Στα πρόθυρα της κατάρρευσης βρίσκεται η Δημόσια Υγεία σε όλη την Κρήτη. Οι εργαζόμενοι και οι δομές της Δημόσιας Υγείας στο νησί συνθλίβονται υπό το καθεστώς των δραματικών ελλείψεων, αλλά και των περικοπών, οι οποίες απαξιώνουν σε βαθμό… κατάντιας το ΕΣΥ: Ως αποτέλεσμα, η λειτουργία κλινικών αλλά και ολόκληρων νοσοκομείων καθίσταται απόλυτα επισφαλής…
Ενώ ο τομέας της Δημόσιας Υγείας βρίσκεται – εδώ και καιρό – στο σημείο “μηδέν”, οι υγειονομικοί της Κρήτης φέρονται πλέον αποφασισμένοι να δώσουν την ύστατη “μάχη”, με στόχο να περισώσουν ό,τι έχει απομείνει από το Σύστημα Υγείας.
Προς αυτήν την κατεύθυνση, έλαβε χώρα χθες Πέμπτη κοινή Παγκρήτια σύσκεψη σωματείων, εργαζομένων δημόσιων νοσοκομείων. Στη σύσκεψη πήραν ακόμη μέρος σύλλογοι εργαζομένων ΠΦΥ, Ενώσεις Γιατρών του ΕΣΥ, αλλά και του ΕΚΑΒ Κρήτης. Κοινή συνισταμένη στις προθέσεις όλων των παραπάνω να επιτευχθεί συντονισμός της αγωνιστικής δράσης όλων των υγειονομικών της Κρήτης ενάντια στα οξυμένα προβλήματα που μαστίζουν τις δημόσιες δομές Υγείας του νησιού.
Το πιο σημαντικό που βγήκε από τη χθεσινή σύσκεψη είναι ότι συμφωνήθηκε ένα κοινό διεκδικητικό πλαίσιο αιτημάτων απ’ όλους τους συμμετέχοντες.
Σε αυτό περιλαμβάνονται τα εξής:
- «* Αύξηση κρατικής χρηματοδότησης της Υγείας,
- * Πλήρη στελέχωση όλων των δημόσιων Δομών Υγείας και του ΕΚΑΒ με το αναγκαίο ΜΟΝΙΜΟ προσωπικό, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων,
- * Αυξήσεις μισθών, ένταξη στα ΒΑΕ.
Τα σωματεία υγειονομικών εναντιωνόμαστε στα επερχόμενα νομοσχέδια για τον νέο υγειονομικό χάρτη και την ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων, καθώς και στο εργασιακό νομοσχέδιο, που νομιμοποιεί τις 13 ώρες δουλειάς ημερησίως και επιφέρει πρόσθετο χτύπημα στο απεργιακό δικαίωμα».
Η κοινή παγκρήτια σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες στο Ηράκλειο με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, του Συλλόγου Εργαζομένων του Βενιζέλειου Νοσοκομείου, του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Σητείας, του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Ιεράπετρας, του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Νεάπολης, του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Χανίων, της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ νομού Ηρακλείου, της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Λασιθίου, του Συλλόγου Εργαζομένων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Κρήτης, του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Δημόσιου Συστήματος Πρωτοβάθμιας Υγείας Κρήτης, του Συλλόγου Εργαζομένων του Κέντρου Υγείας Μοιρών, αλλά και του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ.
“Τσουνάμι” παραιτήσεων
Οι εργαζόμενοι περιέγραψαν τις συνθήκες εργασίας ως απολύτως ζοφερές, καθώς κι ενδεικτικές των αιτιών που γιατροί κι εξειδικευμένο προσωπικό εξωθούνται σε ένα “ντόμινο” παραιτήσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η παγκρήτια συνάντηση εκπροσώπων δημόσιας υγείας πραγματοποιήθηκε υπό πρωτοφανείς συνθήκες: Ουσιαστικά οι συνδικαλιστές κηρύχθηκαν “ανεπιθύμητοι” από τη διοίκηση του ΠΑΓΝΗ. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, η διοίκηση καυτηρίασε το γεγονός ότι προγραμματίστηκε η διεξαγωγή της παγκρήτιας συνάντησης στο αμφιθέατρο του ΠΑΓΝΗ. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση έκανε γνωστό ότι «κάτι τέτοιο δε θα επαναληφθεί», γεγονός ενδεικτικό της “κατάντιας” της Δημόσιας Υγείας.
Πάντως, όπως όλα δείχνουν, πρώτα στο “στόχαστρο” του “νέου χάρτη” αναμένεται να τεθούν τα νοσοκομεία του νομού Λασιθίου. Εκεί η έλλειψη ιατρικού προσωπικού “κατεβάζει τα ρολά” σε καίρια τμήματα των νοσοκομειακών δομών. Γιατροί και νοσηλευτές εμφανίζονται αγανακτισμένοι για τις εξοντωτικές συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται.
