“Κοκτέιλ” προβλημάτων ξεσηκώνει τον κτηνοτροφικό κόσμο της χώρας, που ενόψει των γιορτών βρίσκεται αντιμέτωπος με φαινόμενα ελληνοποιήσεων σε γάλα και κρέας, τιμές παραγωγού που κρίνονται ως μη ικανοποιητικές, έναν ΕΛΓΑ ο κανονισμός του οποίου δεν καλύπτει πολλές ζημιογόνες καταστάσεις, αλλά και το μπάχαλο των πληρωμών των αγροτικών ενισχύσεων, όπου οι παραγωγοί περιμένουν τώρα με αγωνία την εξόφληση του τσεκ τις παραμονές των Χριστουγέννων.
Σε πανελλήνια συνάντηση στη Λάρισα, συνδικαλιστές των κτηνοτρόφων αποφάσισαν τη δημιουργία Πανελλαδικού Ενιαίου Κτηνοτροφικού Φορέα με εκπροσώπους απ’ όλους τους συνεταιρισμούς, τους συλλόγους και φορείς, ο οποίος θα ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, καθώς και εκπρόσωπο του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΓΟ.
Αναλυτικότερα, οι τιμές παραγωγού στο γάλα, τα περιστατικά ελληνοποιήσεων σε γάλα και κρέας, οι πληρωμές επιδοτήσεων, οι καταβολές συνδεδεμένων ενισχύσεων, αλλά και προτάσεις για την τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ τέθηκαν επί τάπητος σε πανελλαδική συνάντηση κτηνοτρόφων, που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα.
«Το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων στο γάλα και το κρέας είναι διαχρονικό και ιδιαίτερα σε περιόδους όπως η σημερινή, ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς»
Τέθηκαν, ακόμη, θέματα για βελτίωση της ΚΑΠ, καθώς και το ζήτημα των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης. Για όλα αυτά τα θέματα αποφασίστηκε να δημιουργηθεί ένας Πανελλαδικός Ενιαίος Κτηνοτροφικός Φορέας, με εκπροσώπους απ’ όλους τους συνεταιρισμούς, τους συλλόγους και φορείς, ο οποίος θα ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και εκπρόσωπο του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΓΟ, στη Λάρισα. Σε αυτή τη συνάντηση, ο φορέας θα υποβάλει τις προτάσεις του και θα ζητήσει απαντήσεις στα φλέγοντα ζητήματα της κτηνοτροφίας.
Οργιάζουν οι ελληνοποιήσεις
Μάλιστα, όπως καταγγέλλει στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Ν. Ηρακλείου Γιώργος Τζουλιαδάκης, «το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων στο γάλα και το κρέας είναι διαχρονικό και ιδιαίτερα σε περιόδους όπως η σημερινή, ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς».
Μάλιστα, χωρίς καμία αμφιβολία, ο συνδικαλιστής καταγγέλλει: «Αυτό γίνεται με την ανοχή του υπουργείου Ανάπτυξης, για να πέσουν οι τιμές του καταναλωτή! Αυτό όμως, από τη μια μπορεί να ευνοήσει τον καταναλωτή πρόσκαιρα, αλλά από την άλλη καταστρέφει τον κτηνοτρόφο. Αυτό το έγκλημα γίνεται διαχρονικά και γι’ αυτό έχουμε αυτήν την κατάντια, στην οποία έχει έρθει ο κλάδος των κτηνοτρόφων. Δηλαδή, έχει μειωθεί το ζωικό κεφάλαιο τόσο πολύ, που δεν μπορούμε να παράγουμε πλέον τις ποσότητες που χρειαζόμαστε. Με αποτέλεσμα αυτά που παράγονται να φτάνουν πανάκριβα στον καταναλωτή, ο οποίος δεν έχει τη δύναμη να τα αγοράσει. Όσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική, διογκώνεται το πρόβλημα και σιγά-σιγά θα είναι τα προϊόντα μας είδος πολυτελείας και προς εξαφάνιση από τη λιανική αγορά».
