόνισαν πως οι διορισμοί αυτοί είναι… σταγόνα στον ωκεανό.

«Είναι θετικό πως υπήρξαν διορισμοί. Από εκεί και πέρα, οι εκπαιδευτικές ανάγκες είναι δεκάδες χιλιάδες. Οι 3.772 διορισμοί που θα γίνουν στο προσεχές διάστημα είναι… σταγόνα στον ωκεανό. Οι συνταξιοδοτήσεις είναι περισσότερες από τους διορισμούς και την ίδια στιγμή αναμένεται μια νέα σχολική χρονιά με πολλά προβλήματα. Τα κενά θα είναι περισσότερα. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να υπάρξει ίδρυση οργανικών θέσεων με βάση τις εκπαιδευτικές ανάγκες. Αυτό ζητάμε συνεχώς. Στο Ρέθυμνο, οι οργανικές θέσεις για καθηγητές Πληροφορικής είναι 20, εκ των οποίων μόνο οι 3 καλύπτονται. Οι υπόλοιποι 17 είναι αναπληρωτές», είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ρεθύμνου και αιρετός ΠΥΣΠΕ Ρεθύμνου, Στέλιος Ορφανουδάκης.

Αναπληρωτές

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Λασιθίου, Γιώργος Ξένος, μίλησε στο neakriti.gr, τονίζοντας ότι «σίγουρα δεν αντιμετωπίζονται τα εκπαιδευτικά προβλήματα με τους διορισμούς αυτούς. Είναι μια προσωρινή βοήθεια, αλλά τα 50.000 λειτουργικά κενά που αφορούν αναπληρωτές καθηγητές είναι αναγκαίο και επιτακτικό να καλυφθούν. Οι αναπληρωτές καθηγητές είναι απαραίτητοι στην εκπαιδευτική διαδικασία και χωρίς αυτούς δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε. Είναι μια προσωρινή βοήθεια, αλλά τα εκπαιδευτικά προβλήματα παραμένουν υπαρκτά».

Σημειώνεται πως τις επόμενες μέρες αναμένεται να εκδοθεί η πρόσκληση για να υποβληθούν οι αιτήσεις των υποψηφίων που ενδιαφέρονται για μόνιμο διορισμό. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, ο στόχος είναι η ολοκλήρωση του μόνιμου διορισμού των εκπαιδευτικών μέχρι τα μέσα Αυγούστου, ώστε την 1η Σεπτεμβρίου να βρίσκονται ήδη οι εκπαιδευτικοί και τα μέλη ΕΕΠ στα σχολεία τους.

«Ριγμένος ο κλάδος»

Μάθημα Φυσικής… από χημικούς και βιολόγους

Σε μειονεκτική θέση βρίσκονται οι φυσικοί, με τον αριθμό των προσλήψεων να ανέρχεται στις μόλις 84 θέσεις. Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Φυσικών Κρήτης, Μιχάλης Καραδημητρίου, αναμένονται από τη νέα σχολική χρονιά αρκετά εκπαιδευτικά φαινόμενα, όπου ο καθηγητής που θα παραδίδει το μάθημα της Φυσικής θα το έχει ως β’ ανάθεση. Πολύ απλά, ο φυσικός δε θα διδάσκει Φυσική.

«Είμαστε αρκετά αδικημένοι. Οι θέσεις που κατανεμήθηκαν στον κλάδο μας ήταν ελάχιστες. Το μάθημα της Φυσικής είναι ιδιαίτερα σημαντικό και, δυστυχώς, δε διαφαίνεται από τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει το υπουργείο Παιδείας για εμάς. Δυστυχώς, γι’ άλλη μια σχολική χρονιά θα δούμε το φαινόμενο χημικοί, βιολόγοι και γεωλόγοι να κάνουν το μάθημα της Φυσικής και όχι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι, που είναι οι φυσικοί. Εκφράζω την έντονη αποδοκιμασία για τις θέσεις που λάβαμε. Τα σοβαρά ζητήματα είναι δύο: η ποιοτική διδασκαλία κάθε γνωστικού αντικειμένου από το κατάλληλο εκπαιδευτικό προσωπικό και ο επαναπροσδιορισμός των οργανικών θέσεων με βάση τις πραγματικές ανάγκες», τόνισε ο κ. Καραδημητρίου.

 

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