ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Ξανά στα πόστα τους 101 υγειονομικοί από 1η Ιανουαρίου – Αγωνία για τους συμβασιούχους που κάλυψαν τα πόστα τους

Εκατόν ένας ανεμβολίαστοι υγειονομικοί επιστρέφουν από 1η Ιανουαρίου στα νοσοκομεία της Κρήτης, γεγονός που γεννά αφενός ικανοποίηση στους συναδέλφους τους που είχαν επωμιστεί μεγαλύτερο φόρτο εργασίας και αφετέρου προβληματισμό για το μέλλον των συμβασιούχων που προσελήφθησαν για να καλύψουν τα υγειονομικά και διοικητικά κενά των νοσοκομείων του νησιού! Εκπρόσωποι των εργαζομένων υποστηρίζουν ευθαρσώς πως ήταν τεράστιο λάθος από την κυβέρνηση να τους αφήσει εκτός Συστήματος Υγείας. Σε κάθε περίπτωση, οι περισσότερες επιστροφές εργαζομένων αφορούν σε δημόσια νοσοκομειακά ιδρύματα της δυτικής Κρήτης – Ρέθυμνο και Χανιά.

Υπενθυμίζεται πως το ανώτερο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας, το Συμβούλιο της Επικρατείας, εξέδωσε απόφαση το προηγούμενο χρονικό διάστημα, με την οποία με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο τοποθετείται ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης που έθεσε… σε καθεστώς αργίας τούς εργαζομένους των δημόσιων νοσοκομείων, είτε αυτοί ήταν ιατρικό και νοσηλευτικό είτε βοηθητικό και διοικητικό προσωπικό. Τώρα η απόφαση του ΣτΕ πρέπει να εφαρμοστεί, με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, να ξεκαθαρίζει στον τηλεοπτικό φακό του Mega και να τονίζει προς πάσα κατεύθυνση πως όντως «θα εφαρμοστεί, αν και εγώ θεωρώ ότι είναι επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία».

«Αφού λάβουμε όλα τα μέτρα ώστε να υπάρχει αυστηρό πρωτόκολλο για επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών υπό όρους προστασίας της δημόσιας υγείας, η απόφαση θα εφαρμοστεί», υπογράμμισε ο κ. Πλεύρης.

Αξίζει να αναφερθεί πως ο υπουργός Υγείας προχώρησε σε μια βαρύγδουπη δήλωση λέγοντας πως οι υγειονομικοί θα επιστρέψουν στον χώρο των νοσοκομείων από την πρώτη μέρα του νέου έτους. «Σίγουρα θα είναι από 1η Ιανουαρίου που ολοκληρώνεται το μέτρο και με την απόφαση του ΣτΕ δεν μπορεί να ανανεωθεί».

«Υπό όρους»

Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί θα επιστρέψουν στις μονάδες υγείας από την 1η Ιανουαρίου υπό όρους προστασίας της δημόσιας υγείας, μετά από την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματική την παράταση έως το τέλος του χρόνου τού υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων στην Υγεία, διότι οι αρμόδιες υπηρεσίες όφειλαν να έχουν επαναξιολογήσει την αναγκαιότητα του μέτρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Υγείας δέχεται εισηγήσεις για την κατάρτιση ενός αυστηρού πρωτοκόλλου επιστροφής τους, με τη λήψη των απαραίτητων μέτρων, για να μην υπάρχει επικινδυνότητα. Μεταξύ άλλων, προτείνεται η διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου (PCR ή rapid test) ίσως και δύο φορές την εβδομάδα, που θα πληρώνουν οι ίδιοι οι υγειονομικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί. Επίσης η χρήση μάσκας θεωρείται απαραίτητη.

«Η απόφαση θα εφαρμοστεί, παρόλο που θεωρώ ότι είναι μια επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία απόφαση», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, εξηγώντας ότι θα υπάρξει ένα αυστηρό πρωτόκολλο για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Απέναντι στη νέα αυτή εξέλιξη, η “Νέα Κρήτη” πραγματοποίησε έρευνα, σύμφωνα με την οποία ο αριθμός των εργαζομένων που βρίσκονται μέχρι και τη δεδομένη στιγμή σε αργία στο νησί είναι 101, ενώ κατέγραψε και τις αντιδράσεις των εκπροσώπων των εργαζομένων ως προς τα νέα δεδομένα, που είναι έντονες και ποίκιλες.

