Σοβαρότατο πρόβλημα με τα θερμοκηπιακά αγροτικά προϊόντα της Κρήτης προκάλεσαν τα περιοριστικά μέτρα λόγω κορωνοϊού. Τεράστιες ποσότητες, άριστης ποιότητας προϊόντων, καταλήγουν στις χωματερές, καθώς εντοπίζονται σοβαρά προβλήματα στη διακίνησή τους στο εξωτερικό, δεν επιτρέπεται η μεταφορά τους στις λαϊκές αγορές της Αθήνας, και καταγράφεται μεγάλη πτώση της κίνησης στις λαϊκές αγορές της Κρήτης. Όλα αυτά δημιουργούν ένα εκρηκτικό κλίμα στο αγροτικό εισόδημα, που δοκιμάζεται σκληρά, λίγους μήνες μετά το τεράστιο πλήγμα στο ελαιόλαδο.
Με επείγουσα επιστολή του προς τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας – Εμπορίου Αντώνης Παπαδεράκης ζητά οι παραγωγοί της Κρήτης που έχουν νόμιμη άδεια και έχουν προσλάβει υπαλλήλους με μόνιμη κατοικία στην Αττική ή διαμένουν οι ίδιοι στη Αττική, να μπορούν να συμμετέχουν και να διαθέτουν τα προϊόντα μέσω των Λαϊκών Αγορών της Αττικής στους καταναλωτές, καθώς δεν απαιτείται η μετακίνηση προσώπων από την Κρήτη, αλλά μόνο προϊόντων.
Μόλις χθες, 25 τόνοι κηπευτικών μεταφέρθηκαν από τον Δήμο Φαιστού στη Βόρεια Ελλάδα για την υποστήριξη των συσσιτίων και τράπεζας τροφίμων, της Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, η οποία καθημερινά αναλαμβάνει τη σίτιση και υποστήριξη περισσότερων από 8.000 ανθρώπων.
Μέτρα για τη στήριξη των αγροτών που έχουν μείνει εκτός των ευνοϊκών μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για πολλούς επαγγελματικούς κλάδους, ζήτησε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου, ενώ και ο δήμαρχος Ιεράπετρας Θεοδόσης Καλαϊντζάκης ζήτησε τη στήριξη των αγροτών.
Η οικονομία του νησιού δοκιμάζεται σκληρά, καθώς τόσο ο τουριστικός όσο και ο αγροτικός τομέας μέσα σε λίγους μήνες δέχθηκαν απανωτά “σοκ”: Thomas Cook, ελαιόλαδο και τώρα ο κορωνοϊός και οι επιπτώσεις του, προκαλούν έντονη ανησυχία.
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιεράπετρας “Ανατολή” ξεφόρτωσε στη χωματερή την περασμένη Τετάρτη τεράστιες ποσότητες κηπευτικών, όπως βλέπετε στις φωτογραφίες, καθώς δεν υπάρχει ζήτηση. Οι εικόνες προκαλούν θλίψη και αγανάκτηση. Τρόφιμα καταλήγουν στα σκουπίδια, ενώ η φτώχεια ταλαιπωρεί χιλιάδες ανθρώπους, και μάλιστα σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας, που ενδέχεται να επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες.
Εκτός από τα μέτρα στήριξης που πρέπει άμεσα να ληφθούν για τη στήριξη του αγροτικού τομέα, μήπως θα έπρεπε όλα αυτά τα προϊόντα να καταλήγουν στο τραπέζι των ανθρώπων που δοκιμάζονται, αντί για τα σκουπίδια;