Δεν μπορούν να κοιμηθούν οι Κρητικοί, με την έλλειψη ποιοτικού ύπνου και την κυριαρχία του άγχους να αποτελούν προβλήματα της καθημερινότητάς τους από την περίοδο της καραντίνας μέχρι και σήμερα. Ο αριθμός των ατόμων που ζητούν βοήθεια έχει αυξηθεί θεαματικά, με τους ειδικούς να επισημαίνουν πως έχει αλλάξει ο τρόπος ζωής του σύγχρονου ανθρώπου. Μάλιστα, τα ολοένα και αυξανόμενα περιστατικά άγχους και έλλειψης ύπνου αποτυπώνονται και στη φαρμακευτική αγορά του Ηρακλείου, με τη ζήτηση να είναι αυξανόμενη.
Ειδικότερα, η υγειονομική ήταν μια κρίση αστάθειας και απορρύθμισης. Ο σύγχρονος άνθρωπος άλλαξε τον τρόπο ζωής του, ο οποίος βρίσκεται σε διαρκή μετάβαση, λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες που έχουν προκύψει την τελευταία δεκαετία. Η οικονομική κρίση λειτούργησε ως μια παρατεταμένη περίοδος απορρύθμισης, που άλλαξε τη ζωή των ανθρώπων συνολικά, ενώ φαίνεται πως η υγειονομική κρίση διόγκωσε το στρες των ανθρώπων, όπως επίσης και την ποιότητα του ύπνου, με άμεση συνέπεια πολλοί συνάνθρωποί μας να μην κάνουν ποιοτικό ύπνο το βράδυ. Οι επιπτώσεις είναι εμφανείς τόσο στην καθημερινότητά τους, με τα προβλήματα να είναι υπαρκτά, όσο και στο ανοσοποιητικό τους σύστημα, που είναι πιο ευάλωτο σε ασθένειες. Μάλιστα, αυτό αποτυπώνεται και επίπεδο κλινικής εικόνας, με τα κρούσματα έλλειψης ύπνου και άγχους να είναι σαφέστατα περισσότερα σε σχέση με πριν από μία δεκαετία.
Ο ψυχίατρος-διευθυντής της Ψυχιατρικής του ΠΑΓΝΗ, μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, όπως και της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών, Βασίλης Κούδας, μίλησε στο neakriti.gr τονίζοντας ότι «έχουν αυξηθεί τα περιστατικά ανθρώπων που έρχονται στην Ψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ εξαιτίας άγχους ή έλλειψης ύπνου. Βλέπουμε περιστατικά άγχους που δεν είναι διαχειρίσιμα από τον ασθενή. Έχουμε έναν ασθενή ο οποίος αγχώνεται χωρίς να υπάρχει προφανής εξωτερική αιτία και μάλιστα πολλές φορές το άγχος αυτό είτε σωματοποιείται, είτε γίνεται μια κρίση πανικού, όπου ο ασθενής υποφέρει. Εμείς προσπαθούμε να δούμε ποια είναι η αιτία του άγχους για να ανακουφίσουμε τον ασθενή».
Ο κ. Κούδας αναφέρθηκε και στην έλλειψη ύπνου, σημειώνοντας ότι «υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών περισσότερες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όπου υπάρχει απώλεια ποιοτικού ύπνου. Έχουμε ασθενείς που δεν μπορούν να κοιμηθούν ή δεν κάνουν έναν ολοκληρωμένο και ποιοτικό ύπνο. Ο “κακός” ύπνος είναι σημάδι ψυχικού προβλήματος και εκεί χρειάζεται να υπάρχει ένας ειδικός για να εκτιμήσει την κατάσταση. Και πιο συγκεκριμένα, εάν ο ασθενής υποφέρει από μια σοβαρότερη πάθηση ψυχικής φύσεως ή χρειάζεται περισσότερη ξεκούραση ή ακόμη και μερικές μέρες διακοπών. Σε κάθε περίπτωση, τα κρούσματα είναι περισσότερα σε σχέση με μία δεκαετία πριν και φαίνεται πως επιβεβαιώνεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που είχε διαμηνύσει πως οι παθήσεις ψυχικής φύσεως θα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες τον 21ο αιώνα και στην ανακάλυψη φαρμακευτικών σκευασμάτων για ψυχικές ασθένειες θα πηγαίνει ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων παγκοσμίως».
Στα φαρμακεία
Οι εκτιμήσεις αποτυπώνονται και στη φαρμακευτική αγορά του Ηρακλείου, με εκπροσώπους των φαρμακοποιών να υποστηρίζουν πως υπάρχει αυξημένη ζήτηση σε φάρμακα που στοχεύουν στην ανακούφιση του ασθενούς από το άγχος, αλλά και στον ύπνο.
«Δεν υπάρχουν μετρήσιμα στοιχεία για να καταδείξουμε πόσο αυξημένος είναι ο αριθμός των ανθρώπων που ζητούν υπνωτικά ή αγχολυτικά χάπια. Σε επίπεδο επισκέψεων στο φαρμακείο μου στο Ηράκλειο, έχω παρατηρήσει πως δεν είναι τόσο μεγάλος ο αριθμός των επισκέψεων τώρα σε σχέση με τα χρόνια πριν την πανδημία. Ο αριθμός των ατόμων είναι ο ίδιος. Δε συμβαίνει το ίδιο με τους ανθρώπους εκείνους που επιζητούν τα αγχολυτικά, όπου έχει αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων που επισκέπτονται τα φαρμακεία. Υπάρχουν βέβαια τα αγχολυτικά που προκαλούν μείωση του άγχους, αλλά και εκείνα που προκαλούν ανακούφιση και ύπνο. Υπάρχει αύξηση του αριθμού των ατόμων που ζητούν αγχολυτικά», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου Αριστοτέλης Σκουντάκης.
Μεγάλη η ζήτηση αγχολυτικών σκευασμάτων από νέους
Το μέλος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Γιάννης Τσικανδηλάκης, υποστήριξε πως τόσο τα συνταγογραφημένα φάρμακα όσο και τα μη συνταγογραφημένα, που είναι κυρίως φυτικά σκευάσματα και βοηθούν το άτομο στον ύπνο, έχουν αυξηθεί, όπως και τα αγχολυτικά. Το ανησυχητικό, ωστόσο, είναι πως πολλοί νέοι σπεύδουν να τα αγοράσουν. Ο κ. Τσικανδηλάκης υποστήριξε ότι «και στη φαρμακευτική αγορά αποτυπώνεται σε επίπεδο σκευασμάτων ο μεγάλος αριθμός ατόμων που έχουν προβλήματα με τον ύπνο και με το άγχος. Έχει αυξηθεί αρκετά τα τελευταία τρία χρόνια. Ειδικά στα φαρμακευτικά σκευάσματα που αφορούν τον ύπνο, εκεί υπάρχει μεγάλη αύξηση στα συνταγογραφημένα φάρμακα, αλλά και στα μη συνταγογραφημένα φάρμακα που αφορούν τον ύπνο και είναι κυρίως φυτικά σκευάσματα, όπως είναι η μελατονίνη, η βαλεριάνα κ.λπ. Υπάρχει αυξημένη ζήτηση στα φαρμακευτικά σκευάσματα ύπνου αλλά και άγχους από νέους ανθρώπους. Πολλοί νέοι άνθρωποι ζητούν φυτικά σκευάσματα γιατί δεν μπορούν να κοιμηθούν».
Πηγή: neakriti.gr