Πτώση του αριθμού των μολύνσεων από κορωνοϊού στην Κρήτη διαπιστώνει ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Νίκος Τζανάκης.
Την προτελευταία εβδομάδα του Ιουλίου φαίνεται ότι είχαμε την κορύφωση του 6ου κύματος σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη (8.884 κρούσματα) κάτι που διαπιστώθηκε με αφορμή και τη δημοσιοποίηση των τελευταίων στοιχείων που αφορούν το νησί για την τελευταία εβδομάδα του μήνα οπότε και καταγράφηκαν 7.620 κρούσματα σε όλο το νησί.
Από τους νομούς τους νησιού στα Χανιά φαίνεται να υπάρχει αποκλιμάκωση με 1.392 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό, στο Ηράκλειο 1.173 στο Ρέθυμνο 1.399 και στο Λασίθι 800.
Παρά ταύτα ο καθηγητής έκανε λόγο για τουλάχιστον τριπλάσιο αριθμό πραγματικών κρουσμάτων υπολογίζοντας ότι φτάνουν τα 30.000 καθώς δέν δηλώνονται όλα σύμφωνα με τα στοιχεία του παρατηρητηρίου του Παν/μίου Κρήτης.
Η ανάλυση των δημογραφικών στοιχείων αυτών των θανάτων αλλά και η κλινική εικόνα όσων εισάγονται στα νοσοκομεία αποδεικνύει, σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, ότι ο κορωνοϊός έχει αλλάξει πλήρως παθογονικότητα.
Δεν προκαλεί βαριές πνευμονίες και βλάβες στο κατώτερο αναπνευστικό, που απαιτούν υποστήριξη της αναπνοής. Πρόκειται πλέον για μια ίωση του ανώτερου αναπνευστικού με πυρετό για δυο – τρεις περίπου μέρες και καταπόνηση. Όμως, όπως πολλές άλλες παρόμοιες ιώσεις, παροξύνει και αποδιοργανώνει χρόνια σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.
Σε αυτή την αποδιοργάνωση των χρονίων νοσημάτων οφείλεται η αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα που παρατηρείται και σε αυτό το κύμα.
Η μέση ηλικία των θανόντων ξεπερνά κατά κανόνα τα 85 έτη.
Αξιοσημείωτη είναι επίσης η εισαγωγή πολλών ανοσοκατεσταλμένων ασθενών, που αδυνατούν είτε μετά από εμβολιασμό είτε μετά από νόσηση να αναπτύξουν ικανή ανοσία ενώ όπως είπε ο καθηγητής στο ΠΑΓΝΗ νοσηλεύονται άτομα ηλικίας 85 – 90 ετών.
Ο καθηγητής τόνισε πως οι άνω των 60 ετών, ανεξαρτήτως εάν έχουν υποκείμενα νοσήματα πρέπει να λάβουν την 4η δόση άμεσα.
«Όποιος έχει βαρύ υποκείμενο νόσημα, ανεξαρτήτως ηλικίας, θα πρέπει να συνεννοηθεί με τον γιατρό του» προσέθεσε.
Ολοκληρώνοντας είπε πως λόγω του εμβολιασμού η πανδημία φαίνεται να γίνεται ενδημική και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το φθινόπωρο με μεγαλύτερη αισιοδοξία.
Το βαρύτερο όλων από πλευράς αριθμού μολύνσεων αλλά αναλογικά ηπιότερο σε ό,τι αφορά τον δείκτη θνητότητας είναι το τωρινό 6ο κύμα της πανδημίας κορωνοϊού στη χώρα μας.
Οι επαναλοιμώξεις… θερίζουν
Το τροποποιημένο στέλεχος Ο5 αναδεικνύεται στο μεταδοτικότερο μέχρι σήμερα, καθώς τον τελευταίο ενάμιση μήνα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 800.000 κρούσματα. Αριθμός που, όπως αναφέρει ο καθηγητής, «υποεκτιμά συστηματικά τον πραγματικό αριθμό των μολύνσεων, που υπολογίζεται τουλάχιστον τριπλάσιος. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 1/3 των κρουσμάτων είναι επαναλοιμώξεις, γεγονός που αποδεικνύει την εξαιρετική ικανότητα διαφυγής της Ο5 από το ανοσοποιητικό».
“Η εμπειρία που διαθέτουμε και τα θεραπευτικά όπλα που έχουμε στη διάθεσή μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε. Θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν εντατικά τα αντι-ιικά φάρμακα, τα νέα μακροχρόνιας δράσης προστατευτικά αντισώματα και οι αναμνηστικοί εμβολιασμοί σε όσους έχουν συστηθεί. Όλοι οι υπόλοιποι πρέπει να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας (μάσκες, αντισηψία, αποστάσεις), συμβάλλοντας στη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου. Ένα όσο το δυνατόν χαμηλότερο επιδημιολογικό φορτίο διασφαλίζει τους ευάλωτους συνανθρώπους μας αλλά και δεν δίνει την ευκαιρία στον κορωνοϊό να μετεξελιχθεί σε μια μορφή που θα μας προβληματίσει», καταλήγει ο κ. Τζανάκης.