Και να που παίρνει περαιτέρω διαστάσεις, με θετικά μηνύματα και «σινιάλα» εξ Αμερικής, αλλά και με αποκαλύψεις δια στόματος του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, η «βόμβα» που πέταξε ο επικεφαλής της Κρατικής Εταιρείας Πετρελαίου της Λιβύης για σχέδιο δρομολόγησης αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Ελλάδα μέσω της Κρήτης.
Η αποκάλυψη του Φαρχάτ Μπενγκντάρα προκάλεσε μεγάλη αίσθηση, και όχι άδικα, αν αναλογιστεί κανείς την αντιμετώπιση της οποίας τυγχάνει η χώρα μας από το κομμάτι της Λιβύης που εκπροσωπεί η αποκαλούμενη προσωρινή κυβέρνησή της με έδρα την Τρίπολη, έχοντας επιλέξει να συμπεριφέρεται ως πιστός «σύμμαχος» της Τουρκίας ακόμα και σε παράνομες κινήσεις εναντίον της Ελλάδας.
Ωστόσο φαίνεται ότι από πίσω υπάρχει υπόβαθρο και παρασκήνιο, με ευρύτερες διπλωματικές ζυμώσεις και διεργασίες για ανατροπή του κλίματος μεταξύ των δύο πλευρών…
Στη χθεσινή συνέντευξή του στον AΝΤ1, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για πρώτη φορά σε τόσο καθαρό τόνο περί γενικότερου… ανοίγματος προς τη Λιβύη, εστιάζοντας μάλιστα στην κατεύθυνση της από κοινού εκμετάλλευσης πλουτοπαραγωγικών πόρων και σε μια συμφωνία για τις ΑΟΖ, ενώ παράλληλα αποκάλυψε ότι από μέρα σε μέρα ξεκινούν οι σεισμικές έρευνες για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων νοτιοδυτικά της Κρήτης.
Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός σημείωσε για το τουρκολιβυκό μνημόνιο πως ουδείς το αναγνωρίζει και επιβεβαίωσε πως η Αθήνα θέλει να κάνει άνοιγμα προς τη Λιβύη «για να οριοθετήσουμε τη μεταξύ μας ΑΟΖ, ώστε να διερευνήσουμε την προοπτική από κοινού εκμετάλλευσης πλουτοπαραγωγικών πόρων με τη Λιβύη». Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι πολύ σύντομα, σε μία-δύο ημέρες, όπως είπε χαρακτηριστικά, ξεκινούν σεισμικές έρευνες για την εξόρυξη φυσικού αερίου στα δύο οικόπεδα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης από την ΕxxonΜobil, κάτι που θα συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής… Θέμα το οποίο είχαμε αναδείξει διεξοδικά εδώ στη “Ν.Κ.”, με εκτενή μας ρεπορτάζ για την παρουσία ήδη εδώ και μέρες ανοιχτά του νησιού μας τού ειδικού ερευνητικού σκάφους “Sanco Swift” της νορβηγικής PGS, που έχει ναυλώσει εκ μέρους της κοινοπραξίας που έχει τα δύο θαλάσσια οικόπεδα της Κρήτης η αμερικανική ExxonΜobil, και την επικείμενη έναρξη των σεισμικών ερευνών.
Στην ίδια συνέντευξή του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα της πιθανής επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια νοτίως της Κρήτης, που έχει τεθεί εμφατικά στο προσκήνιο τις τελευταίες μέρες από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι «θα το κάνουμε όποτε και όταν το κρίνουμε, τη στιγμή που θα το κρίνουμε», συμπληρώνοντας ότι «όλοι αυτοί που μας ασκούν κριτική δεν έχουν κάνει τίποτε επ’ αυτού».
Οι χθεσινές αποκαλύψεις Μητσοτάκη για την έναρξη των ερευνών φυσικού αερίου νοτιοδυτικά της Κρήτης, αλλά και για το άνοιγμα προς μια ενεργειακή συνεργασία με τη Λιβύη ήρθαν ένα 24ωρο μετά το θετικό “σινιάλο” που έστειλαν οι ΗΠΑ, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να δηλώνει ότι βλέπει θετικά το ενδεχόμενο ενεργειακής διασύνδεσης Ελλάδας-Λιβύης.
Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με το ενδεχόμενο της δημιουργίας ενός αγωγού που θα συνδέει την Ελλάδα με τη Λιβύη, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι «είναι μακροχρόνια πεποίθησή μας ότι η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή.
Γενικά, εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε ενεργειακά έργα που θα διασυνδέσουν φυσικά ζωτικές ενεργειακές αγορές, όπως η Ανατολική Μεσόγειος και η Βόρεια Αφρική, με την Ευρώπη, και ιδιαίτερα τις διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας που βοηθούν στην προετοιμασία για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια που ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια και βιωσιμότητα».
Η αποκάλυψη από τη Λιβύη
Όπως γράψαμε αναλυτικά σε σχετικό μας ρεπορτάζ τις προάλλες, σε μια αναπάντεχη κίνηση-έκπληξη, η λιβυκή Κρατική Εταιρεία Πετρελαίου δηλώνει τώρα ότι εξετάζει την κατασκευή ενός νέου αγωγού, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Λιβύη στην Ελλάδα μέσω Κρήτης, ενώ εξετάζει αντίστοιχα παρόμοιο αγωγό και με την Αίγυπτο. Την αποκάλυψη, που έχει προκαλέσει μεγάλη αίσθηση και έκπληξη, έκανε ο Φαρχάτ Ομάρ Μπενγκντάρα – πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Πετρελαίου της Λιβύης, στο εσωτερικό της οποίας φαίνεται πάντως την ίδια ώρα να διευρύνεται το χάσμα, μετά τις πρόσφατες συμφωνίες με την Άγκυρα…
Ο επικεφαλής της NOC (Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου) Φαρχάτ Ομάρ Μπενγκντάρα ανέφερε ότι η εταιρεία εξετάζει να υποβάλει πρόταση για δύο αγωγούς αερίου με Ελλάδα και Αίγυπτο.
Οι δύο γραμμές που εξετάζονται θα συνδέονται με την Ελλάδα (Κρήτη) και την αιγυπτιακή πόλη Δαμιέτη (Νταμιέτα).
Σε συνέντευξή του στο “CNBC Arabia”, στο περιθώριο του συνεδρίου ADIPEC στο Άμπου Ντάμπι, ο επικεφαλής της National Oil Corporation στη Λιβύη ξεκαθάρισε ότι η μια γραμμή αγωγού που θα συνδεθεί με την Ελλάδα και η άλλη γραμμή προς τη Δαμιέτη θα λειτουργούν επιπλέον της υπάρχουσας γραμμής μεταφοράς φυσικού αερίου που συνδέει τη Λιβύη με την Ιταλία.
Τι είπε για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου
Στη σημασία της προωθούμενης ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου αναφέρθηκε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στην παρουσίαση της Ελληνοαιγυπτιακής Πρωτοβουλίας για το καλώδιο GREGY Interconnector, στο πλαίσιο της 27ης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP27), που πραγματοποιείται στην Αίγυπτο.
«Πρόκειται για ένα έργο διεθνούς ενεργειακής και περιβαλλοντικής σημασίας, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, με ικανότητα μεταφοράς 3.000 MW καθαρής ενέργειας. Η Ελλάδα θα αποκομίσει ισχυρά οφέλη από την κατασκευή του καλωδίου, καθώς μέρος της μεταφερόμενης “πράσινης” ενέργειας θα καταναλώνεται στη χώρα μας, μειώνοντας το ενεργειακό κόστος για τους Έλληνες καταναλωτές. Επενδύουμε στη μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο “πράσινης” ενέργειας και συμβάλλουμε στην ενίσχυση της ασφάλειας της Ευρώπης στον τομέα αυτό. Η ελληνική και η αιγυπτιακή κυβέρνηση είναι σταθεροί υποστηρικτές του έργου, έχοντας υπογράψει και σχετικό μνημόνιο συνεργασίας από τον Οκτώβριο του 2021», επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε, επίσης, στις πρωτοβουλίες της χώρας μας για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος στις εξελίξεις στον τομέα αυτό και βρίσκεται ανάμεσα στα κράτη-μέλη με τις κορυφαίες επιδόσεις στην εγκατάσταση νέων έργων ΑΠΕ. Επιταχύνουμε την “πράσινη” μετάβαση και υλοποιούμε πολυάριθμα έργα υποδομής, που μας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας».
Πηγή: neakriti.gr