«Η κυβέρνηση έπραξε επιπόλαια»

«Επιπόλαιη» χαρακτηρίστηκε η κυβέρνηση από τους εκπροσώπους των υγειονομικών όσον αφορά στον χειρισμό απέναντί τους ένεκα της πανδημίας, καθόσον ήταν ο μοναδικός επαγγελματικός κλάδος που βρέθηκε σε αυτό το καθεστώς. Την ίδια στιγμή, προσδοκούν πως η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να θεσπίσει μια ρύθμιση για το προσωπικό που προσελήφθη με σύμβαση ορισμένου χρόνου.

Ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ και μέχρι πρότινος πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Ηρακλείου της ΑΔΕΔΥ Γρηγόρης Κοκοβάκης υποστήριξε πως «από την πρώτη στιγμή ήμασταν αντίθετοι με το καθεστώς αργίας στους υγειονομικούς. Υποστηρίζαμε πως πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα και να συμμετέχουν κανονικά στην εργασία και οι ανεμβολίαστοι. Τώρα έρχεται η κυβέρνηση, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, να νομοθετήσει και να επαναφέρει τους υγειονομικούς (αδίκως για εμάς) που ήταν σε καθεστώς αργίας στην εργασία τους. Η κυβέρνηση έπραξε επιπόλαια γιατί ήταν ο μοναδικός κλάδος που βγήκε σε αργία. Παίρναμε όλα τα μέτρα προστασίας και ήταν επιβεβλημένο να επιστρέψουν».

«Αυτή τη στιγμή, δεκάδες εργαζόμενοι που δούλευαν εδώ και χρόνια στον χώρο της Υγείας σε επίπεδο Κρήτης απουσιάζουν επειδή η κυβέρνηση τους έβαλε σε καθεστώς αργίας. Υπάρχει προσωπικό, ωστόσο, που δουλεύει εδώ και μήνες. Είναι νέο προσωπικό το οποίο έχει εκπαιδευτεί. Εμείς ζητάμε από την κυβέρνηση να τους σεβαστεί και να μην προχωρήσει στη μη ανανέωση των συμβάσεών τους. Ανήκουν και αυτοί στο Σύστημα Υγείας», τόνισε ο πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ Κυριάκος Θεοδοσάκης.

Παραιτήθηκαν όλοι οι επικουρικοί

Την ίδια στιγμή, παραιτήθηκε το επικουρικό προσωπικό από το Νοσοκομείο Νεάπολης και έφυγε οριστικά από τον χώρο της δημόσιας Υγείας, ενώ δύο άτομα, ένας γιατρός και μία νοσηλεύτρια, θα επιστρέψουν από 1/1/2023. Το επικουρικό προσωπικό κάλυπτε τα κενά του μόνιμου ιατρικού προσωπικού παρέχοντας υπηρεσίες υγείας.

Η “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με εργαζόμενο του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου της Νεάπολης, ο οποίος έκανε σαφές πως μετά την κυβερνητική πρωτοβουλία για απομάκρυνση του ιατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού και τεχνικού προσωπικού, εφόσον ήταν ανεμβολίαστοι, το επικουρικό προσωπικό που είχε προσληφθεί όχι μόνο δε θα επιστρέψει, αλλά αποχώρησε οριστικά από τον χώρο της δημόσιας Υγείας. Συγκεκριμένα, από 1/1/2023 αναμένεται να επιστρέψουν ένας γιατρός και μία νοσηλεύτρια η οποία ήταν σε απόσπαση σε νοσοκομείο της Κοζάνης.

Στο δε Νοσοκομείο Σητείας υπάρχουν 3 εργαζόμενοι που βρίσκονται σε καθεστώς αργίας και θα επιστρέψουν, ενώ 5 εργαζόμενοι επέστρεψαν προσφάτως αφού έλαβαν το πιστοποιητικό νόσησης.

Τέλος, να αναφερθεί πως στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας υπάρχουν 7 εργαζόμενοι οι οποίοι τέθηκαν σε καθεστώς αργίας και από αυτούς οι 5 είναι διοικητικό προσωπικό, ένας είναι γιατρός και ένας νοσηλευτής.