«Καθημερινά γίνεται πόλεμος στα δημόσια νοσοκομεία… Χάνονται καθημερινά άνθρωποι περιμένοντας ένα ασθενοφόρο που δεν έρχεται ποτέ… περιμένοντας μια λίστα χειρουργείων που κρατάει χρόνια… Νοσηλευόμενος σε μια παθολογική κλινική χωρίς γιατρό», δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Ρεθύμνου Γιάννης Σαριδάκης.
«Το μέγα πρόβλημα του νοσοκομείου είναι η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού και βοηθητικού προσωπικού, που υστερεί δραματικά», δήλωσε με τη σειρά του ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Χανίων Ευτύχης Νικολιδάκης.
«Θεωρούμε ότι σκοπός των “μπαλωμάτων” είναι να μεταβιβαστεί το κόστος από το κράτος στους ίδιους τους ασθενείς. Αυτόν τον σκοπό εξυπηρετούν και τα σχέδια για το νέο ΕΣΥ, που περιλαμβάνουν συγχωνεύσεις νοσοκομείων και μετατροπής τους σε ΝΠΔΔ», ανέφερε η γραμματέας της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ηρακλείου Ράνια Μπέτση.
Έκτακτες συνελεύσεις τον Σεπτέμβριο – Παράσταση διαμαρτυρίας τέλη του μήνα στην 7η Υ.ΠΕ.
Τι αποφασίστηκε, ωστόσο, κατά τη χθεσινή σύσκεψη; Σύμφωνα με πληροφορίες, ελήφθη η απόφαση για τη διεξαγωγή άμεσων συνεδριάσεων των Δ.Σ. των σωματείων, συνελεύσεων, καθώς και δράσεων-κινητοποιήσεων ανά νοσοκομείο, μέσα στον Σεπτέμβριο.
Επίσης, αποφασίστηκε η διοργάνωση παράστασης διαμαρτυρίας υγειονομικών στην 7η Υ.ΠΕ., καθώς και συνάντηση εκπροσώπων των Δ.Σ. με τη διοίκηση της 7ης Υ.ΠΕ. Η εν λόγω κινητοποίηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Αποφασίστηκε επιπρόσθετα να λάβει χώρα συνάντηση με τους υποψήφιους περιφερειάρχες για τα υφιστάμενα προβλήματα στη Δημόσια Υγεία.
Τέλος, αποφασίστηκε η διεξαγωγή συσκέψεων υγειονομικών σωματείων με φορείς και σωματεία εργαζομένων (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) και συνταξιούχων ανά νομό. Επίσης, ενδεχομένως προγραμματιστεί κάποια παγκρήτια κινητοποίηση για τον Οκτώβρη (ή τον Νοέμβριο), πιθανότατα στα πλαίσια κάποιας πανελλαδικής απεργίας των ομοσπονδιών των υγειονομικών.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον πρόεδρο εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Δημήτρη Βρύσαλη, «εκτός από τα “μπαλώματα” που εφαρμόζουν υπουργείο και διοικήσεις Υ.ΠΕ. και νοσοκομείων (και στηρίζουν οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων Κρήτης), με τις μετακινήσεις, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τα μπλοκάκια κ.ο.κ., στη σύσκεψη απορρίφθηκαν τα σχέδια της κυβέρνησης για το “νέο” ΕΣΥ, που περιλαμβάνουν αξιολόγηση μονάδων υγείας (από τον ΟΔΙΠΥ), συγχωνεύσεις νοσοκομείων (π.χ. Λασιθίου), μετατροπή νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ, επανείσοδο εργολάβων σε καθαριότητα, σίτιση κ.ά.».
«Εκλεγμένοι εκπρόσωποι από τα Δ.Σ. των συλλόγων/ενώσεων μετέφεραν εικόνα από την τραγική υποβάθμιση των νοσοκομείων, των Κ.Υ. και του ΕΚΑΒ εξαιτίας της χρόνιας υποστελέχωσης. Όλοι σχεδόν επέστησαν την προσοχή στον κίνδυνο να αναστείλουν τη λειτουργία τους βασικά τμήματα και κλινικές και να καταρρεύσουν ολόκληρες μονάδες Υγείας μετά το κύμα παραιτήσεων υγειονομικών. Εκφράστηκε, επίσης, η αγανάκτηση για τις εξουθενωτικές συνθήκες δουλειάς, που οδηγούν στις παραιτήσεις, επιδεινώνοντας τα προβλήματα», ανέφερε επιπρόσθετα ο κ. Βρύσαλης.
Δείτε το βίντεο:
Πηγή: neakriti.gr