Εκατοντάδες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος «έρχονται» από σήμερα Τετάρτη 27 Απριλίου, του Πάσχα, τόσο στην Αττική όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, με την Κρήτη – σύμφωνα με το μέλος της διοίκησης της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιάννη Βρέντζο – να βρίσκεται μέσα στο κάδρο και χιλιάδες κατοίκους του νησιού να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ρεύμα.
Πρόκειται για το πλάνο της επανεκτέλεσης των εντολών των παρόχων ενέργειας για τη διακοπή ρεύματος για πολίτες με απλήρωτους λογαριασμούς. Για μέχρι και 500 εντολές διακοπής ρεύματος κάθε μέρα, μόνο στην Αττική, έκανε λόγο την Τρίτη 26 Απριλίου, ο πρόεδρος των τεχνικών της ΔΕΗ, Κώστας Μανιάτης, μιλώντας στο OPEN.
«Η ρήτρα αναπροσαρμογής ξεκίνησε να εφαρμόζεται από τον Μάιο του 2021 και για τη ΔΕΗ ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2021. Είναι πολύ σημαντικό και εδώ πρέπει να σταθούμε, ότι δεν υπήρχε ενημέρωση για να ξέρει ο καταναλωτής για το τι θα γίνει το επόμενο διάστημα», δήλωσε ο κ. Μανιάτης και ενημέρωσε πως «οι εντολές από τις εταιρείες παρόχους για διακοπές ρεύματος έχουν αυξηθεί και οι πιέσεις είναι μεγάλες. Μόνο για τον νομό Αττικής έχουμε φτάσει το τελευταία διάστημα, ημερησίως, σε πάνω από 500 διακοπές ρεύματος».
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος των τεχνικών της ΔΕΗ, υπήρξε περίοδος χάριτος τις ημέρες του Πάσχα και από σήμερα Τετάρτη 27 Απριλίου, ξεκινούν να εκτελούνται και πάλι οι εντολές των παρόχων ενέργειας για τη διακοπή ρεύματος σε όσους έχουν απλήρωτους λογαριασμούς.
Ο Κώστας Μανιάτης εξήγησε παράλληλα ότι το ρεύμα δεν κόβεται μόνο στα ευάλωτα νοικοκυριά, χωρίς βέβαια να λαμβάνεται υπόψη ότι η εκτίναξη των τιμών του ρεύματος σε πρωτοφανή επίπεδα έχει καταστήσει τεράστιο αριθμό νοικοκυριών σε ευάλωτα χωρίς τυπικά και μόνο να πληρούν τις προϋποθέσεις.
Επισήμανε ακόμα ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής που εφαρμόστηκε από το καλοκαίρι του 2021 πέρασε απαρατήρητη, όπως και οι συνέπειές της στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, καθώς στις επισημάνσεις των εργαζομένων ήταν ότι συνεπάγεται αύξηση στην τιμή του ρεύματος κατά τουλάχιστον 30%. Μάλιστα, όπως κατήγγειλε, η απάντηση από τους καθ’ ύλην αρμόδιους, όπως ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας, ήταν ότι πρόκειται να υπάρξει αύξηση κατά ένα με δύο ευρώ.
«Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα»
Όπως έρχονται οι λογαριασμοί, είναι τόσο «φουσκωμένοι» που για ένα μεγάλο μέρος των καταναλωτών, αν όχι το μεγαλύτερο, είναι αδύνατον να εξοφληθούν, όπως είπε στη «ΝΚ» το μέλος της διοίκησης της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιάννης Βρέντζος.
«Χωρίς να έχω συγκεκριμένη εικόνα απλήρωτων λογαριασμών και στην Κρήτη στην παρούσα φάση, εκτιμώ ότι δεν εξαιρείται το νησί μας από τις διακοπές του ρεύματος στα νοικοκυριά με απλήρωτους λογαριασμούς», τόνισε.
