ΚΡΗΤΗ

Κρήτη – Τίτλοι για τα βοσκοτόπια: Από καταπατητές… ιδιοκτήτες στα ορεινά του νησιού – Δικαίωμα για εξαγορά της γης με 80% έκπτωση

Οριστικό τέλος σε πολύχρονες “περιπέτειες” αγροτοκτηνοτρόφων, που οι ίδιοι ή οι πρόγονοί τους καταπάτησαν κάποτε κάποιες εκτάσεις για να καλλιεργήσουν ή να βρουν τροφή για τα ζώα τους και να ζήσουν τις οικογένειές τους, φιλοδοξεί να δώσει το υπουργείο των Οικονομικών, εισάγοντας προς δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί εντός του Φεβρουαρίου.

Παρά τις αρνητικές εντυπώσεις ή προεκτάσεις που σαφώς υπάρχουν κυρίως στην ορεινή Κρήτη (αλλά και μέσα στο Ηράκλειο στις λεγόμενες “παπούρες”), όπου οι καταπατήσεις αποτελούν μόνιμο “αγκάθι” στο νησί μας, σε γενικές γραμμές, το νομοσχέδιο αυτό, έρχεται να βάλει σε μια τάξη υποθέσεις χρησικτησίας, που έτσι κι αλλιώς για το Δημόσιο είναι οριστικά χαμένες!

Το neakriti.gr κατέγραψε την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, όλες τις πλευρές του νομοσχεδίου, μέσα από στοιχεία του Συλλόγου Μεσιτών, Ανατολικής Κρήτης, εκ μέρους του οποίου μας μίλησε η αντιπρόεδρος Χαρά Αρχοντουλάκη. Σύμφωνα με την ίδια, αυτό το νομοσχέδιο ως νόμος του κράτους θα έχει θετικές επιπτώσεις σε μια σειρά ζητημάτων που δημιουργούνται στην Κρήτη και κυρίως στις ορεινές περιοχές, με τις καταπατήσεις που έχουν γίνει από κτηνοτρόφους να προκαλούν προβλήματα που τώρα μπορούν να βρουν τη λύση τους.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται και στο σχέδιο νόμου, οι καταπατητές που έχουν στην κατοχή τους εκτάσεις του Δημοσίου για 40 χρόνια, μπορούν τώρα να προβούν σε εξαγορά της γης, με έκπτωση 80%. Μάλιστα, θα έχουν και τη δυνατότητα ρύθμισης 60 δόσεων για 10 στρέμματα ανά καταπατημένη έκταση και όχι σε περισσότερες από τρεις εκτάσεις. Δηλαδή, συνολικά έως το πολύ 30 στρέμματα γης σε τρεις διαφορετικές περιοχές.

Το νέο πλαίσιο εισάγει και ένα σύστημα κλιμακωτών εκπτώσεων επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, το οποίο μπορεί να φτάσει στο 80%. Ωστόσο, το ποσό που προκύπτει προς καταβολή δεν μπορεί να υπολείπεται του 20% του τιμήματος εξαγοράς (δηλαδή της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου). Μάλιστα, αν ο ενδιαφερόμενος προχωρήσει σε εφάπαξ εξόφληση του ποσού, δικαιούται επιπλέον έκπτωσης 10%. Διαφορετικά, το πλαίσιο εισάγει τη ρύθμιση των 60 μηνιαίων δόσεων. Σε περιπτώσεις που δεν προκύπτει κάποια έκπτωση, η εξαγορά γίνεται στην αντικειμενική αξία. Το ποσό της κάθε δόσης δεν μπορεί να μικρότερο των 100 ευρώ.

