Λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη της τουριστικής σεζόν με τις γνωστές ελλείψεις σε προσωπικό και με μόλις το 30% των ξενοδοχείων να βρίσκονται προς το παρόν σε λειτουργία, άρχισαν οι καταγγελίες για τις εργασιακές συνθήκες, σε κάποιες μεγάλες μονάδες.
Ο κ. Νίκος Κοκολάκης πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου είπε ότι παρά το γεγονός ότι η σύμβαση εργασίας έχει κηρυχθεί υποχρεωτική, υπάρχουν επιχειρηματίες που επιμένουν να παραβιάζουν τη νομοθεσία και να εκμεταλλεύονται το προσωπικό τους.
Υπογράμμισε ότι υπάρχει ξενοδοχειακός όμιλος που προχωρά σε ατομικές συμφωνίες υποδεέστερες από αυτές που προβλέπει η σύμβαση, ότι γίνονται περικοπές μισθών κατά 200 ευρώ τον μήνα, ότι ήδη υποχρεώνουν καμαριέρες, μάγειρες, σερβιτόρους, να εργάζονται 10 και 12 ώρες την ημέρα, χωρίς να τους δίνονται τα οφειλόμενα ρεπό.
Ο ίδιος ανέφερε ότι υπάρχουν ξενοδοχεία, που αναφέρουν στην σύμβαση ότι μπορούν να μετακινήσουν τον εργαζόμενο, ανεξάρτητα από την ειδικότητα του, σε όποιο πόστο χρειαστεί, αλλά και σε όποιο ξενοδοχείο της αλυσίδας, κριθεί απαραίτητο.
«Είναι εξοργιστικό το πώς αντιλαμβάνονται κάποιοι ξενοδόχοι την συνεργασία», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου επισημαίνοντας ότι έχει ήδη επικοινωνήσει με τους διευθυντές αυτών των συγκροτημάτων και έχει προειδοποιήσει ότι θα γίνουν καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας και στο Περιφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Ασφαλισμένων, αν συνεχιστεί αυτή η τακτική.
(Ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης)
Ο κ. Κοκολάκης πρόσθεσε ότι αυτός είναι ο λόγος που οι εργαζόμενοι φεύγουν και πηγαίνουν από το ένα ξενοδοχείο στο άλλο, στην προσπάθεια τους να βρουν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και εργοδότες που σέβονται τη νομοθεσία.
Υπενθυμίζεται ότι πριν μια εβδομάδα κηρύχθηκε υποχρεωτική η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της χώρας για το 2023-2024, με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, ύστερα από τη σχετική εισήγηση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας.
Αυτό σημαίνει ότι οι προβλέψεις της Σύμβασης που αφορούν μεταξύ άλλων αποδοχές, επιδόματα, διευθέτηση του χρόνου εργασίας και άλλα, επεκτείνονται και ισχύουν για το σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου και όχι μόνο για εκείνες που υπέγραψαν τη Σύμβαση, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου .