Το δρόμο για τη φυλακή πήραν χθες (Τετάρτη 24/01), οι πέντε από τους έξι άνδρες οι οποίοι φέρονται ως οι διακινητές των τριών τελευταίων «καραβιών» προσφύγων που κατέφτασαν τα προηγούμενα 24ωρα, μερικά μίλια ανοικτά των νότιων ακτών της Κρήτης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους έξι (άπαντες Αιγύπτιοι) που βαρύνονται με κακουργηματικές κατηγορίες, κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι οι πέντε. Ελεύθερος αφέθηκε με περιοριστικούς όρους μόνο ο ένας εξ αυτών.
Πρόκειται για ανήλικο (16 ετών), στον οποίο επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Πλέον, δεδομένου ότι πρόκειται για άτομο νεαρό σε ηλικία, το οποίο δεν γνωρίζει την ελληνική και βρίσκεται σε ένα ξένο μέρος, χωρίς γνωστούς και συγγενείς, οι Αρχές καλούνται να βρουν την κατάλληλη δομή φιλοξενίας, προκειμένου να μεταφερθεί εκεί ο 16χρονος.
Οι έξι κατηγορούμενοι (για τρεις διαφορετικές περιπτώσεις διακίνησης-μεταφοράς), όλοι από την Αίγυπτο φέρονται να υποστήριξαν στις απολογίες τους ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι διακινητές ή δουλέμποροι. Συγκεκριμένα, ισχυρίστηκαν ότι ήθελαν να μεταβούν στην Ευρώπη, λόγω μεγάλης φτώχειας, ωστόσο, επειδή δεν είχαν το απαραίτητο οικονομικό αντίτιμο για να καταβάλουν στα κυκλώματα προώθησης μεταναστών στη Νότια Ευρώπη, αναγκάστηκαν να αναλάβουν το ρόλο του υπεύθυνου στα ακατάλληλα από όλες τις απόψεις σκάφη με τα οποία έφτασαν μέχρι τα ανοικτά της Γαύδου, τις προηγούμενες ημέρες.
Ας σημειωθεί ότι και στις τρεις περιπτώσεις, το ταξίδι των φερόμενων ως διακινητών ξεκίνησε από την ευρύτερη περιοχή Λιβύης. Επίσης, και στις τρεις περιπτώσεις, οι μεταφερόμενοι θεωρούσαν ότι θα μετέβαιναν στην Ιταλία. Κανείς εξ αυτών δεν φέρεται να γνώριζε ότι θα μεταβεί στην Ελλάδα και την Κρήτη…
Αξίζει να επισημάνουμε τέλος ότι μαρτυρίες έκαναν λόγο για αποθήκες ψυχών που στοιβάζονται σε άθλιες συνθήκες, στην ευρύτερη περιοχή και οι οποίες περιμένουν από τα κυκλώματα προώθησής να τους βάλουν σε μια βάρκα και να ταξιδέψουν με προορισμό δήθεν την Ιταλία.
Εντούτοις, πολλοί από αυτούς δεν τα καταφέρνουν να φτάσουν στο προορισμό τους, καθώς είτε θαλασσοπνίγονται ή αποβιώνουν στο ταξίδι λόγω των δυσχερών υφιστάμενων συνθηκών, είτε φτάνουν στην Ελλάδα, όπου «εγκλωβίζονται» χωρίς να τους επιτρέπεται η μετακίνηση σε κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης.
Το χρονικό της επιχείρησης
Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο Σάββατο, το Λιμενικό περισυνέλεξε από σιδερένια λέμβο, περίπου 40 μίλια νοτιοδυτικά της Γαύδου 73 αλλοδαπούς (έξι εκ των οποίων ανήλικοι), οι οποίοι μεταφέρθηκαν αρχικά στους Καλούς Λιμένες και κατόπιν στο λιμάνι του Ηρακλείου. Σύμφωνα με τις Αρχές, οι διακινούμενοι κατέβαλαν για τη μεταφορά τους χρηματικά ποσά 3.200-5.000 δολάρια.
Την ίδια ημέρα, εξάλλου, το Λιμενικό ενημερώθηκε και για έτερο περιστατικό «διάσωσης συνολικά 34 αλλοδαπών επιβαινόντων σε πνευστή λέμβο, μήκους περίπου 10 μέτρων, στ’ ανοικτά της νήσου Γαύδου. Αναφορικά με την συγκεκριμένη «καραβιά» προσφύγων που επίσης μεταφέρθηκε από τα’ ανοικτά της Γαύδου, στον όρμο των Καλών Λιμένων, το Λιμενικό συνέλαβε άλλους δύο άνδρες.
Πρόκειται για έναν 18χρονο κι έναν 25χρονο οι οποίοι φέρονται ως διακινητές των 32 συνεπιβατών τους. Σε αυτήν την περίπτωση, οι μεταφερόμενοι φέρονται να είχαν καταβάλει για τη μεταφορά τους χρηματικά ποσά 3.000-7.000 ευρώ και είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους για μια καλύτερη ζωή από τις ακτές Ντέρνα Λιβύης.
Το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, εξάλλου, είχε προηγηθεί ένα ακόμη περιστατικό διάσωσης περίπου 40 προσφύγων, οι οποίοι μεταφέρθηκαν το περασμένο Σάββατο για φιλοξενία στις Παιδικές Κατασκηνώσεις του Δήμου Χανίων στον Καλαθά. Όπως οι ίδιοι διασωθέντες δήλωσαν, είχαν ξεκινήσει τις πρώτες πρωινές ώρες της περασμένης Πέμπτης από τις ακτές του Τομπρούκ της Λιβύης, καταβάλλοντας χρηματικά ποσά από 1.000 μέχρι 3.200 δολάρια, για τη μεταφορά τους στην Ευρώπη. Το Λιμενικό Σώμα ανακοίνωσε πως συνελήφθησαν δύο από τους αλλοδαπούς, 31 και 26 ετών, οι οποίοι φέρονται ως οι διακινητές των υπολοίπων.
Πηγή: neakriti.gr