ΕΛΛΑΔΑ

Κρήτη: Ξενοδοχειακές πισίνες με θαλασσινό νερό αντίδοτο στην λειψυδρία – Οι προβληματισμοί

Οι πισίνες των ξενοδοχείων στην Ελλάδα θα μπορούσαν να γεμίσουν με θαλασσινό νερό αυτό το καλοκαίρι, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της λειψυδρίας.

Την περασμένη Παρασκευή ψηφίστηκε νομοθετική ρύθμιση για την εκτέλεση έργων άντλησης και απάντλησης θαλασσινού νερού για κολυμβητικές δεξαμενές, με γνώμονα την εξοικονόμηση υδάτινων πόρων και μεγάλος αριθμός ξενοδόχων και στην Κρήτη πρόκειται να αξιοποιήσει αυτή την δυνατότητα.

«Πολλοί ξενοδόχοι που λειτουργούν παραθαλάσσια ξενοδοχεία θα χρησιμοποιήσουν νερό από την θάλασσα για τις πίσίνες των μονάδων τους», σημείωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργος Πελεκανάκης.

«Τα μεγάλα συγκροτήματα δεν έχουν μια, έχουν πολλές πισίνες και μια λύση θα ήταν οι μισές να έχουν γλυκό και οι υπόλοιπες θαλασσινό νερό» είναι η πρόταση που κάνει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανόλης Τσακαλάκης.

Ωστόσο, ήδη βρετανικά ΜΜΕ κάνουν δημοσιεύματα σχολιάζοντας ότι οι τουρίστες θέλουν γλυκό και όχι θαλασσινό νερό στην πισίνα που κολυμπούν.

Το πιο σημαντικό βέβαια ζήτημα αυτής της νομοθετικής ρύθμισης είναι οι ανησυχίες σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στις παράκτιες περιοχές.

Το ερώτημα είναι, αναφέρει η Καθημερινή αν το περιβαλλοντικό «αποτύπωμα» της ρύθμισης είναι τελικά μεγαλύτερο από το όφελος όχι μόνο εξαιτίας της δυνατότητας παρέμβασης στον αιγιαλό από κάθε παράκτιο ξενοδοχείο, αλλά και επειδή δεν τίθεται κανένας περιορισμός για την ποιότητα του νερού που επιστρέφει στη θάλασσα.

Παρότι ο στόχος της ρύθμισης είναι περιβαλλοντικός η εξοικονόμηση νερού, η ρύθμιση δεν έχει καθόλου περιβαλλοντικές προδιαγραφές.

«Αγγίζει» μόνο το θέμα της αδειοδότησης έργων στον αιγιαλό, χωρίς να ορίζει προϋποθέσεις γι’ αυτές τις παρεμβάσεις ,επομένως τις επιτρέπει με όποιον τρόπο κρίνει η κάθε επιχείρηση.

Επίσης δεν θέτει ποιοτικές προδιαγραφές για την απόρριψη του νερού στη θάλασσα.



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