Γουρουνόπουλο Κύπρου, Ρουμανίας και Βουλγαρίας κατέληξε στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας σαν… “ελληνικό” σε αδιευκρίνιστα μεγάλες ποσότητες, που σημαίνει ότι οι καταναλωτές εξαπατήθηκαν πληρώνοντας σε πολύ μεγαλύτερες τιμές από τις ισχύουσες το κρέας που αγόρασαν. Οι καταγγελίες αυτές προέρχονται από τη Δράμα, και συγκεκριμένα το μέλος της διοίκησης της Νέας Ομοσπονδίας “Ελληνικό”, γεγονός που, όπως ξεκαθαρίζει ο Γιάννης Μπούρας, δεν αφορά μόνο στις μεγάλες αγορές της χώρας αλλά και το δικό μας το νησί!
Τόσο στα χοιρινά όσο και στα αμνοερίφια η κατάσταση μέσα στις γιορτές φαίνεται να ξέφυγε, με βάση τις καταγγελίες που έχουν γίνει από την υπόλοιπη Ελλάδα. Ωστόσο, το μέλος της προσωρινής διοίκησης του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Νομού Ηρακλείου Βασίλης Σμπώκος λέει στο neakriti.gr ότι, επειδή στο νησί μας υπήρχε τα Χριστούγεννα επάρκεια σε αμνοερίφια, δεν πρέπει να είχαμε “βαφτίσια”. “Κρούει” όμως τον “κώδωνα” του κινδύνου για το Πάσχα, οπότε και θα βλέπουμε, όπως λέει, «με το κιάλι πλέον τότε το κρητικό αμνοερίφιο»…
Μόνο από την Κύπρο, χωρίς να υπολογίζονται τα άλλα από τις υπόλοιπες χώρες, μπαίνουν στην Ελλάδα κάθε εβδομάδα τρία κοντέινερ με χοιρινά, δηλαδή πάνω από 1.000 σφάγια ζώα», όπως λέει στο neakriti.gr ο πρόεδρος της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος Γιάννης Μπούρας.
«Από τον Οκτώβριο και μετά, τα κυπριακά χοιρινά δεν έρχονται απλά σε χαμηλότερες τιμές σε σχέση με τις τιμές των ελληνικών χοιρινών, έρχονται σε τιμές πολύ κάτω του κόστους παραγωγής», σύμφωνα με τον πρόεδρο των χοιροτρόφων. «Έχουν φτιάξει οι Κύπριοι δύο μεγάλες οργανώσεις μέσω των οποίων κρατάνε την τιμή στη χώρα τους υψηλή και το περίσσευμα το διοχετεύουν στην Ελλάδα σε τιμές πολύ χαμηλότερες του κόστους. Φανταστείτε ότι, όταν εμείς πουλάμε στα 1,95 ευρώ το κιλό για ζων βάρος τα χοιρινά μας, εκείνοι πουλάνε στο 1,30 ευρώ το κιλό στη χώρα μας, ενώ στη χώρα τους η τιμή με την οποία πουλάνε το χοιρινό τους είναι η ίδια η δική μας», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος.
Ο ίδιος τονίζει επίσης ότι υπάρχουν πολλές και σοβαρές ενδείξεις ότι ένα μεγάλο μέρος των χοιρινών αυτών έρχονται στη χώρα μας και “ελληνοποιούνται”. «Από άλλες χώρες έρχονταν πολύ περισσότερα. Αλλά τα κυπριακά προκάλεσαν ιδιαίτερη ζημιά γιατί έρχονται πολύ κάτω του κόστους. Αυτό ξεκίνησε από τέλη Οκτωβρίου και διαρκεί ακόμα. Εμείς έχουμε προσφύγει και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ζητάμε να ελεγχθεί και η νομιμότητα της διαδικασίας αυτής από την Κύπρο»…
Όπως καταγγέλλουν οι Έλληνες χοιροτρόφοι, τα εισαγόμενα κρέατα βρίσκονταν σε ψυγεία και καταψύκτες, σε vacuum συσκευασίες, σε τεμάχια ή σε μισάδια, και εμφανίστηκαν λίγο πριν από τις γιορτές. Οι χοιροτρόφοι αντιλήφθηκαν τις εισαγωγές από τη στάση των πελατών τους και μετά από σχετική έρευνα.
Πάντως, ο Γιάννης Μπούρας θεωρεί ότι η Πολιτεία καταβάλλει προσπάθειες για να ελέγξει και να αντιμετωπίσει το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων, αλλά δεν τα έχει καταφέρει μέχρι σήμερα. «Το ζητούμενο είναι να μάθουμε τις μεθόδους που χρησιμοποιούν όσοι διαπράττουν “ελληνοποιήσεις”», λέει ο ίδιος και ευελπιστεί ότι σύντομα, ενόψει του Πάσχα, θα ανακοινώσει η κυβέρνηση νέα δέσμη μέτρων, κάτι για το οποίο θεωρητικά σήμερα προετοιμάζεται.
Φόβοι για ελλείψεις αρνιών – «Το Πάσχα θα έχουμε πρόβλημα»
Το “γάντι” στην κυβέρνηση, καλώντας την ενόψει του Πάσχα να ενισχύσει επιτέλους τις αρμόδιες υπηρεσίες, πετάει μέσω του neakriti.gr ο αγροτοκτηνοτρόφος και μέλος της προσωρινής διοίκησης του ΣΕΚΝΗ Βασίλης Σμπώκος… «Είναι δύσκολο για την περίοδο των Χριστουγέννων να έχουν έρθει αμνοερίφια στην Κρήτη από το εξωτερικό. Αλλά το Πάσχα θα φανούν οι ελλείψεις έντονα. Διότι οι περισσότεροι παραγωγοί, όταν το τσουβάλι η τροφή είναι 25 ευρώ και οι τιμές παραγωγού είναι στα τάρταρα, αυτό που θα κάνουν είναι να κρατήσουν όσα ζώα χρειάζονται μόνο για να διατηρήσουν τους αριθμούς που πρέπει για να μην έχουν πρόβλημα με τις επιδοτήσεις τους σε κάποιον έλεγχο. Αυτή είναι η κατάσταση. Και το Πάσχα, τα αμνοερίφια θα τα βλέπουμε με το κιάλι. Θα υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα. Και τότε θα είναι πιο εύκολο να γίνουν “ελληνοποιήσεις” και στα αμνοερίφια της Κρήτης», όπως καταγγέλλει ο Βασίλης Σμπώκος.
Πάντως, ο ίδιος επιβεβαιώνει ότι πανελλαδικά τα κρούσματα των “ελληνοποιήσεων” είναι πολλά. «Και αυτό το φαινόμενο το βλέπουμε και στην εσωτερική αγορά. Δεν μπορεί δηλαδή μια ζωή η Βαρβάκειος Αγορά να είναι γεμάτη από αρνάκια Νάξου. Πόσα αρνάκια δηλαδή βγάζει αυτή η Νάξος; Έλεος!».
Καταλήγοντας, ο Βασίλης Σμπώκος καταγγέλλει ευθέως ότι, ιδιαίτερα σήμερα, έλεγχοι στην αγορά δε γίνονται. «Αυτή η κυβέρνηση είναι εχθρική προς κάθε δημόσιο. Έτσι, δεν ενισχύει τις δημόσιες υπηρεσίες προκειμένου να κάνουν τους ελέγχους. Και το κάνει συνειδητά από ιδεοληψίες κατά του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών», καταλήγει ο αγροτοκτηνοτρόφος.
Πηγή: neakriti.gr