«Δεν περισσεύει κανένας»

Είκοσι πέντε άνθρωποι που εργάζονταν στον χώρο της δημόσιας Υγείας στον νομό Ηρακλείου βρέθηκαν σε καθεστώς αργίας, εκ των οποίων οι 13 εργάζονταν στο Βενιζέλειο και οι 12 στο ΠΑΓΝΗ. Όλοι τους αναμένεται τώρα να επιστρέψουν σε ένα μήνα. Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν εκπρόσωποι των Σωματείων Εργαζομένων στα νοσοκομεία Βενιζελείου και ΠΑΓΝΗ, η κυβέρνηση οφείλει να μην απολύσει κανέναν συμβασιούχο εργαζόμενο.

Ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, Νίκος Τσικριτσάκης, μιλώντας στη “Ν.Κ.” υποστήριξε πως δεν περισσεύει κανένας εργαζόμενος, ενώ εξέφρασε τη χαρά του που επιστρέφουν οι συνάδελφοί του.

«Δεν περισσεύει κανένας εργαζόμενος. Εμείς θέλουμε και οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι και οι παλαιότεροι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε καθεστώς αργίας να δουλέψουμε από κοινού για το συλλογικό καλό. Παλεύουμε όλοι για τη δημόσια υγεία. Είμαστε χαρούμενοι που θα επιστρέψουν οι συνάδελφοί μας στις δουλειές τους. Από εκεί και πέρα, το Σωματείο Εργαζομένων του Βενιζελείου μαζί με τα σωματεία άλλων εργαζομένων θα παλέψουμε ώστε να προστατευτεί το δημόσιο και δωρεάν αγαθό της Υγείας», είπε ο κ. Τσικριτσάκης.

Στο ΠΑΓΝΗ

Στο έτερο νοσοκομείο του Ηρακλείου, το Πανεπιστημιακό, οι εργαζόμενοι που μπήκαν σε καθεστώς αργίας είναι 12, με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, κ. Δημήτρη Βρύσαλη, να ασκεί ολομέτωπη επίθεση για τους κυβερνητικούς χειρισμούς, διευκρινίζοντας πως δεν υπήρχε η κρατική στήριξη στους υγειονομικούς την ώρα της πανδημίας.

Όπως ανέφερε ο κ. Βρύσαλης, «η σχετική απόφαση του ΣτΕ στέλνει στον “κάλαθο των αχρήστων” την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης περί ύπαρξης επιδημιολογικών και επιστημονικών δεδομένων που επιβάλλουν το ακραίο μέτρο των αναστολών εργασίας υγειονομικών για την προστασία των ασθενών.

Το συγκεκριμένο μέτρο όχι μόνο δεν προστάτεψε τους ασθενείς, αλλά ήταν εγκληματικό, αφού μείωσε κατά πολύ τους διαθέσιμους ανθρώπινους πόρους στη μάχη κατά της πανδημίας, την ώρα που οι μαχόμενοι υγειονομικοί είμαστε οι μόνοι που δίναμε τη μάχη για τη ζωή των ανθρώπων χωρίς τη στήριξη του κράτους».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βρύσαλης αναφέρει πως το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ ζητάει «να καταργηθεί νομοθετικά το μέτρο και να επιστρέψουν άμεσα στις εργασίες τους όσοι βρίσκονται σε αναστολή, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να επαναπροσληφθούν οι συνάδελφοι επικουρικοί και συμβασιούχοι που δεν είχαν εμβολιαστεί και απολύθηκαν. Να επιστραφούν στους συναδέλφους που είχαν τεθεί σε αναστολή οι μισθοί τους. Να μην απολυθεί κανένας από τους συμβασιούχους επικουρικούς που είχαν προσληφθεί προς αναπλήρωση όσων ήταν σε αναστολή και αρχικά είχαν προσληφθεί ως τριμηνίτες, αλλά έχουν πάρει παράταση ως το τέλος του 2022. Οι συνάδελφοι έχουν πλέον εμπειρία, καλύπτουν υπαρκτά κενά πέρα από αυτά των αναστολών εργασίας, αφού στα νοσοκομεία τα κενά είναι της τάξης άνω του 30% των οργανικών θέσεων, και ζητούμε να πάρουν ετήσια παράταση ως το τέλος του 2023 μαζί με τους υπόλοιπους επικουρικούς. Συνεχίζουμε τον αγώνα υπέρ της δημόσιας δωρεάν υγείας ενάντια στο σχέδιο νόμου ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ. Όλοι αύριο (σ.σ. σήμερα) στη συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας».

