Την επέκταση της χρήσης POS σε 35 δραστηριότητες της ελληνικής οικονομίας ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση, στο πλαίσιο υλοποίησης των μέτρων που λαμβάνει με στόχο την αποτελεσματική πάταξη της φοροδιαφυγής και την εξάλειψη πρακτικών παραοικονομίας.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης συνυπέγραψαν την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), η οποία προβλέπει εκ βάθρων αναθεώρηση προηγούμενων ρυθμίσεων για την αποδοχή μέσων πληρωμής με κάρτα, καθώς και άλλες σύγχρονες μεθόδους πληρωμών. Σύμφωνα, λοιπόν, με τη νέα ΚΥΑ, επεκτείνεται η υποχρέωση αποδοχής πληρωμής με κάρτα (χρεωστικές ή πιστωτικές) σε επιπλέον 35 (ΚΑΔ) κλάδους της ελληνικής οικονομίας.
Επίσης, οι επαγγελματίες σε όλους τους κλάδους λιανικής και παροχής υπηρεσιών σε καταναλωτές από 1/1/2024 και εφεξής θα υποχρεούνται να αποδέχονται τόσο πληρωμές με κάρτες (χρεωστικές και πιστωτικές), όσο και υπηρεσίες άμεσης πληρωμής με μεταφορά χρηματικών ποσών μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών, όπως η υπηρεσία ΙRIS online payments.
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Προτεραιότητά μας είναι ο περιορισμός της φοροδιαφυγής, η διευκόλυνση και η προστασία του καταναλωτή. Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης, σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, επεκτείνεται η χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, προκειμένου να διευκολύνονται οι καταναλωτές στις συναλλαγές τους με τους εμπόρους και παράλληλα να ενισχυθεί η ασφάλεια των συναλλαγών. Η επέκταση της χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής είναι κρίσιμη για την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών, των συνεπών φορολογουμένων, αλλά και των επιχειρήσεων, στο μέτρο που οι ηλεκτρονικές πληρωμές εξασφαλίζουν την ασφάλεια των συναλλαγών και τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να επαναλάβω τη δέσμευση του υπουργείου Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση των παράνομων ενεργειών στην αγορά και την προάσπιση των συμφερόντων του καταναλωτή με κάθε μέσο που προσφέρει το νομοθετικό οπλοστάσιο της Πολιτείας».
Σχολιάζοντας την υπογραφή της ΚΥΑ ανάμεσα στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και το υπουργείο Ανάπτυξης, ο κ. Θεοχάρης επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με απόλυτη συνέπεια προς τον στρατηγικό σχεδιασμό αλλά και τις προεκλογικές δεσμεύσεις της, προχωρά με αποφασιστικές πρωτοβουλίες στην εκστρατεία για την εξάλειψη της παραοικονομίας στη χώρα μας. Σήμερα, με την ΚΥΑ που υπογράψαμε με το υπουργείο Ανάπτυξης, πραγματοποιούμε ένα κρίσιμης σημασίας βήμα για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Θεσμοθετώντας την υποχρέωση των επιχειρήσεων να αποδέχονται πληρωμές με κάρτες, IRIS κ.λπ., αφενός εκσυγχρονίζουμε το πεδίο των καθημερινών εμπορικών και καταναλωτικών δραστηριοτήτων, αφετέρου όμως – και εδώ βρίσκεται η ουσία – αναβαθμίζουμε άρδην τη διαφάνεια και την ασφάλεια των συναλλαγών, καθιστώντας ασφυκτικά πλέον τα περιθώρια για τη φοροδιαφυγή, η οποία ευδοκιμεί με τη χρήση χρήματος σε φυσική μορφή».
Η ΚΥΑ είναι άμεσης εφαρμογής για την επέκταση της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών στο σύνολο της αγοράς. Επίσης, σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, η απόφαση ορίζει ότι για το χρονικό διάστημα από 01/02/2024 έως και 01/03/2024 αναστέλλεται κατ’ εξαίρεσιν η επιβολή προστίμου στους νέους υπόχρεους, εφόσον αποδεδειγμένα έχουν προμηθευτεί τερματικά αποδοχής καρτών έως και 31/01/2024 και τελούν εν αναμονή για την εγκατάστασή του στην επιχείρησή τους.
Σημειώνεται, τέλος, ότι από τους δικαιούχους πληρωμής με ηλεκτρονικά μέσα βάσει της ΚΥΑ εξαιρούνται α) τα άτομα με αναπηρία όρασης με πιστοποιημένο ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω και β) τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης προϊόντων έως και την 31η/12/2024.
«Εμείς δε φοροδιαφεύγουμε»
Από τον χώρο των παραγωγών λαϊκών αγορών υπήρξαν αμέσως αντιδράσεις για την εν λόγω ΚΥΑ. Όπως, μάλιστα, καταγγέλλει στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων και παραγωγός των λαϊκών αγορών ο ίδιος, Μανούσος Σταυριανουδάκης, «αν θέλουν πραγματικά να πατάξουν τη φοροδιαφυγή, να κοιτάξουν να μειώσουν τις φοροαπαλλαγές σ’ εκείνους που πραγματικά φοροδιαφεύγουν, όπως είναι οι εφοπλιστές»…
Μάλιστα, προσθέτει χαρακτηριστικά: «Είχαμε που είχαμε συνέταιρους τις τράπεζες, τώρα αυτό θα γίνεται μια παραπάνω»!
Σύμφωνα με τον ίδιο, «εμείς στις λαϊκές δε φοροδιαφεύγουμε και το ξέρει η κυβέρνηση. Είμαστε βέβαια αναγκασμένοι να εφαρμόσουμε το μέτρο, αλλά υπάρχουν ηλικιωμένοι, καθώς και άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, οι οποίοι και θα δυσκολευτούν πάρα πολύ να εγκαταστήσουν αυτό το σύστημα και να μάθουν να το δουλεύουν».
«Το περιμέναμε αυτό. Στο τέλος δε θα υπάρχει πια κανένα επάγγελμα χωρίς POS», είπε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης Γιώργος Πολιουδάκης.
«Είναι αλήθεια, βέβαια, από την άλλη ότι δημιουργείται ένα ζήτημα με τις προμήθειες των τραπεζών, αλλά καλό θα είναι ο καθένας να διαπραγματευτεί με την τράπεζά του για τις προμήθειες που θα του κρατάει. Τώρα, αν θα αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή, προφανώς πάντα θα υπάρχει, αλλά τουλάχιστον θα περιοριστεί σημαντικά μέσα από αυτό το σύστημα».
Πηγή: neakriti.gr