ΚΡΗΤΗ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Κρήτη: Το θρίλερ με την αυτοκτονία 38χρονου και o τρόπος δράσης της εγκληματικής οργάνωσης

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για το κύκλωμα τοκογλυφίας με τις Porsche, τις επαύλεις, τα πανάκριβα ρούχα και τις επιχειρήσεις, που είχε απλώσει τα “πλοκάμια” του στην Κρήτη. Οι δράστες φέρονται να ευθύνονται και για την αυτοκτονία ενός 38χρονου, που είχε πέσει θύμα τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, ο 38χρονος έβαλε τέλος στη ζωή του στη Νέα Αλικαρνασσό, τον Απρίλιο του 2021. Ο άτυχος άνδρας είχε δανειστεί χρήματα από τα μέλη του κυκλώματος και προφανώς δεν μπορούσε να τους δώσει όλα πίσω, με αποτέλεσμα μέσα στην απελπισία του να πάρει την απόφαση να αυτοκτονήσει.

Οι δράστες ήταν τόσο αδίστακτοι, που απευθύνθηκαν στη μητέρα του 38χρονου, μετά την αυτοκτονία του γιου της, προκειμένου να πάρουν και τα υπόλοιπα χρήματα που δεν είχε προλάβει να αποπληρώσει το θύμα.

Τα μέλη του κυκλώματος, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, προέρχονταν από τον χώρο του bodybuilding, ενώ φέρονται να “ξέπλεναν” τα χρήματα μέσω του real estate αλλά και αγοράς ακριβών αυτοκινήτων.

κύκλωμα τοκογλυφία

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για το κύκλωμα τοκογλυφίας

Σε επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΛ.ΑΣ., εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα δραστηριοποιούμενη στην κατ’ επάγγελμα τοκογλυφία και εκβίαση, στο Ηράκλειο. Για την υπόθεση συνελήφθησαν οκτώ άτομα, τέσσερις Έλληνες και τέσσερις αλλοδαποί, ενώ σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 10 ατόμων. Κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των 22.170 ευρώ, (12) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, πλήθος επιταγών, συναλλαγματικών, λοιπών αξιόγραφων καθώς επίσης και τιμολογίων και λοιπών παραστατικών και αναβολικά σκευάσματα.

Είχε προηγηθεί μία ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση, χθες (17.06.2022) σε διάφορες περιοχές του Ηρακλείου, κατά την οποία έγιναν οι οκτώ συλλήψεις. Η δικογραφία σε βάρος των 10 ατόμων αφορά για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης εγκληματικής ομάδας δραστηριοποιούμενη στην κατ΄επάγγελμα τοκογλυφία και εκβίαση, την νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, παραβάσεις της Νομοθεσίας του Κώδικα Αντιντόπινγ, περί όπλων και βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων.

Προηγήθηκε πολύμηνη συστηματική έρευνα από την οποία διακριβώθηκε ότι η συγκεκριμένη εγκληματική ομάδα δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον την τελευταία τριετία σε περιοχές του Ηρακλείου.

Ως προς τη μεθοδολογία (modus operadi) η εγκληματική ομάδα η οποία λειτουργούσε με τη μορφή υποομάδων, προέβαινε σε εξωτραπεζικούς –ιδιωτικούς δανεισμούς διαφόρων χρηματικών ποσών με τοκογλυφικούς όρους ενώ σε περίπτωση που δεν καταβάλλονταν οι τόκοι ή το δανειζόμενο κεφάλαιο, προχωρούσαν στην είσπραξη τους με εκβιαστικά μέσα όπως απειλές κατά της σωματικής ακεραιότητας ή της ζωής των δανειοληπτών-θυμάτων τους, γεγονός που απέτρεπε τους δανειολήπτες στην καταγγελία των σε βάρους τους πράξεων.

