Οριζόντιες αποζημιώσεις των αμπελουργών της Κρήτης για τις ζημιές που υπέστησαν οι αμπελοκαλλιέργειές τους από τις έντονες βροχοπτώσεις των πρώτων ημερών του Ιουνίου ζήτησε σε συνάντησή του στην Αθήνα με αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, χθες, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης.
Μάλιστα, συμφωνήθηκε να ακολουθήσει άμεσα μία δεύτερη συνάντηση, όπου ο συνεταιριστής θα έχει μαζί του και θα τους καταθέσει τόσο τα βροχομετρικά στοιχεία, όσο και τα στοιχεία για την εξέλιξη του φαινομένου, καθώς πλέον τα σταφύλια βρίσκονται σε συνεχή προβλήματα και οι βιοκαλλιεργητές-αμπελουργοί είναι εκείνοι που έχουν ήδη σταματήσει κάθε καλλιεργητική δραστηριότητα!
Αναλυτικότερα, ο συνεταιριστής συναντήθηκε με την προϊσταμένη του Τμήματος Αμπέλου και Οίνου Αλεξάνδρα Πετροπούλου, τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Ποιότητας και Ασφάλειας Διονύσιο Γραμματικό και τον εξειδικευμένο υπάλληλο του Τμήματος Αμπέλου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Μπουρίτη.
Ο Μύρων Χιλετζάκης, όπως δήλωσε στο neakriti.gr, ενημέρωσε πλήρως τους αρμόδιους παράγοντες για τις ασθένειες που προκάλεσαν οι βροχές, οι οποίες σε τακτά χρονικά διαστήματα έρχονταν και έφευγαν, που δεν είναι μόνο ο περονόσπορος. Όπως ξεκαθάρισε ο συνεταιριστής, μετά τον περονόσπορο “ήρθε” και το ωίδιο (χολέρα), όπως και ο βοτρύτης.
«Πολλές ποικιλίες, όταν ξέσπασαν τα πλημμυρικά φαινόμενα, ήταν στο στάδιο της ανθοφορίας. Ήρθε λοιπόν το δυνατό νερό και χτύπησε τα τσαμπιά, τινάσσοντάς τα. Έτσι, για παράδειγμα, σε ένα τσαμπί που είχε 200 ρώγες, έμειναν πάνω του οι 20. Μιλάμε, δηλαδή, για πολύ σοβαρές ζημιές», είπε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, στους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Εξάλλου, σύμφωνα με όσα είπε ο συνεταιριστής, καθολικές ήταν οι καταστροφές στην περίπτωση των αμπελουργών-βιοκαλλιεργητών.
«Πρόκειται για παραγωγούς που δεν είχαν τη δυνατότητα να σώσουν τα σταφύλια τους, αφού δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν διασυστηματικά φάρμακα. Και συνεπώς, οι καταστροφές στα βιολογικά αμπέλια είναι καθολικές», τόνισε ο Μύρων Χιλετζάκης.
Τεράστιο το κόστος παραγωγής
Όπως γράφαμε και στο φύλλο του Σαββάτου 3 Ιουνίου, με βάση όσα είχε δηλώσει στην εφημερίδα μας ο γενικός γραμματέας του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ Μαρίνος Βλαχάκης, από τη στιγμή που σταμάτησαν οι βροχές, οι αμπελουργοί ήταν αναγκασμένοι να ψεκάσουν αμέσως και μάλιστα με διασυστηματικά φάρμακα.
«Στο αμπέλι θα πρέπει οι αμπελουργοί να ψεκάσουν με διασυστηματικά φάρμακα. Σε δεινή θέση είναι οι βιοκαλλιεργητές, αφού δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν χημικά σκευάσματα και έχουν στο “οπλοστάσιό” τους μόνο τον χαλκό και το θειάφι», όπως έλεγε ο γνωστός γεωπόνος και στέλεχος του ΓΕΩΤΕΕ.
Και είχε ξεκαθαρίσει τους τρεις μεγάλους κινδύνους για την κρητική αμπελουργία λόγω των καιρικών συνθηκών, κάνοντας λόγο για τον περονόσπορο, τη χολέρα και τον βοτρύτη.
«Είναι από τις λίγες χρονιές που είχαμε μέσα στον Μάιο τόσες βροχές. Αν δεν έχει ψεκάσει κάποιος το αμπέλι του, θα έχει προβλήματα. Οι επαγγελματίες με διασυστηματικά φάρμακα θα τον σταματήσουν τον περονόσπορο. Ας ελπίσουμε όμως ότι θα σταματήσει ο καιρός αυτός και δε θα χρειάζεται να ψεκάζουν συνέχεια οι αμπελουργοί. Διότι ανεβαίνει έτσι το κόστος. Και επιβαρύνεται ο παραγωγός και ο έμπορος δεν του παίρνει το σταφύλι του στη συνέχεια στα επίπεδα που πρέπει», σύμφωνα με τον Μαρίνο Βλαχάκη.
Ο περονόσπορος έχει ήδη κάνει την εμφάνισή του από τους προηγούμενους μήνες
Στο μεταξύ, έχει σημασία να υπενθυμίσουμε ότι ήδη από τους προηγούμενους μήνες είχε ξεκινήσει να εμφανίζεται ο περονόσπορος στα αμπέλια της Κρήτης, αφού σε τακτά χρονικά διαστήματα είχαμε βροχοπτώσεις που μάλιστα ήταν εξαιρετικά ήπιες, μέχρι τη νύχτα της 1ης μέχρι και τη νύχτα της 2ας Ιουνίου, που άρχισαν οι έντονες βροχές σε ολόκληρη την Κρήτη.
Τώρα γίνονται προσπάθειες, ώστε η κρητική αμπελουργία να στηριχτεί μέσα από αποζημιώσεις, για τα πλήγματα που της προκάλεσε η κλιματική αλλαγή. Και γι’ αυτόν τον λόγο έχει ξεκινήσει η συνεργασία του Μύρωνα Χιλετζάκη με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την ελπίδα μέσα στις επόμενες μέρες να έχει βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα για να ενταχθούν οι κρητικοί αμπελοκαλλιεργητές σε οριζόντιες αποζημιώσεις.
Πηγή: neakriti.gr