«Απαράδεκτη η στάση του υπουργού»

Δριμύ “κατηγορώ” προς τον κ. Πλεύρη για τους χειρισμούς του πάνω στο θέμα της αργίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών απηύθυνε μέσω της “Ν.Κ.” ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Αγίου Νικολάου Γιώργος Μανουσάκης. Ο ίδιος, μεταξύ άλλων, υποστήριξε πως 7 εργαζόμενοι θα επιστρέψουν σε ένα μήνα, ενώ έκανε σαφές πως οι μισθοί όσων εργαζομένων μπήκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας πρέπει να τους επιστραφούν από τον Απρίλιο.

«Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 7 εργαζόμενοι που είναι σε καθεστώς αναστολής και δεν πληρώνονται και οι οποίοι θα επιστρέψουν σ’ ένα μήνα. Υπάρχουν 12 άτομα τα οποία ήταν σε καθεστώς αναστολής αλλά νόσησαν, έλαβαν πιστοποιητικό νόσησης και επέστρεψαν. Και υπήρξαν 8 ανεμβολίαστοι συμβασιούχοι που έληξε η σύμβασή τους και δεν ανανεώθηκε όπως συνέβη με το υπόλοιπο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς ήταν ανεμβολίαστοι. Από εκεί και πέρα, η στάση του υπουργού Υγείας είναι απαράδεκτη και παράνομη. Η στάση του αυτή καταδεικνύει ανυπακοή προς το Συμβούλιο της Επικρατείας. Από την άλλη, οι άνθρωποι που προσελήφθησαν για να καλύψουν τα κενά δεν πρέπει να απολυθούν. Το Σύστημα Υγείας τούς έχει ανάγκη. Και οι άνθρωποι που θα επιστρέψουν σε ένα μήνα θα πρέπει να πάρουν τους μισθούς τους από τον Απρίλιο του 2022», υποστήριξε ο κ. Μανουσάκης.

Πενήντα επτά άτομα σε Χανιά και Ρέθυμνο

Η δυτική πλευρά της Κρήτης, δηλαδή τα Χανιά και το Ρέθυμνο, διαθέτει την πλειοψηφία των εργαζομένων στον χώρο της δημόσιας Υγείας που μπήκε σε καθεστώς αργίας. Στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου οι εργαζόμενοι της Υγείας που τέθηκαν σε αργία ήταν 30, ενώ στο Νοσοκομείο Χανίων ήταν 27.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Χανίων Βαρδής Γεωργιακάκης σημείωσε: «Αυτή τη στιγμή απουσιάζουν από το Νοσοκομείο Χανίων 27 άτομα. Αυτοί οι εργαζόμενοι μπήκαν σε αναστολή εργασίας και δεν έχουν επιστρέψει. Κάποιοι άλλοι επέστρεψαν επειδή νόσησαν. Τώρα 27 είναι τα άτομα που απουσιάζουν, εκ των οποίων οι 10 είναι νοσηλευτές, οι 7 γιατροί και οι υπόλοιποι είναι βοηθητικό προσωπικό. Ωστόσο, υπάρχουν εργαζόμενοι που είχαν υπογράψει τρίμηνες συμβάσεις με σκοπό να καλύψουν τα κενά των ανθρώπων αυτών. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι έχουν πάρει παράταση και κάποιοι θα φύγουν. Ευτυχώς, τα άτομα που είχαν έρθει με σκοπό να καλύψουν το μόνιμο προσωπικό ήταν εξαιρετικά στη δουλειά τους και φρόντισαν και μπήκαν γρήγορα στο νόημα. Και είναι αμαρτία να χάσουν τη δουλειά τους. Το Σύστημα Υγείας τούς έχει ανάγκη και δεν είναι σωστό να επιστρέψουν στο μοντέλο εύρεσης εργασίας».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου Γιάννης Σαριδάκης υποστήριξε πως ο αριθμός των εργαζομένων που θα επιστρέψουν από το νέο έτος ανέρχεται στους 30.

ΠΗΓΗ: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