Το αλαλούμ της ετοιμότητας και της αντιπλημμυρικής προστασίας, τα «γιατί» και τα «πώς» της φονικής καταστροφής από την έντονη, ακραία βροχόπτωση, ειδικά στην περιοχή της Αγίας Πελαγίας, ανέλυσαν το πρωί της Δευτέρας 17 Οκτωβρίου, στο ραδιοφωνικό σταθμό 98,4, ο εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρειας Κρήτης, Γιάννης Λεονταράκης, ο διευθυντής μετεωρολόγος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και επικεφαλής του meteo.gr, Κώστας Λαγουβάρδος και ο επιστήμονας σε θέματα Φυσικού Περιβάλλοντος και Οικολογίας στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Μιχάλης Δρετάκης. Δεν εστάλη μήνυμα για αυξημένη ετοιμότητα από το «112» και υπήρξε έλλειψη συνεννόησης και επικοινωνίας μεταξύ επιστημονικών και επιχειρησιακών φορέων… ήταν μόνο μερικές αιτίες που έφεραν την καταστροφή στην Κρήτη, όπως είπαν.
Ειδικότερα, μία ημέρα μετά το εφιαλτικό σαββατοκύριακο που έφερε την Κρήτη σε κατάσταση σοκ, ο δημοσιογράφος Γιώργος Σαχίνης κάλεσε στην εκπομπή του στο ραδιοφωνικό σταθμό 98,4 τους τρεις παραπάνω συνομιλητές. Στο πλαίσιο αυτό, οι αναλυτές αναφέρθηκαν στις αιτίες και στις παθογένειες του κρατικού μηχανισμού.
Γιάννης Λεονταράκης: «Δεν ενημερώθηκαν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας»
Αναλυτικά, ο κ. Λεονταράκης, μιλώντας στον 98,4, έκανε σαφές πως οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης ουδέποτε ενημερώθηκαν για τον βαθμό επικινδυνότητας από την κεντρική Πολιτική Προστασία. Όπως είπε, υπήρξε ένα ανακοινωθέν για 50 χιλιοστά βροχής, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποιο «καμπανάκι» κινδύνου για θεομηνία.
«Είχε εκδοθεί από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ένα έκτακτο ανακοινωθέν, που έβαζε και την Κρήτη στο “κάδρο” για 50 χιλιοστά βροχής καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό το ανακοινωθέν δεν απεστάλη στις Περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένης και της Κρήτης. Όταν υπάρχει ένα έκτακτο ανακοινωθέν έντονων καιρικών φαινομένων, δεχόμαστε mails και προσωπικά τηλεφωνήματα ώστε να είμαστε σε ετοιμότητα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν έχει απεστάλη κάποιο υπηρεσιακό mail. Σε προηγούμενες περιπτώσεις, όπου υπάρχει ανακοινωθέν, εμείς βγάζουμε ένα δελτίο Τύπου ώστε ο κόσμος να είναι ενημερωμένος. Την Παρασκευή έγινε συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου και θα ήταν καλό να είχαμε γρήγορα αντανακλαστικά, αλλά τέτοιο mail δεν απεστάλη», ανέφερε ο κ. Λεονταράκης.
Ο Γιώργος Σαχίνης ρώτησε σχετικά με το εάν το κράτος όφειλε να στείλει άμεσα μήνυμα μέσω του «112», ώστε και οι πολίτες να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, με τον κ. Λεονταράκη να απαντάει: «Αντιλαμβάνομαι τον προβληματισμό σας. Και εγώ τον ίδιο προβληματισμό έχω, όπως και οι συμπολίτες μας και οι κάτοικοι που βίωσαν την καταστροφή. Κατηγορηματικά σας λέω ότι δεν υπήρχε κάποια ενημέρωση από το Αστεροσκοπείο ώστε να βάλει τους αρμόδιους σε προβληματισμό και σε επαγρύπνηση. Δε «χτύπησε» το «112». Στις επίμαχες περιοχές, εάν χτυπούσε το «112», θα γινόταν γνωστό. Θεωρώ ότι «έφυγε» το σήμα αφού πρώτα υπήρξε ενημέρωση για το τι συνέβη στις περιοχές που «επισκέφτηκε» η θεομηνία. Δυστυχώς, η απάντηση που εγώ λαμβάνω είναι ότι δεν υπήρξε τέτοια πρόβλεψη. Μάλλον οι υπεύθυνοι έπεσαν έξω όσον αφορά στα επίπεδα της βροχόπτωσης».