Και φέρνει στη δημοσιότητα μία πολύ χαρακτηριστική περίπτωση: «Σήμερα (σ.σ. χθες), είχα μία ενόχληση από ένα ορεινό χωριό, με μία ηλικιωμένη γυναίκα, που μάλιστα είναι και κατάκοιτη. Και της ήρθε ο λογαριασμός στα 1.300 ευρώ! Και από τα λεφτά αυτά, η ρήτρα αναπροσαρμογής φτάνει στα 900 ευρώ… Με σύνταξη 400 και 500 ευρώ, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα στους ανθρώπους αυτούς να πληρώσουν τέτοιους λογαριασμούς»…
«Στον Θεό» οι τιμές
«Οι εταιρείες ανέβασαν τις τιμές “στον Θεό”. Άντε τώρα να τις μαζέψεις», καταγγέλλει στην εφημερίδα μας ο Γιάννης Βρέντζος. «Σήμερα που μιλάμε, έχουμε παραγωγή ρεύματος για την Ελλάδα από τον λιγνίτη 8%, από το φυσικό αέριο 24%, από τα υδροηλεκτρικά 5%, από τις Ανανεώσιμες Πηγές 17% κι έχουμε και εισαγόμενο ρεύμα κατά 46%! Δηλαδή, αυτή τη στιγμή παίρνουμε από τη Βουλγαρία, που έχει πυρηνικά, 318 μεγαβάτ, από την Αλβανία 120, από τους Βορειομακεδόνες (Σκοπιανούς) 366 και οι Τούρκοι μάς δίνουν 544 μεγαβάτ. Δηλαδή, ένα μεγάλο “κομμάτι” το παίρνουμε από τους “φίλους” μας τους Τούρκους. Κι είναι “στον Θεό” η μεγαβατώρα. Αυτή είναι η κατάσταση»…
Όσο για τη δυνατότητα αύξησης της παραγωγής ενέργειας από τη χώρα μας; Η απάντηση του συνδικαλιστή δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας: «Να αυξηθεί η παραγωγή; Πετάξαμε τον λιγνίτη. Και τώρα είναι αργά πια. Τώρα τα δάκρυα είναι “κροκοδείλια”. Δεν υπάρχει σωτηρία. Τώρα εξαρτόμαστε από το φυσικό αέριο. Η εξάρτησή μας είναι δεδομένη. Και το φυσικό αέριο θα είναι μια ζωή στα ύψη, γιατί τώρα θα φέρουν από την Αμερική το υγροποιημένο. Και θα γλιτώσεις τώρα από τους Ρώσους και μετά θα το πληρώνεις στους Αμερικανούς».
Γιατί όμως να μην επιστρέφαμε στον λιγνίτη ως το «λιγότερο κακό»; Στο ερώτημα αυτό, ο Γιάννης Βρέντζος απαντά: «Μέσα στους επόμενους μήνες θα λειτουργήσει η μεγάλη μονάδα που στοίχισε 1 δισεκατομμύριο στην Πτολεμαΐδα. Αυτή θα βγάζει γύρω στα 700 με 800 Μεγαβάτ. Στο μεταξύ, τώρα καλύπτει ο λιγνίτης 8%. Με τη νέα μονάδα πάντως δε νομίζω να πέσει η τιμή της Μεγαβατώρας. Πόσο να πέσει; Και τώρα που αρχίζει και σταματάει και ο αέρας και δε θα υπάρχει η παραγωγή των αιολικών πάρκων, η κατάσταση θα είναι ακόμα δυσκολότερη».
Ο άλυτος… γρίφος της ρήτρας αναπροσαρμογής
Στο μεταξύ, ενώ η ΔΕΗ εξακολουθεί να κάνει ρυθμίσεις πληρωμών, ο συνδικαλιστής επαναλαμβάνει ότι, «επειδή θα έχουμε αυτό το φαινόμενο και στους επόμενους λογαριασμούς, με τη ρύθμιση ο καταναλωτής δε θα βοηθηθεί γιατί θα πρέπει έτσι να κάνει διαρκώς ρύθμιση στη ρύθμιση. Έτσι, με μαθηματική ακρίβεια, θα του κόψουν το ρεύμα όταν θα έρθει και ο επόμενος φουσκωμένος λογαριασμός!».
Ο Γιάννης Βρέντζος δεν είναι αισιόδοξος ως προς τις δικαστικές προσφυγές μέσω του Ινστιτούτου Καταναλωτών, αλλά, όπως αναφέρει, «κάθε περίπτωση είναι και διαφορετική». Μάλιστα, δεν περιμένει η κρίση αυτή που έχει δημιουργηθεί όχι μόνο λόγω του πολέμου, αλλά προϋπήρχε λόγω του κόστους του φυσικού αερίου, να σταματήσει τουλάχιστον πριν περάσει ακόμη ένας χρόνος.
Σε ένα υπαρκτό παράδειγμα εκκαθαριστικού λογαριασμού για την περίοδο Δεκεμβρίου-Απριλίου 2022 στο Ηράκλειο, όπου ο «έναντι» ήταν 215 ευρώ και η εκκαθάριση που ήρθε χθες έφτασε τα 434 ευρώ, για κατανάλωση συνολικά 1.900 κιλοβατώρων, ο Γιάννης Βρέντζος απαντά: «Το κράτος επιδότησε τις 300 κιλοβατώρες ανά μήνα. Άρα επιδότησε συνολικά τις 1.200 κιλοβατώρες. Αλλά τις υπόλοιπες 700 κιλοβατώρες η ΔΕΗ τις χρέωσε με βάση τη ρήτρα αναπροσαρμογής παραπάνω σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια!».
Εξάλλου, ουδείς μπορεί να καταλάβει πώς υπολογίζεται αυτή η περίφημη ρήτρα αναπροσαρμογής. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι υπάρχει μια εξίσωση για τον υπολογισμό της ρήτρας, που δεν μπορεί κανείς «εγκέφαλος» στη χώρα μας πραγματικά να τη λύσει, σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», που έφερε την εξίσωση αυτή στο φως της δημοσιότητας.
ΠΗΓΗ: neakriti.gr