Στο Θριάσειο νοσοκομείο μεταφέρθηκε χθες Πέμπτη 26 Οκτωβρίου, ο 54χρονος οικοδόμος-ελαιοχρωματιστής, ο οποίος την ώρα που εκτελούσε εργασίες συντήρησης, κεραυνοβολήθηκε -υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες- από το ρεύμα, με αποτέλεσμα να πέσει από ύψος στο πεζοδρόμιο και να τραυματιστεί σοβαρά. Ο 54χρονος μεταφέρθηκε στο ΠΑΓΝΗ όμως λόγω έλλειψης κλινών ΜΕΘ στήθηκε επιχείρηση αεροδιακομιδής για τη μεταφορά του στην Αθήνα.
Το περιστατικό αυτό καταδικάζει με γραπτή δήλωσή του ο Πρόεδρος Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης, τονίζοντας μάλιστα πως είχαν επισημάνει την ανεπάρκεια και την υποστελέχωση ΜΕΘ και χειρουργείων.
Αναλυτικά το πλήρες κείμενο της γραπτής δήλωσης: «Το σημερινό περιστατικό με την μεταφορά βαρέως πάσχοντα στο Θριάσειο νοσοκομείο λόγω έλλειψης κρεβατιού ΜΕΘ στο ΠΑΓΝΗ και συνολικά στο νησί επιβεβαιώνει αυτό που είχαμε τονίσει ότι η μείωση των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο και θα επιφέρει σοβαρά προβλήματα τόσο στη μείωση των τακτικών χειρουργείων καρδιοχειρουργικών, θωρακοχειρουργικών και άλλων σοβαρών περιστατικών, που συχνά χρήζουν μετεγχειρητικής εντατικής παρακολούθησης όσο και για τα έκτακτα περιστατικά που χρήζουν κρεββάτι ΜΕΘ.
Οι κίνδυνοι της ανεπάρκειας και της υποστελέχωσης ΜΕΘ και χειρουργείων για την υγεία των ασθενών είναι τεράστιοι. το είχαμε ΕΠΙΣΗΜΑΝΕΙ
Η νοσηρότητα και η θνητότητα θα αυξηθούν, αν ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται σε κλινικές εκτός ΜΕΘ ή όταν καθυστερεί σημαντικά η χειρουργική αντιμετώπισή τους ή η εντατική παρακολούθηση τους.
Ήδη δύο κρεβάτια ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ είναι συνήθως κλειστά λόγω ανεπάρκειας (νοσηλευτικού κυρίως) προσωπικού. Στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ υπηρετούν 60 περίπου νοσηλευτές, ενώ για να λειτουργεί με ασφάλεια χρειάζονται τουλάχιστον 100. Οι μισοί περίπου από τους υπηρετούντες νοσηλευτές είναι επικουρικοί και ειδικευόμενοι, δηλαδή συμβασιούχοι και εργαζόμενοι που ακόμη εκπαιδεύονται. Και το ιατρικό προσωπικό όμως έχει ελαττωθεί, καθώς, μετά από αρκετές αποχωρήσεις, έχουν μείνει 14 εντατικολόγοι (ενώ παλιότερα υπηρετούσαν 19). Ανεπαρκές είναι και το προσωπικό καθαριότητας καθώς και οι μεταφορείς που καλύπτουν τη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ.
Η πληρότητα της ΜΕΘ συνήθως υπερβαίνει το 70%, ενώ την τουριστική περίοδο φτάνει το 100%.
ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΑΜΕΙΛΙΚΤΑ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ,ΥΠΕ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΓΝΗ
Πού θα νοσηλεύονται ασθενείς που χρήζουν διασωλήνωσης και μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής σε έκτακτα περιστατικά και σε μια περίοδο που αναμένεται έξαρση των ιογενών λοιμώξεων αναπνευστικού; Μήπως σε κοινούς θαλάμους και όχι μόνο υπό την εποπτεία γιατρών νοσηλευτών χωρίς την απαραίτητη εκπαίδευση και εξειδίκευση (σύμφωνα με την εγκύκλιο του Φλεβάρη της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας);
Πού θα νοσηλεύονται ασθενείς που διακομίζονται στο ΠΑΓΝΗ από όλη την Κρήτη και το νοτιοανατολικό Αιγαίο; Σημειώνεται ότι και στο Βενιζέλειο τρία κρεβάτια ΜΕΘ είναι κλειστά και οι υποστελεχωμένες ΜΕΘ Ρεθύμνου και Αγίου Νικολάου έχουν μόνο 6-7 κλίνες η καθεμία.
Ο περιορισμός των τακτικών χειρουργείων του ΠΑΓΝΗ θα εκτοξεύσει επίσης περαιτέρω τις αναμονές (μηνών ακόμη και χρόνων) σε μια λίστα με περισσότερους από 3500 ασθενείς. Πόσο ακόμη θα αργούν να χειρουργηθούν ασθενείς, όταν τακτικά χειρουργεία δεν γίνονται ούτε στο Βενιζέλειο ούτε στο νοσοκομείο Ρεθύμνου; Παράλληλα, λίγα είναι τα τακτικά χειρουργεία που γίνονται στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, ενώ έχει κλείσει η Β Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Χανίων μετά από 3 παραιτήσεις γιατρών.
Ένα αναγκαίο μέτρο, η απολύμανση και συντήρηση της ΜΕΘ, θα φέρει στην επιφάνεια τα προβλήματα της ανεπάρκειας κλινών ΜΕΘ και των τεράστιων αναμονών στις λίστες χειρουργείου. Τα προβλήματα αυτά είναι αποτέλεσμα των ελλιπέστατων (διαχρονικά) κρατικών προϋπολογισμών των νοσοκομείων. Σκοπός είναι η χρηματοδότηση των νοσοκομείων από το κράτος να περιοριστεί στο ελάχιστο και να στηρίζεται κυρίως στον ΕΟΠΥΥ και στις άμεσες πληρωμές των ασθενών.
Διεκδικούμε την αύξηση νέων κλινών ΜΕΘ και χειρουργείου και την πλήρη στελέχωσή τους με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, ώστε να καλύπτονται καθολικά οι ανάγκες των ασθενών σε εντατική θεραπεία και σε έγκαιρη χειρουργική αντιμετώπιση».
Πηγή: neakriti.gr