Κώστας Λαγουβάρδος: «Δε γίνεται να ενημερώνεται από το διαδίκτυο η Πολιτική Προστασία»
Με φόντο τις δηλώσεις των εκπροσώπων της κυβέρνησης και ειδικότερα της κεντρικής Πολιτικής Προστασίας πως δεν υπήρχε καμία απολύτως ενημέρωση για τη θεομηνία από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ο κ. Λαγουβάρδος υποστήριξε ότι η στάση αυτή της κυβέρνησης μέσω των εκπροσώπων της στηρίζεται πάνω στην έλλειψη επικοινωνίας και προετοιμασίας που υπάρχει.
Για τη στάση της κυβέρνησης η οποία «αγνοεί τις πρωτοβουλίες επιστημονικών φορέων», ο κ. Λαγουβάρδος επισήμανε πως «είναι μια τακτική που ακολουθείται εδώ και χρόνια. Στις περιπτώσεις που δηλώνεται ότι θα έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα, είναι λάθος να μην υπάρχει αντίστοιχη προετοιμασία. Αυτό υποδηλώνει τη δυσκολία συνεργασίας μεταξύ επιστημονικών και επιχειρησιακών φορέων. Έχουμε μείνει σε πρακτικές του παρελθόντος».
Ο ίδιος έκανε σαφές πως δε ζητείται σχετική ενημέρωση από την κεντρική Πολιτική Προστασία. Το Αστεροσκοπείο Αθηνών στέλνει ανακοινώσεις και δελτία Τύπου σε τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, αλλά η Πολιτική Προστασία δε ζητάει τίποτε απολύτως. Ο κ. Λαγουβάρδος μεταξύ άλλων σημείωσε πως θα πρέπει να υπάρξει πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των επιχειρησιακών και επιστημονικών φορέων, ώστε όταν προβλέπονται έντονα καιρικά φαινόμενα να υπάρχει η κατάλληλη προετοιμασία από την πλευρά των πολιτών.
Ο γνωστός μετεωρολόγος σχολίασε και τις δηλώσεις του κ. Λεονταράκη για τα 50 χιλιοστά βροχής χαρακτηρίζοντάς τις αβάσιμες. «Στα δελτία που δίνονται δεν αναφέρονται χιλιοστά βροχής, τουλάχιστον αυτά που δίνονται από την Πολιτική Προστασίας και τη Μετεωρολογική Υπηρεσία. Τα 50 χιλιοστά είναι μια αυθαίρετη εκτίμηση κάποιου που είδε έναν χάρτη στο διαδίκτυο. Αυτός δεν είναι τρόπος ενημέρωσης από την Πολιτική Προστασία», είπε ο κ. Λαγουβάρδος.
Μιχάλης Δρετάκης: «Οικιστικές παρεμβάσεις αλλοίωσαν το φυσικό ανάγλυφο της περιοχής»
Παρέμβαση πάνω στο ζήτημα των πλημμυρών έκανε και ο ερευνητής-επιστήμονας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Μιχάλης Δρετάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στις οικιστικές και περιβαλλοντικές «ωμές» παρεμβάσεις που αλλοίωσαν το φυσικό ανάγλυφο της περιοχής, μετατρέποντας ρυάκια και ποτάμι σε δρόμους. «Αυτό που πρέπει να δούμε είναι πώς «κατέβηκαν» από πάνω χώματα και πέτρες. Έχει καταστραφεί η φυσική βλάστηση εξαιτίας του τρόπου δόμησης, του τρόπου κατασκευής των δρόμων και της αποψίλωσης. Η φυσική βλάστηση είναι εκείνη που συγκρατεί τις πέτρες και το χώμα για να μην προχωρήσουν με τη δύναμη που προχώρησαν προς τα κάτω. Δεν υπήρχε κάτι για να συγκρατήσει την ορμή του νερού. Η φυσική βλάστηση της περιοχής είναι το θυμάρι, ο σκίνος κ.τ.λ. Δεν είναι δασώδης, ωστόσο έχει βαθύ ρίζωμα. Αλλά η φυσική αυτή βλάστηση της περιοχής της Αγίας Πελαγίας έχει αποψιλωθεί», είπε ο κ. Δρετάκης, ενώ συνέχισε τονίζοντας: «Επίσης, ας αναλογιστούμε πως κάποιος θέλει να χτίσει και λέμε πως το 50% είναι δόμηση. Το άλλο 50% είναι έδαφος; Δεν είναι έδαφος. Είναι τσιμέντο. Το 100% του εδάφους χρησιμοποιείται από τον άνθρωπο. Θα πρέπει να αλλάξει ο πολεοδομικός κανόνας της περιοχής. Θα πρέπει να παραμείνουν κομμάτια φυσικής βλάστησης».
Πηγή: neakriti.gr