Αναφέρεται ακόμη ότι, για να μπορέσει κάποιος να αιτηθεί την εξαγορά του ακινήτου που διατηρεί, θα πρέπει να το κατέχει αδιαλείπτως 40 έτη, ενώ η απαίτηση μειώνεται στα 30 έτη σε περίπτωση κατοχής τίτλου, κάτι το οποίο βέβαια μένει να ξεκαθαριστεί περαιτέρω στο πλαίσιο της επεξεργασίας του σχεδίου από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Μεταξύ των δικαιούχων, ορίζεται ξεκάθαρα από το πλαίσιο πως δικαιούται να υποβάλουν αίτηση εξαγοράς όποιος:

  • Ασκεί αγροτική δραστηριότητα με χρήση ή μη κτηριακών εγκαταστάσεων.
  • Ασκεί κατοχή αδιαλείπτως με τίτλο στο όνομα του ιδίου ή των δικαιοπαρόχων (κληρονόμων) του για τουλάχιστον 30 έτη επί του δημόσιου ακινήτου. Στην περίπτωση που εντός του ακινήτου υπάρχει κτίσμα, αυτό πρέπει να είναι κατασκευασμένο μέχρι τις 31/12/91.
  • Ασκεί κατοχή αδιαλείπτως για τουλάχιστον 40 έτη επί του ακινήτου, στο οποίο: Θα πρέπει να κατέχει το ακίνητο αδιαλείπτως 40 έτη, ενώ εάν έχει τίτλο, αν και δημόσιο ακίνητο, απαιτείται να το έχει στην κατοχή του 30 έτη.
  • Το τίμημα εξαγοράς απομειώνεται κατά ποσοστό 1% ανά έτος κατοχής μετά την πάροδο 30 ετών (για όσους το όριο είναι 30 έτη) και 40 ετών (για όσους το όριο είναι 40 έτη) με ανώτατο όριο έκπτωσης 50% επί του ποσού που προκύπτει. Δηλαδή μπορεί το τίμημα να περιοριστεί και στο μισό της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Το ποσό όμως μπορεί να περιοριστεί και εφόσον ο δικαιούχος εμπίπτει σε μια από τις ακόλουθες περιπτώσεις:
  • 30% για αναπήρους (80% αναπηρία και άνω) με ετήσιο ατομικό εισόδημα έως 40.000 ευρώ ή οικογενειακό έως 60.000 ευρώ.
  • 20% για αναπήρους με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω με ετήσιο ατομικό εισόδημα έως 18.000 ευρώ ή έως 24.000 ευρώ οικογενειακό.
  • 20% εάν είναι πολύτεκνος με ετήσιο ατομικό εισόδημα έως 40.000 ευρώ ή οικογενειακό έως 80.000 ευρώ.
  • 15% εάν είναι τρίτεκνος με ετήσιο ατομικό εισόδημα έως 25.000 ευρώ ή οικογενειακό έως 40.000 ευρώ.
  • 15% εάν είναι μακροχρόνια άνεργος.
  • 20% εάν είναι δικαιούχος του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
  • 15% εάν εντός του δημόσιου ακινήτου υφίσταται κτίσμα, και το οποίο αποτελεί την κύρια και μοναδική κατοικία του αιτούντος.

«Θα ευνοήσει την ορεινή Κρήτη»

«Ουσιαστικά αυτό το τίμημα στις καταπατημένες εκτάσεις είναι για να πληρώσουν φόρο στο κράτος. Και εφόσον αναφερόμαστε στην Κρήτη, συνήθως αυτοί που καταπατούν μεγάλες εκτάσεις είναι οι κτηνοτρόφοι. Δηλαδή, έχουμε πάρα πολλές περιπτώσεις που επί σειρά ετών έβοσκαν κάπου τα πρόβατά τους και μετά από κάποιο καιρό έγιναν οικοπεδούχοι», είπε στο neakriti.gr η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Ανατολικής Κρήτης Χαρά Αρχοντουλάκη.

«Σε αυτούς τώρα είναι μια μορφή φόρου. Από τη στιγμή που δεν έχουν τίτλους και έχουν καταπατημένα χωράφια, θα πληρώσουν τους φόρους προς το κράτος και θα αποκτήσουν τίτλους»…

Όπως διευκρινίζει, είναι πολλοί επίσης οι Κρητικοί που δεν είναι κτηνοτρόφοι, αλλά έχουν αποκτήσει μεγάλες εκτάσεις, επειδή οι πρόγονοί τους, που ήταν κτηνοτρόφοι, είχαν καταπατήσει εκτάσεις που ανήκαν στο Δημόσιο.

Η Χαρά Αρχοντουλάκη δεν το βλέπει αρνητικά, αφού τονίζει ότι μέχρι σήμερα υπάρχει στην ορεινή Κρήτη η άσχημη αυτή κατάσταση, που μέσα από αυτόν τον νόμο θα μπορέσει να βελτιωθεί και να επέλθει κάποιο νοικοκύρεμα.