Η συνομολόγηση των δανεισμών γινόταν με τη χρήση γραμματίων για τη νομιμοφάνεια του δανεισμού, ενώ η αποπληρωμή πραγματοποιούνταν με διαφόρους τρόπους όπως με καταβολή τοις μετρητοίς ή «σπάσιμο» επιταγών, ή ενεχυρίαση πολυτελών αυτοκινήτων ή εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας ή με καταβολή οφειλών και δόσεων που είχαν δημιουργήσει σε καταστήματα οι δανειστές .

κύκλωμα τοκογλυφία

Όπως διαπιστώθηκε η ομάδα λειτουργούσε μέσω ρευστών-χαλαρών εγκληματικών δικτύων προκειμένου να εξασφαλισθεί η πολυμορφία, ευελιξία, χαμηλή ορατότητα και μέγιστο οικονομικό όφελος αλλά και η μακροβιότητα της. Με αυτό τον τρόπο τα μέλη της είχαν παράλληλα αναπτύξει αυτόνομη δράση εξωθώντας τους παθόντες δανειολήπτες σε διαδοχικό δανεισμό μεταξύ των υποομάδων με στόχο την αποπληρωμή χρέους προς τη μία ομάδα και με συνέπεια τη δημιουργία μεγαλύτερου χρέους στην άλλη εξασφαλίζοντας σταθερή ροή παράνομου χρήματος στα μέλη της ομάδας.

Από την έως τώρα έρευνα, με την συνδρομή της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Αττικής, έχουν εξακριβωθεί 30 περιπτώσεις δανεισμού ατόμων ενώ διαπιστώθηκαν εισροές –εκροές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς των κατηγορουμένων και η παράνομη νομιμοποίηση τους μέσω εξαργύρωσης κουπονιών ΟΠΑΠ, χρηματοδότησης νομιμοφανών επιχειρήσεων, όπως ανέγερσης πολυτελών κατοικιών, αγοράς άνω των 30 οχημάτων ενοικίασης, ίδρυσης εταιρειών εισαγωγής εμπορίας αυτοκινήτων με ανύπαρκτες έδρες.

Χθες (17.06.2022) πραγματοποιήθηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης με τη συνδρομή μελών του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος συντονισμένη επιχείρηση στην οποία συμμετείχαν επίσης αστυνομικοί από το Τμήμα Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας Κρήτης, τις Υποδιευθύνσεις Ασφαλείας Ηρακλείου, Χανίων και Αγίου Νικολάου, την Ομάδα Πρόληψης Καταστολής Εγκλήματος Ηρακλείου, την Ομάδα Πεζών Περιπολίων Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου, το Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηρακλείου, το Τμήμα Άμεσης Δράσης Ηρακλείου, το Τμήμα Ασφαλείας Ιεράπετρας, το Τμήμα Τουριστικής Αστυνομίας Ηρακλείου και τα Τμήματα Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ηρακλείου, Μεσσαράς και Μυλοποτάμου.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε οικίες, γραφεία και λοιπούς χώρους που κατέχουν και χρησιμοποιούν οι ανωτέρω ημεδαποί και αλλοδαποί κατά τη διάρκεια των οποίων βρεθήκαν συνολικά και κατασχεθήκαν:

-Χρηματικό ποσό 22.170 ευρώ
-Δώδεκα (12) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα
-Πλήθος επιταγών, συναλλαγματικών, λοιπών αξιόγραφων, τιμολογίων και λοιπών παραστατικών
-Ποσότητα αναβολικών ουσιών
-Πιστόλι
-Σπαθιά, λόγχες, μαχαίρια, σιδερογροθιές
-Πλήθος συσκευών κινητών τηλεφώνων, φορητών υπολογιστών και λοιπών ηλεκτρονικών μέσων αποθήκευσης.

Η προανάκριση συνεχίζεται από το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης και για τη διερεύνηση τέλεσης κι άλλων αξιόποινων πράξεων ενώ οι συλληφθέντες με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου.

 



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