ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: “Το κινητό στην τσάντα” – Εκατοντάδες οι αποβολές σε Γυμνάσια και Λύκεια

Με σύνθημα “το κινητό στην τσάντα” άνοιξαν σχολεία τον περασμένο Σεπτέμβρη. Απ’ το πρώτο κουδούνι του περασμένου φθινοπώρου, ωστόσο, έως την τρέχουσα και βαίνουσα προς ολοκλήρωση σχολική περίοδο, ακούστηκαν… πολλές καμπάνες! Το μέτρο δεν βρήκε την απήχηση που θα έπρεπε στις τάξεις των εφήβων, αν κρίνουμε από τον μεγάλο αριθμό τιμωριών μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων του Ρεθύμνου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, έως τις αρχές Φεβρουαρίου, μόνο οι μονοήμερες αποβολές ανέρχονταν σε 402. Στο σύνολό τους έφτασαν τις 441 ημέρες: 402 μονοήμερες, 12 διήμερες, 2 τριήμερες, 1 τετραήμερη και 1 πενθήμερη.

Είναι μια νέα προσπάθεια. Θέλω να τονίσω ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση. Δεν έχουμε κατά ανάγκη την απαίτηση να έχουμε 100% συμμόρφωση από την πρώτη στιγμή, αλλά θέλουμε να εξηγήσουμε και στα παιδιά και στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς γιατί είναι σημαντικό ο μαθητής, η μαθήτρια στο σχολείο να είναι απολύτως προσηλωμένοι στην εκπαιδευτική διαδικασία” είπε στην αρχή της σχολικής χρονιάς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας την ανάγκη εφαρμογής της σχετικής εγκυκλίου.

“Σε μια εποχή όπου η τεχνολογία έχει κατακλύσει την καθημερινότητά μας, η τήρηση του νέου θεσμικού πλαισίου απαγόρευσης των κινητών και η διασφάλιση ενός υγιούς μαθησιακού περιβάλλοντος στα σχολεία, καθίστανται πιο σημαντικές από ποτέ” σχολίασε στην “Κ.Ε” και στο GOODnet.gr ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου Μανούσος Μαραγκάκης.

Χαρακτήρισε απαραίτητο το μέτρο απαγόρευσης της χρήσης κινητών, “για την βελτίωση της δια ζώσης καθημερινότητας”, παρατηρώντας: “ Οι πρόσφατες πολυάριθμες αποβολές μαθητών σε Γυμνάσια και Λύκεια του Ρεθύμνου, λόγω χρήσης κινητών τηλεφώνων μέσα στο σχολείο, επιβεβαιώνουν την ανάγκη για αυστηρή εφαρμογή των κανόνων”.

“Μέτρα απαραίτητα για την καλλιέργεια της υπευθυνότητας και του σεβασμού στους σχολικούς κανόνες”

Όπως εξήγησε ο κ. Μαραγκάκης, “η χρήση κινητών κατά τη διάρκεια των μαθημάτων δεν αποτελεί απλώς ένα περισπασμό, αλλά υπονομεύει την εκπαιδευτική διαδικασία, μειώνει την προσοχή των μαθητών και αποσπά την προσοχή τόσο των ίδιων όσο και των εκπαιδευτικών”.

Επιπλέον, συνέχισε ο ίδιος, “η αλόγιστη χρήση κινητών μπορεί να οδηγήσει σε φαινόμενα όπως η διαδικτυακή παρενόχληση και η παράνομη καταγραφή εικόνων και βίντεο, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των μαθητών, τους γονείς που έχουν την επιμέλεια των ανηλίκων παιδιών τους αλλά και τη σχολική κοινότητα γενικά”.

