ΚΡΗΤΗ

Κρήτη – Ξενοδοχοϋπάλληλοι: Επιστολή στον Άδωνι Γεωργιάδη για το Ταμείο Ανεργίας – Χωρίς λεφτά μέχρι να ανοίξει η σεζόν…

Μία ακόμη προσπάθεια να διεκδικήσουν την επαναφορά της χρονικής διάρκειας του ταμείου ανεργίας στα προ μνημονίων επίπεδα, αλλά και την επαναφορά του εφάπαξ στην εικοσαετία, καταβάλλει η διοίκηση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, με νέα επιστολή της προς τον υπουργό Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη. Επίσης, στην κορυφή της ατζέντας του συνδικαλιστικού φορέα βρίσκεται η ενεργοποίηση της ψηφιακής κάρτας εργασίας.

«Είχαμε κάνει ως ομοσπονδία επίσκεψη στον κ. Γεωργιάδη όταν είχε αναλάβει τη θέση του υπουργού Εργασίας και είχαμε βάλει όλα αυτά τα ζητήματα», είπε στο neakriti.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης. Μάλιστα, όπως λέει, τα ίδια αιτήματα επανατέθηκαν στον Άδωνι Γεωργιάδη, όταν είχε κατέβει στο Ηράκλειο και είχε επισκεφτεί το ΕΚΗ.

«Από τότε περιμένουμε να μας δεχτεί στο υπουργείο για να μας απαντήσει. Εμείς στο μεταξύ επανερχόμαστε και επιμένουμε στις θέσεις μας. Αυτή τη στιγμή αρχίζουν οι εργαζόμενοι και γράφονται στο Ταμείο Ανεργίας. Αυτό σημαίνει ότι το Ταμείο Ανεργίας θα ισχύσει για τρεις μήνες και πέντε μέρες. Ένα μεγάλο, λοιπόν, χρονικό διάστημα οι εργαζόμενοι θα μένουν χωρίς χρήματα, μέχρι να ανοίξει η νέα τουριστική περίοδος. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι είναι δύσκολο να τα βγάλουν πέρα οι εργαζόμενοι στα εποχικά επαγγέλματα, λόγω και της ακρίβειας που επικρατεί στα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης», σύμφωνα με τον Νίκο Κοκολάκη.

Καταλήγοντας, ο ίδιος επισημαίνει: «Στην έρευνα που κάναμε, βρήκαμε ότι ένα 50% των εργαζομένων στα ξενοδοχεία ενδέχεται να φύγουν από τον χώρο του τουρισμού και η αιτία είναι η ανασφάλεια που νιώθουν, λόγω και της μικρής διάρκειας του Ταμείου Ανεργίας. Άλλοι λόγοι που καταγράφηκαν είναι η μη τήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ο φόρος εργασίας, η μη διαχείριση των συγκρούσεων από τη μη τήρηση των ΣΣΕ».

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων λέει ότι, αν δεν αντιμετωπιστούν τα ζητήματα αυτά, από του χρόνου οι ελλείψεις σε ξενοδοχοϋπαλλήλους θα είναι ακόμα μεγαλύτερες σε σχέση με αυτές που υπήρχαν φέτος.

Η επιστολή προς τον Άδωνι Γεωργιάδη – «Εγκαταλείπουν τον τουρισμό»

Αναλυτικά, η επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας, Άδωνι Γεωργιάδη, έχει ως εξής: «Είναι ευρέως γνωστό ότι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια ο τουριστικός κλάδος είναι η έλλειψη εργαζομένων. Θεωρούμε ότι το τοπίο που διαμορφώθηκε αποτελεί μια πρόκληση που θα πρέπει να αντιμετωπισθεί. Η σημερινή πραγματικότητα στον τουρισμό μας δείχνει ότι πολλοί εργαζόμενοι επαναξιολόγησαν την πορεία της καριέρας τους και την αίσθηση της ισορροπίας μεταξύ ιδιωτικής ζωής και εργασίας – ειδικά μετά την πανδημία – και αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την εργασία τους στον χώρο του τουρισμού και της φιλοξενίας, αναζητώντας δουλειές που προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία, καλύτερες αποδοχές και συνολικά καλύτερο εργασιακό περιβάλλον.

Καθώς ο τομέας του τουρισμού μεταβάλλεται αλλά και βάλλεται συνεχώς, θεωρήσαμε αναγκαίο ως Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, να διεξάγουμε μια έρευνα με θέμα “Οι εργασιακές συνθήκες στα ξενοδοχεία της Κρήτης” (την οποία σας επισυνάπτουμε). Μεταξύ των άλλων, η έρευνα απέδειξε την επιτακτική ανάγκη ρύθμισης των εργασιακών θεμάτων στα ξενοδοχεία.

Τα ευρήματα που προσέλκυσαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχουν σχέση με τον φόρτο εργασίας, τις αμοιβές και την τήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, θέματα εκπαίδευσης και κατάρτισης καθώς και θέματα διαχείρισης συγκρούσεων στον εργασιακό χώρο. Επίσης, διερευνήθηκαν και παρουσιάστηκαν οι λόγοι που οδηγούν τους εργαζόμενους σε αποχώρηση από τον τουριστικό κλάδο.

Πολλά από τα ευρήματα της μελέτης οδηγούν στο συμπέρασμα πως υφίσταται ανάγκη για βελτίωση της νομοθεσίας και γενικότερα των κανόνων περί εργασίας στον κλάδο, ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.

Σημαντικό ποσοστό, 48,3%, δήλωσε ότι έχει σκεφτεί να αλλάξει επαγγελματικό κλάδο, λόγω εποχικότητας, εργασιακής ανασφάλειας και λόγω ελλιπών κινήτρων, όπως μειωμένου χρόνου και ποσού επιδότησης χειμερινής ανεργίας, όπως κατάργηση του εφάπαξ στην εικοσαετία που αμβλύνει την επισφάλεια στην εργασία.

Η έρευνα ανέδειξε σημαντικά ζητήματα σχετικά με τις συνθήκες εργασίας του προσωπικού στα ξενοδοχεία, όπου πολλοί από τους εργαζομένους αντιμετωπίζουν δυσχερείς συνθήκες και ανασφάλεια. Είναι ζωτικής σημασίας να εξασφαλίσουμε βελτιωμένες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία, προκειμένου να διασφαλίσουμε την ποιότητα των υπηρεσιών προς τους επισκέπτες, και να διατηρήσουμε μια θετική εικόνα για τον τουρισμό της χώρας μας.

Συνεπώς, παρακαλούμε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να εξετάσει τα ευρήματα της έρευνας, να παρέμβει για τη βελτίωση της νομοθεσίας και γενικότερα των κανόνων περί εργασίας στον κλάδο της φιλοξενίας και ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας (άμεση ενεργοποίηση της ψηφιακής κάρτας εργασίας), την επαναφορά της χρονικής διάρκειας του ταμείου ανεργίας στα προ μνημονίων επίπεδα και επαναφορά του εφάπαξ στην εικοσαετία.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα θέλαμε να συμβάλλουμε στη διαβούλευση, προτείνοντας συγκεκριμένες προτάσεις που θα σχετίζονται με την αντιμετώπιση των εργαζομένων και τις συνθήκες εργασίας τους. Εμείς, ως εκπρόσωποι του κλάδου του τουρισμού, προσφέρουμε την πλήρη συνεργασία μας και είμαστε στη διάθεση του υπουργείου Εργασίας για την επίτευξη των βέλτιστων αποτελεσμάτων, όπως εξετάσετε το αίτημά μας και περιμένουμε με ενδιαφέρον την απάντησή σας και την ευκαιρία για περαιτέρω συζητήσεις σχετικά με το θέμα».

 

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