Με τους καλύτερους οιωνούς, αρχίζει στα τέλη Μαρτίου η νέα τουριστική σεζόν στην Κρήτη, δεν ισχύει όμως το ίδιο και για το προσωπικό που θα προσφέρει τις υπηρεσίες του στα ξενοδοχεία.
Η νέα χρονιά προμηνύεται δυσκολότερη από την περυσινή, αναφορικά με τις ελλείψεις σε προσωπικό.
Ο ξένος Τύπος γράφει ότι στην Ελλάδα θα έχουμε άλλη μια χρονιά – ρεκόρ αφίξεων, αλλά διερωτάται, ποιός θα στρώσει τα κρεβάτια των επισκεπτών και ποιος θα τους σερβίρει πρωινό;
Λογικά ερωτήματα, αφού πανελλαδικά οι κενές θέσεις θα ξεπεράσουν τις 80.000 και στην Κρήτη τις 6.000.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης διευθυντής Λειτουργικού της ξενοδοχειακής αλυσίδας Grecotel, «η υποστελέχωση, που έχει παρατηρηθεί, όχι μόνο διακυβεύει την ποιότητα και φήμη της κάθε επιχείρησης και την ανταγωνιστικότητα του προορισμού αλλά καταπονεί περισσότερο τον εργαζόμενο.
Επιπλέον, αναγκάζει την επιχείρηση να προχωρήσει σε «άγρα» στελεχών και να συμμετάσχει σε «πλειοδοτικούς» διαγωνισμούς μισθών διεκδίκησης ακόμα και εργαζόμενων, χωρίς ιδιαίτερη εξειδίκευση. Αποτέλεσμα; Η αγορά εργασίας, οδηγείται σε κανιβαλισμό».
Ήδη, είπε στο Ράδιο Κρήτη ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων κ.Γιώργος Πελεκανάκης το ένα ξενοδοχείο ήδη «κλέβει» το προσωπικό του άλλου, προτείνοντας στους υπαλλήλους λίγο καλύτερες αμοιβές και περισσότερα ρεπό και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, ιδιαίτερα των νεότερων ηλικιών, «σπάνε» εύκολα συμφωνίες και μετακινούνται, όπου πιστεύουν ότι τους συμφέρει καλύτερα.
Ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων που εγκατέλειψε το επάγγελμα, φαίνεται πως δεν πρόκειται να επιστρέψει στο ελληνικό ξενοδοχείο και το ερώτημα είναι πως και πότε, θα εφαρμοστούν όλες αυτές οι προτάσεις που μπαίνουν στο τραπέζι της συζήτησης για να γίνει και πάλι ο κλάδος του τουρισμού ελκυστικός και να μην γίνονται πλειοδοτικοί διαγωνισμοί μισθών για να εξασφαλίσει μια μονάδα τους μάγειρες, τους σερβιτόρους, τις καμαριέρες που χρειάζεται, για να μπορέσει να «βγάλει» τη σεζόν.