Συντασσόμενη σε απόλυτο βαθμό με την εφαρμογή της νομοθεσίας του Υπουργείου Παιδείας, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, δια του επικεφαλής της, εκφράζει τη στήριξή της στις αποφάσεις αποβολής από τα σχολεία υπογραμμίζοντας ότι τα μέτρα αυτά είναι απαραίτητα για την καλλιέργεια υπευθυνότητας και σεβασμού στους σχολικούς κανόνες. “Οι μαθητές οφείλουν να κατανοήσουν ότι το σχολείο είναι χώρος μάθησης και όχι χώρος συνεχούς σύνδεσης στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης” επισημαίνει ο κ. Μαραγκάκης και κλείνει ως εξής:

Η τοπική εκπαιδευτική κοινότητα στέκεται δίπλα στους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να προσφέρουν ποιοτική εκπαίδευση σε ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από περισπασμούς. Η τήρηση των κανόνων είναι αναγκαία για τη διαμόρφωση υπεύθυνων και πειθαρχημένων νέων σε θέματα επιτρεπτικότητας και λογισμού στη χρήση των κινητών τηλεφώνων και του διαδικτύου. Η κοινωνία του Ρεθύμνου καλείται να στηρίξει την προσπάθεια αυτή, ώστε να διασφαλιστεί η εκπαιδευτική διαδικασία και να προστατευθεί η αξία της μάθησης.”

Χρήστος Σουρουλής (ΕΛΜΕ Ρεθύμνου): “Να δούμε τα όρια της χρήσης κάθε τεχνολογικού μέσου”

“Ναι” στη σωστή χρήση των κινητών τηλεφώνων, “όχι” στις δυνατότητες βιντεοσκόπησης ή απόσπασης της προσοχής, λέει ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου Χρήστος Σουρουλής, δίνοντας τη δική του οπτική γύρω από το όλο ζήτημα, με δηλώσεις του στην “Κ.Ε” και στο GOODnet.gr: “Ο βασικός λόγος απαγόρευσης του κινητού έχει να κάνει με το θέμα της δυνατότητας βιντεοσκόπησης προσώπων και περιστατικών. Υποθέτω ότι η πολιτεία εκεί στοχεύει, γιατί κατά τ’ άλλα το κινητό είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στον καθέναν μας.

Ο άλλος λόγος έχει να κάνει με την απουσία συγκέντρωσης, ότι αντί να παρακολουθείς το μάθημα κάθεσαι και ασχολείσαι με το κινητό. Από αυτή την άποψη, ορθώς υπάρχει ένας έλεγχος” ξεκαθαρίζει. Κατά την αίσθησή του μέτρο εφαρμόζεται. “Η απαγόρευση της χρήσης κινητού υπήρχε και πριν τον (πρώην Υπουργό Παιδείας) κ. Πιερρακάκη, δεν είναι κάτι καινούργιο” υπενθυμίζει, διακρίνοντας πως “οπωσδήποτε υπάρχει κι ένας επικοινωνιακός λόγος προβολής της απαγόρευσης του κινητού, για να φανεί ότι τέλος πάντων κάτι κάνει το Υπουργείο στο συγκεκριμένο θέμα”.

Ο κ. Σουρουλής διατυπώνει την άποψη πως “πρέπει να υπάρχει μία σωστή διαχείριση γενικώς των τεχνολογικών μέσων· πρέπει όμως να συνοδεύεται από το εξής: από μία εκπαίδευση των μαθητών εντός του σχολικού προγράμματος, όχι αποσπασματική, αλλά σε συστηματική βάση για τον τρόπο χρήσης – όχι μόνο του κινητού- γενικά των τεχνολογικών μέσων, ώστε πριν φτάσουμε στις απαγορεύσεις να έχουν κατανοήσει οι ίδιοι οι μαθητές αλλά κι εμείς οι ενήλικες ποια είναι τα όρια της χρήσης του κάθε τεχνολογικού μέσου”.

Γιατί, όπως προσθέτει, “αν τελικά το σχολείο καταστεί αποκλειστικά ένας χώρος απαγορεύσεων, δεν θα είναι πειστικό στους μαθητές. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το δει η πολιτεία πάρα πολύ σοβαρά, κι όχι μόνο να περιορίζεται σε “πανηγυρικές” ανακοινώσεις για το πόσες αποβολές έχουν δοθεί, λες και τελικά αυτό είναι το πρόβλημα. Άρα, λέμε “ναι” στη σωστή χρήση των κινητών τηλεφώνων, “όχι” δυνατότητες βιντεοσκόπησης ή απόσπασης της προσοχής – αλλά να μην μένουμε μόνο σε αυτό”.

 

Πηγή: ekriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