«Βλέπουμε πολλές φορές τα ίδια “κομμάτια” συνήθως να τα δηλώνουν πολλοί ιδιοκτήτες. Τώρα στο Κτηματολόγιο θεωρώ ότι τα ίδια “κομμάτια” μπορεί ακόμα και να τριπλοδηλωθούν. Έχουμε φαινόμενα, όπου τα ξαδέλφια σε μια οικογένεια έχουν δηλώσει τις ίδιες εκτάσεις. Δηλαδή θα δημιουργηθούν πάρα πολλά θέματα σε πολλές περιοχές μέχρι το Κτηματολόγιο να ολοκληρωθεί. Αλλά αυτό το νομοσχέδιο θα δώσει κάποιες λύσεις. Όποιοι καταφέρουν να αποδείξουν ότι τα κατέχουν όλα αυτά τα χρόνια και δε γίνονται ενστάσεις, θα πληρώνουν τους φόρους τους (δηλαδή το τίμημα της εξαγοράς) και θα αποκτούν τις ανάλογες ιδιοκτησίες»…

ΟΛΟΙ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ

«Καλύτερο από χρησικτησία»

Σύμφωνα με τη Χαρά Αρχοντουλάκη, έτσι κι αλλιώς όλοι αυτοί οι καταπατητές έχουν αποκτήσει τη χρησικτησία μέχρι σήμερα, αφού μπαίνει το όριο των 40 χρόνων. Και τους συμφέρει και τους ίδιους να προχωρήσουν στη διαδικασία αυτή.

«Θα είναι λοιπόν και γι’ αυτούς καλύτερο να προχωρήσουν στην εξαγορά της γης, αφού η χρησικτησία είναι μεν τίτλος, αλλά δεν έχει την ίδια βαρύτητα που έχει μια αγοραπωλησία. Δηλαδή, όταν πας να αγοράσεις ένα οικόπεδο το οποίο είναι με συμβόλαιο, έχει άλλη βαρύτητα. Και η τράπεζα θα σου το χρηματοδοτήσει. Και γενικά είναι διαφορετικά τα πράγματα. Όταν είναι χρησικτησία, πάντα υπάρχει μια αμφιβολία, ότι μπορεί να βρεθεί κάποιος να το διεκδικήσει», όπως διευκρινίζει η Χαρά Αρχοντουλάκη…

Η αντιπρόεδρος των μεσιτών λέει όμως και κάτι άλλο ενδιαφέρον: «Παντού υπάρχουν τέτοιες εκτάσεις. Υπάρχουν και κοντά στο Ηράκλειο, οι διάφορες “παπούρες” που λέμε. Δηλαδή, λοφάκια. Υπάρχουν και στη νότια Κρήτη. Σε πολλές περιοχές. Και φυσικά στον ορεινό όγκο, όπως τα Αστερούσια, τον Ψηλορείτη κ.λπ. Υπάρχουν αρκετές εκτάσεις, που κάποιες εξακολουθούν να είναι βοσκότοποι και θα εξακολουθούν να είναι βοσκότοποι. Δηλαδή δε θα γίνουν με αυτόν τον τρόπο οικόπεδα. Αλλά υπάρχουν και εκτάσεις που πλέον, επειδή είναι κοντά σε πόλεις, είναι οικόπεδα. Σε αυτά τα οικόπεδα, λοιπόν, οι οικογένειες θα πληρώσουν τον φόρο και θα αποκτήσουν τίτλους ιδιοκτησίας»…

Επίσης, πολλές είναι οι καταπατημένες εκτάσεις και σε πρώην Γεωργικούς Σταθμούς, όπως στον Αμπελούζο της Μεσαράς ή στη Σχολή Ασωμάτων στο Ρέθυμνο, σύμφωνα με πληροφορίες που και η κ. Αρχοντουλάκη επιβεβαιώνει.

Πάντως, καταλήγοντας λέει ότι «είναι ένας νόμος που θα εξυπηρετήσει καταστάσεις. Είναι μια μεσοβέζικη λύση. Οι καταπατητές θα αποκτήσουν τίτλους και το κράτος θα εισπράξει»…

 

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