Από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία η εφημερίδα «Νέα Κρήτη» φιλοξένησε την πρόβλεψη για αύξηση των τιμών παραγωγού ελαιολάδου, όταν πολύ σύντομα θα άρχιζαν οι ελλείψεις στο ηλιέλαιο και θα ανέβαιναν στα ύψη οι τιμές του στο ράφι.
Αυτό ακριβώς διαπιστώνεται τις τελευταίες μέρες, καθώς τόσο στην Κρήτη όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα υπάρχει γενικότερη κινητικότητα στην αγορά του ελαιολάδου, σηματοδοτώντας την αύξηση των τιμών παραγωγού.
Στο μεταξύ, πάντως, δεν έχει κάνει καλή εντύπωση στον αγροτικό χώρο η δήλωση πρωθυπουργού για δυνατότητα καλλιέργειας 300.000 στρεμμάτων στη χώρα μας για ηλιέλαιο, την ώρα που μπορούμε ως χώρα να τελειώνουμε με τα σπορέλαια μια για πάντα και να βάλουμε, επιτέλους, στο τραπέζι μας μόνο το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο!
Αναλυτικότερα, από 3,30 έως και 3,65 ευρώ το κιλό κυμάνθηκαν οι τιμές παραγωγού στην Κρήτη στις 29 Μαρτίου, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εμπάρου Γιώργος Περογιαννάκης, ο οποίος και είχε προβλέψει στη «Νέα Κρήτη» την άνοδο των τιμών παραγωγού του ελαιολάδου, είχε δηλώσει στο περιοδικό “Γεωργία-Κτηνοτροφία” πως έως τα μέσα Μαρτίου η τιμή στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ήταν στα επίπεδα των 3,40 ευρώ το κιλό, όμως η κατάσταση με τον πόλεμο και η γενικότερη αναταραχή έχει συμβάλει στην τόνωση της ζήτησης όλων των ελαίων (ιδιαίτερα του ηλιελαίου), με αποτέλεσμα να θεωρείται βέβαιο πως οι τιμές θα ανέβουν περαιτέρω. Ο Α.Σ. Εμπάρου έχει ακόμα απόθεμα συνολικά 400 τόνων σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο φετινής εσοδείας, το οποίο ευελπιστεί να κλείσει, βάσει του ενδιαφέροντος που παρατηρείται και ενόψει Πάσχα/καλοκαιριού, σε ακόμα καλύτερες από τις τρέχουσες τιμές. Αναφορικά με τη νέα χρονιά, όπως αναφέρει ο κ. Περογιαννάκης, ο καιρός έχει ευνοήσει τα δέντρα και, αν όλα πάνε καλά και στη συνέχεια, είναι πιθανό να υπάρχει καλή παραγωγή.
Στο τραπέζι μας μόνο ελαιόλαδο
Την ίδια ώρα, μέσω της κρατικής τηλεόρασης, ο ομότιμος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Φασσέας μάς κάλεσε ακόμα και στο τηγάνισμα, αντί για σπορέλαιο, πλέον να χρησιμοποιούμε ραφιναρισμένο ελαιόλαδο.
«Στην Ελλάδα παραδοσιακά τηγανίζουμε στο τηγάνι και όχι στη φριτέζα και χρησιμοποιούμε πολύ λιγότερο λάδι. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όχι το ελαιόλαδο, για να μην καταστραφεί η γεύση όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 160°C, αλλά το ραφιναρισμένο ή εξευγενισμένο ελαιόλαδο, που αντέχει μέχρι τους 240°C», δήλωσε ο κ. Φασσέας.
Όπως τόνισε ο ομότιμος καθηγητής του ΓΠΑ, το συγκεκριμένο είδος ελαιολάδου, το οποίο είναι πιο οικονομικό από το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και σε ανάλογη τιμή με το ηλιέλαιο, αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες.
Ο ομότιμος καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου αναφέρθηκε, επίσης, και στις μαργαρίνες και τα φοινικέλαια που έχουν κατακλύσει την ελληνική αγορά.
«Οι μαργαρίνες είναι αυτές που μας έφεραν το ηλιέλαιο και το καλαμποκέλαιο, γιατί αυτά τα λάδια χρησιμοποιούν για να τα υδρογονώσουν. Ενώ τα τελευταία χρόνια μάς ήρθε και το φοινικέλαιο, το οποίο δυστυχώς έχει χρησιμοποιηθεί παντού», είπε ο κ. Φασσέας, τονίζοντας ότι καλό είναι να μην το επιλέγουμε. Όσον αφορά στο βούτυρο, τόνισε ότι είναι παρεξηγημένο είδος.
