Από 5% έως και 10% κυμαίνεται η άνοδος στις προκρατήσεις για τη φετινή τουριστική σεζόν σε σύγκριση με πέρσι, ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Capital.gr, την υψηλότερη ζήτηση μεταξύ των ελληνικών προορισμών καταγράφουν μέχρι στιγμής η Κρήτη και η Ρόδος.
Τα μηνύματα που έλαβαν οι Έλληνες ξενοδόχοι και επιχειρηματίες του τουρισμού από τη φετινή διεθνή Έκθεση Τουρισμού ITB στο Βερολίνο– μια από τις σημαντικότερες συναντήσεις της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας που πραγματοποιήθηκε από τις 5 έως τις 7 Μαρτίου- είναι εξόχως θετικά, ενώ είναι διάχυτη η αισιοδοξία πως εάν διατηρηθεί ο ρυθμός των κρατήσεων, η χώρα μπορεί να πετύχει ακόμη ένα μεγάλο ρεκόρ.
Εκτός από την Κρήτη και τη Ρόδο, μεγάλο είναι το ενδιαφέρον που καταγράφουν οι tour operators για την Κω, την Κέρκυρα, τη Σάμο, την Ζάκυνθο, αλλά και για προορισμούς της Πελοποννήσου.
Έχει ενδιαφέρον επίσης, όπως σημειώνουν πηγές της αγοράς, πως οι περσινές καταστροφικές πυρκαγιές στη Ρόδο δεν έχουν επηρεάσει τις ταξιδιωτικές προτιμήσεις των επισκεπτών και όλα δείχνουν πως το νησί ετοιμάζεται για ακόμη ένα δυνατό καλοκαίρι.
Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, στη φετινή Διεθνή Έκθεση Τουρισμού ITB, η προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό ενισχύθηκε και επεκτάθηκε, συμπεριλαμβάνοντας περισσότερους προορισμούς. Φέτος, ο ΕΟΤ φιλοξένησε στο ελληνικό περίπτερο τόσο την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων όσο και Ενώσεις – μέλη της.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γιάννης Χατζής, δήλωσε: “Πήγαμε στην ΙΤΒ για να εκπροσωπήσουμε τον κλάδο και την χώρα μας, η οποία έχει ένα μοναδικό value proposition, με ανταγωνιστικές τιμές και σπουδαίες προοπτικές ανάπτυξης. Η Ελλάδα φαίνεται να κερδίζει συνεχώς έδαφος στην διεθνή τουριστική αγορά. Οι αυξήσεις στις προ-κρατήσεις σε κάποιες περιοχές πλησιάζουν ακόμα και το 10%. Παρότι περισσότερες προ-κρατήσεις σημαίνει στις καλές σεζόν λιγότερα έσοδα, είμαστε χαρούμενοι που οι επισκέπτες ψηφίζουν τόσο δυναμικά Ελλάδα”.
Σημειώνεται πως η περίοδος των προκρατήσεων είναι πολύ πιο ευνοϊκή για όσους προγραμματίζουν από νωρίς τις διακοπές τους και ειδικότερα οι εκπτώσεις για το early booking φτάνουν το 10-20%.
Οι αγορές στόχοι
Όπως αναφέρεται στην τελευταία μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων που αναλύει τα στοιχεία ανά χώρα προέλευσης και ανά αεροδρόμιο προορισμού για τις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις για τα έτη 2022 και 2023, ο συνολικός αριθμός των αφίξεων το 2023 έφθασε τα 26,8 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση +13,2%/+3,1 εκατ. σε σχέση με το 2022 που είχαν καταγραφεί 23,7 εκατ. επιβάτες.
Στο διάγραμμα που ακολουθεί αποτυπώνονται για τα έτη 2022 και 2023 οι αεροπορικές αφίξεις επιβατών από το εξωτερικό και οι αντίστοιχες μεταβολές των 20 πρώτων χωρών προέλευσης.
Στην πρώτη θέση των επιβατών προέλευσης εξωτερικού διατηρήθηκε η αγορά του Ηνωμένου Βασίλειου με 5,0 εκατ. αφίξεις, παρουσιάζοντας ποσοστιαία αύξηση (+11,6%) ή +518 χιλ. σε απόλυτα μεγέθη.
Η Γερμανία παρέμεινε στη δεύτερη θέση με 4,4 εκατ. επιβάτες παρουσιάζοντας αύξηση +89 χιλ./+2,1%.
Στην τρίτη θέση διατηρήθηκε η Ιταλία με 2,2 εκατ. αφίξεις και στην τέταρτη θέση η Γαλλία με 1,7 εκατ. αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση +241 χιλ./+12,4% και +109 χιλ./+7,0% αντίστοιχα.
Η πεντάδα συμπληρώνεται με την Πολωνία, που ανέβηκε στην πέμπτη θέση με 1,2 εκατ. επιβάτες παρουσιάζοντας αύξηση +216 χιλ./+21,6%.
Από τις πέντε πρώτες χώρες προέρχεται το 54% των επιβατών που αφίχθησαν στην Ελλάδα το 2022.
Οι επιχειρηματίες του τουρισμού αναμένουν φέτος ακόμη καλύτερες επιδόσεις από τη γερμανική και βρετανική αγορά, και παράλληλα περιμένουν πολλά από τις μακρινές αγορές των ΗΠΑ, Αυστραλίας και Κίνας.
Όσον αφορά την κίνηση ανά αεροδρόμιο, η πλειονότητα των αεροδρόμιων παρουσίασε αύξηση τη χρονιά που πέρασε, με εξαίρεση τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, που πιθανόν φέτος να ανακάμψουν, όπως ευελπιστούν οι ξενοδόχοι.
Καμία μεταβολή δεν καταγράφηκε στην πεντάδα των αεροδρομίων ενώ οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στην πρώτη πεντάδα των αεροδρομίων αντιστοιχούν στο 75% των συνολικών διεθνών αεροπορικών αφίξεων το 2023.
Η Αθήνα παρέμεινε στην πρώτη θέση με 9,7 εκατ. επιβάτες παρουσιάζοντας αύξηση +2,1 εκατ./+27,9% σε σύγκριση με το 2022.
Ακολούθησε το Ηράκλειο με 3,6 εκατ. επιβάτες καταγράφοντας αύξηση +193 χιλ./+5,7% ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε η Ρόδος με 2,6 εκατ. επιβάτες καταγράφοντας αύξηση +75 χιλ./+2,9%.
Στην τέταρτη θέση ακολουθήσε η Θεσσαλονίκη με 2,4 εκατ. επιβάτες καταγράφοντας αύξηση +383 χιλ./+19,3%.
Η πεντάδα συμπληρώνεται με την Κέρκυρα με 1,8 εκατ. επιβάτες που κατέγραψε αύξηση +145 χιλ./+8,5%.