“Θολό” το τοπίο στο γάλα
Την ίδια ώρα, στην αγορά του αιγοπρόβειου γάλακτος της Κρήτης παραμένει “θολό” το τοπίο ως προς τις τιμές παραγωγού. Όπως λέει χαρακτηριστικά προς την εφημερίδα μας ο Γιώργος Τζουλιαδάκης, «στο γάλα δεν υπάρχει ακόμα ξεκάθαρη εικόνα. Είναι η πρώτη χρονιά που φεύγει ο χρόνος και δεν ξέρουμε τις τιμές παραγωγού. Άλλες χρονιές γνωρίζαμε από τα μέσα Νοεμβρίου τιμές. Φέτος λένε “άσε και θα δούμε” και δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα. Εγώ, πάντως, πιστεύω ότι η τιμή παραγωγού στο γάλα ίσως να ανέβει, γιατί η παραγωγή φέτος θα είναι πολύ μειωμένη στη χώρα μας».
Θολό παραμένει το τοπίο ως προς τις τιμές παραγωγού στο γάλα
Στο μεταξύ, μειώνεται συνεχώς το ζωικό κεφάλαιο σε ολόκληρη τη χώρα. Στην υπόλοιπη χώρα, μάλιστα, υπάρχουν και πολλές απώλειες λόγω καταρροϊκού πυρετού.
Ωστόσο, απώλειες πολλές σε ζώα έχουμε και στην Κρήτη. «Είναι εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και των φαινομένων που παρατηρούμε αυτόν τον καιρό. Δηλαδή, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες το βράδυ και ζέστη την ημέρα. Στρεσάρεται ο οργανισμός του νεογέννητου και ψοφάει», σύμφωνα με όσα είπε στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του ΣΕΚΝΗ Γιώργος Τζουλιαδάκης.
Μεγάλοι θιγμένοι από τον ΕΛΓΑ οι κτηνοτρόφοι
Για την ανάγκη αναθεώρησης του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ο Γιώργος Τζουλιαδάκης είναι καταπέλτης: «Έχουν πει ότι θα γίνει διαβούλευση. Περιμένουμε να δούμε. Φαντάζομαι ότι θα είμαστε κι εμείς σε αυτή τη διαβούλευση, για να κάνουμε και τις δικές μας προτάσεις. Διότι, τόσο οι κτηνοτρόφοι όσο και οι ελαιοπαραγωγοί δεν αξίζει με αυτό το καθεστώς να ασφαλίζουμε τα ζώα και τις εκμεταλλεύσεις μας. Αν δεν ήταν υποχρεωτική η ασφάλιση, πιστεύω ότι κανείς κτηνοτρόφος και κανείς ελαιοπαραγωγός δε θα πλήρωνε ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ»…
Όλοι περιμένουν τις επόμενες πληρωμές
«Αυτό είναι πολύ βασικό. Γιατί περιμένουμε αυτά τα χρήματα οι παραγωγοί και κυρίως αυτές τις γιορτινές ημέρες. Το θετικό είναι ότι άνοιξε το σύστημα για τις διορθώσεις των δηλώσεων. Αλλά δεν ξέρω αν θα προλάβουν οι παραγωγοί, αφού το σύστημα θα ξανακλείσει στις 15 του μήνα. Όσοι λοιπόν δεν πληρώθηκαν ή έλαβαν μειωμένα ποσά, μπορούν να πάνε στα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων που έκαναν τη δήλωσή τους και να δουν αν υπάρχουν περιθώρια να λυθούν κάποια από τα σφάλματα που έχουν δημιουργηθεί, ώστε να έχουν μια καλύτερη πληρωμή τώρα τα Χριστούγεννα», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του ΣΕΚΝΗ.
Στο μεταξύ, με βάση τη νεότερη ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, μόλις ολοκληρωθεί η εξόφληση, θα αρχίσει να γίνεται η διαδικασία για τα οικολογικά σχήματα. Ωστόσο, όπως λέει ο Γιώργος Τζουλιαδάκης, «αυτό γίνεται όταν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα έχουν ήδη πληρώσει. Από την άλλη, υπάρχουν και κάποια οικολογικά σχήματα τα οποία θα χαθούν, γιατί έχουν χαθεί οι ημερομηνίες που έπρεπε να είχαν κοπεί τα παραστατικά και να έχουν γίνει κάποιες διαδικασίες. Έτσι δε θα μπορέσουν να ενταχθούν σε αυτά οι παραγωγοί. Και από ’κει και πέρα, θα δούμε τι θα γίνει».
Πηγή: neakriti.gr