Η πρόσφατη αποκαλυπτική μελέτη
Και βέβαια, να μην ξεχνάμε και μία μελέτη που έγινε στην Αμερική, με τη συμμετοχή πάνω από 90.000 Αμερικανών επαγγελματιών υγείας, μέσω της οποίας διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση έστω και μίας μικρής ποσότητας ελαιολάδου συνδέεται με μειωμένη συνολική θνησιμότητα.
Ερευνητές του Χάρβαρντ χρησιμοποίησαν δεδομένα υγείας που συλλέχθηκαν μεταξύ 1990 και 2018 για 60.582 γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη Nurses Health Study και 31.801 άνδρες στη μελέτη παρακολούθησης των επαγγελματιών υγείας.
Κανείς από τους συμμετέχοντες δεν έπασχε από καρδιαγγειακή νόσο ή καρκίνο στην αρχή της μελέτης και συμπλήρωναν διατροφικά ερωτηματολόγια κάθε τέσσερα χρόνια. Κατά την περίοδο της μελέτης, 36.856 άνθρωποι πέθαναν.
Συγκριτικά με τους άνδρες και τις γυναίκες που δεν καταναλώνουν καθόλου ή πολύ σπάνια ελαιόλαδο, εκείνοι που καταναλώνουν περισσότερο από μισή κουταλιά της σούπας την ημέρα ή 7g/ανά μέρα είχαν 19% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας στα επόμενα 28 χρόνια, ξεκινώντας από μία μέση ηλικία 56 ετών.
Επιπλέον, σε σχέση με εκείνους που λάμβαναν τη χαμηλότερη ποσότητα ελαιολάδου, εκείνοι με υψηλή πρόσληψη είχαν:
- 19% χαμηλότερη θνησιμότητα από καρδιαγγειακές ασθένειες,
- 17% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο,
- 29% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από νευροεκφυλιστική ασθένεια,
- 18% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από αναπνευστική ασθένεια.
Αυτή η μελέτη δημοσιεύτηκε στις 10 Ιανουαρίου από τη Marta Guasch-Ferré, PhD, και τους συναδέλφους της στο περιοδικό American College of Cardiology.
«Ανώτερο από τα σπορέλαια» – Ελαιόλαδο και στο τηγάνισμα
Αλλά και ο διαιτολόγος-διατροφολόγος από το Ρέθυμνο Χάρης Χαρωνίτης, μιλώντας στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» χθες, ήταν κατηγορηματικός: «Μα, είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας να λέει τέτοια πράγματα; Το ελαιόλαδο είναι πολύ ανώτερο από τα σπορέλαια. Έχω πει πολλές φορές ότι και για τα τηγανίσματα πρέπει να χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο. Δεν το κουβεντιάζουμε καθόλου. Και θα σας θυμίσω και διάφορες εκδηλώσεις που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα, μέσα από τις οποίες ανακοινώναμε ότι ειδικά για τα τηγανίσματα, το ελαιόλαδο είναι πιο κατάλληλο, γιατί δεν οξειδώνεται τόσο εύκολα όπως τα σπορέλαια. Ειδικά τα σπορέλαια σε τηγάνισμα, σε υψηλές θερμοκρασίες, όταν έρχεται σε επαφή με το άμυλο, που είναι η πατάτα, δημιουργεί καρκινογόνες ουσίες και έτσι λοιπόν σήμερα είναι μια μεγάλη ευκαιρία να προωθήσουμε το δικό μας λάδι, το ελαιόλαδο»!
Μάλιστα, σχολιάζοντας τη δήλωση Μητσοτάκη περί των 300.000 στρεμμάτων, ο Χάρης Χαρωνίτης επισήμανε: «Αυτό που χρειάζεται σήμερα να φυτέψουμε είναι σιτάρι και καλαμπόκι, για να βγάλουμε ψωμί. Εκεί πρέπει να δώσουμε βάρος και όχι στο ηλιέλαιο. Αντιθέτως, να επιδοτήσει το κράτος τους αγρότες να φυτέψουν ακόμα περισσότερα ελαιόδεντρα. Το αντίθετο να γίνει δηλαδή».
ΠΗΓΗ: neakriti.gr
#pgnews