ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Ζητούν αποζημιώσεις οι ελαιοπαραγωγοί για τον δάκο μετά τις βροχές

Νέες ανησυχίες για την επιθετική συμπεριφορά του δάκου της ελιάς στην Κρήτη «φέρνουν» οι τελευταίες βροχοπτώσεις, που έπεσαν την περασμένη Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, αλλά και στη διάρκεια του Σαββάτου σε πολλές περιοχές του νησιού. Έτσι, η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, Ειρήνη Χουδετσανάκη, όπως η ίδια αποκάλυψε στη «ΝΚ», έχει ζητήσει την πλήρη ενημέρωσή της για την κατάσταση που επικρατεί από την Επιστημονική Επιτροπή σε συνεδρίαση που προγραμματίζεται για τις 10 το πρωί της Τρίτης 27 Σεπτεμβρίου. Την ίδια ώρα, όπως μας λέει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Γιώργος Κατσανέβας, όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο νησί έχουν έτοιμη ερώτηση για να την καταθέσουν σήμερα Δευτέρα ή αύριο Τρίτη στη Βουλή, μέσω της οποίας ζητούν να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης με πολιτική απόφαση για τις ζημιές του δάκου, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, που φέτος ήταν… με το μέρος του!

«Ο Ανδρέας Ξανθός με διαβεβαίωσε», αναφέρει ο Γιώργος Κατσανέβας, «ότι υπάρχει αυτό το κείμενο που υπογράφουν όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη. Από ’κει και πέρα, είμαι σε επαφή και με την κ. Χουδετσανάκη σε μια προσπάθεια να κάνουμε εδώ στο Ρέθυμνο μια μεγάλη σύσκεψη για την αντιμετώπιση του δάκου, που ήδη έχει προκαλέσει τεράστια καταστροφή».

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ρεθύμνου τόνισε ότι ήδη έγινε μια δοκιμαστική άλεση στο Ρέθυμνο και το αποτέλεσμα ήταν να βγει λάδι 2,5 οξέων. Την ίδια ώρα, από σήμερα Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου, ανοίγουν τρία ελαιουργεία στο Ρέθυμνο για να αρχίσουν την έκθλιψη του ελαιοκάρπου, με στόχο την παραγωγή αγουρέλαιου που είναι παραγγελιά εταιρείας στα Χανιά. «Έχω ζητήσει από την Περιφέρεια Κρήτης να δοθεί μεγάλη προσοχή στους νέους ψεκασμούς για να μην έχουμε προβλήματα με τον ψεκασμό λιοφύτων που πρόκειται να συγκομιστούν», σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Ρεθύμνου.

«Ζήτησα πλήρη εικόνα»

«Ζήτησα να έχω την πλήρη εικόνα της κατάστασης. Γι’ αυτό θα συνεδριάσει η αρμόδια Επιστημονική Επιτροπή την Τρίτη το πρωί (σ.σ. αύριο)», υπογραμμίζει η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης, γεωπόνος Ειρήνη Χουδετσανάκη. Μάλιστα, η ίδια δεν έχει μέχρι στιγμής ενδείξεις που να την κάνουν να αλλάζει τη γενικότερη θέση της, ότι οι μεγάλες ζημιές από τον δάκο δεν είναι γενικευμένες αλλά εντοπίζονται μόνο σε ορισμένες ορεινές περιοχές του νησιού μας.

«Στην Επιστημονική Επιτροπή δε λέμε μόνο τι θα κάνουμε. Εκτιμούμε όλη την κατάσταση, γιατί είναι όλοι οι διευθυντές δακοκτονίας, που έχουν ενημερωθεί από τους επόπτες. Επίσης, θα γίνει συζήτηση και για τον χρόνο έναρξης της συγκομιδής του προϊόντος. Οπότε όλοι μαζί θα είμαστε συντονισμένοι ώστε να μην πάμε και να ψεκάσουμε σε περιοχές όπου μπορεί να ξεκινήσει η συγκομιδή πιο νωρίς από άλλες περιοχές», σύμφωνα με την αρμόδια αντιπεριφερειάρχη του Ηρακλείου.

Όσο για την παραγωγή αγουρέλαιου, η Ειρήνη Χουδετσανάκη καλεί τους παραγωγούς να βάλουν κορδέλες στα λιόφυτά τους για να γίνει έτσι η σχετική σήμανση. «Αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε αψέκαστη μια ολόκληρη περιοχή επειδή κάποιοι μέσα σε αυτή παράγουν αγουρέλαιο, οι οποίοι είναι και ελάχιστοι. Αλλά από την άλλη, πριν δώσουμε τον τελευταίο ψεκασμό, γιατί σε κάποιες περιοχές ίσως χρειαστεί και έκτος ψεκασμός, πρέπει να ξέρουμε: Συγκομίζουμε; Γιατί πρέπει να περάσουν και κάποιες μέρες. Δηλαδή χρειάζεται να περάσουν 14 μέρες μετά τον τελευταίο ψεκασμό – ανεξάρτητα από το γεγονός ότι το Success είναι βιολογικό εντομοκτόνο», όπως επισημαίνει η Ειρήνη Χουδετσανάκη.

Ως προς το νέο φάρμακο που ενέκρινε το υπουργείο για την Κρήτη και για άλλες περιφέρειες της χώρας, η αρμόδια διευθύντρια του υπουργείου έχει διαβεβαιώσει την Ειρήνη Χουδετσανάκη ότι το αργότερο τις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου το φάρμακο θα έχει έρθει. Καταλήγοντας, η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης αναφέρει: «Εμείς όπου χρειάζεται να γίνει ψεκασμός δε λέμε πλέον σε καμία περίπτωση να μη γίνει για τον οποιονδήποτε λόγο. Ούτε ακόμα και σε περίπτωση αέρα. Κι αυτό διότι τώρα βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη περίοδο. Επομένως, δεν πρέπει να χαθεί η μάχη με τον δάκο. Τώρα φτάνουμε προς το τέλος και θέλει προσοχή, γιατί είναι μια καλή χρονιά για τους παραγωγούς και θα πρέπει να καταφέρουμε να σώσουμε την παραγωγή του ελαιολάδου στο νησί μας».

 

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