Saturday, 23 Μαρτίου 2019
Κρήτη: Δώρον άδωρον η ρύθμιση των 120 δόσεων - Ούτε μία αίτηση δεν έχει προχωρήσει!

Κρήτη: Δώρον άδωρον η ρύθμιση των 120 δόσεων - Ούτε μία αίτηση δεν έχει προχωρήσει!

Με ρυθμούς χελώνας και με πολλά προβλήματα προχωρά ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών,σε δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες. Έπειτα από επτά μήνες λειτουργίας ο αριθμός των υποθέσεων που έχουν διεκπεραιωθεί και καταλήξει σε ρύθμιση οφειλών είναι μόλις 17! σε όλη την Ελλάδα.

Απογοήτευση στην ΚρήτηΤα στοιχεία που έχει στην διάθεσή του το Ράδιο Κρήτη και το ekriti.gr είναι απογοητευτικά για τους ρυθμούς με τους οποίους εξελίσσεται η διαδικασία στην Κρήτη, με την οποία ασχολούνται 21 πιστοποιημένοι συντονιστές σε όλο το νησί.
Μια από τους συντονιστές της διαδικασίας στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο η κ.Μαρία Φλουράκη, μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη,αποκάλυψε ότι σε όλο το νησί τους 7-8 μήνες λειτουργίας της πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού έχουν υποβληθεί 30 με 40 αιτήσεις και στο τελικό στάδιο δεν έχει φτάσει καμία! 

Μάλιστα όπως είπε η κ.Φλουράκη σε πολλές περιπτώσεις πολλαπλών οφειλών δεν προσερχόταν στην διαπραγμάτευση οι τράπεζες καθώς έχοντας εξασφαλίσει την οφειλή μέσω υποθήκης δεν ήθελαν να προχωρήσει η ρύθμιση.
Έτσι παρότι αναμενόταν σαν μάννα εξ ουρανού, ο εξωδικαστικός μηχανισμός μοιάζει να έχει κολλήσει στη λάσπη, καθώς η απόδοσή του στην πράξη βρίσκεται λίγο πάνω από το μηδέν. Τα προβλήματα είναι πολλά και μεγάλα τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ κ.Χαράλαμπος Λεκάκης μιλώντας στην ίδια εκπομπή επισημαίνοντας ότι όλα έχουν τεθεί υπόψη του οικονομικού επιτελείου αλλά η απάντηση που παίρνουν είναι ότι οι δανειστές δεν θέλουν να απλοποιηθεί το σύστημα.

Άρα, συνέχισε, είναι δώρον άδωρον να έχεις μια ρύθμιση στην οποία δεν μπορεί να ενταχθεί κανένας και να ρυθμίσει τις οφειλές του καθώς είναι ανελαστική.
Ως παράδειγμα έφερε μια επιχείρηση που έχει σταματήσει τη λειτουργία της και για να ενταχθεί πρέπει να επαναενεργοποιηθεί αλλά ταυτόχρονα η ρύθμιση προβλέπει και θετική χρήση τα τρία τελευταία χρόνια πράγμα αδύνατο για μια επιχείρηση που έκλεισε για χρέη. Άρα ποιος ο λόγο να υπάρχει αυτή ρύθμιση κατ ευφημισμό «ανάσα»

Μια ρύθμιση σε όλη την Ελλάδα
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι μόνο μία ρύθμιση έχει ολοκληρωθεί με πολυμερή διαπραγμάτευση περισσότερων του ενός πιστωτών, μέσω του συντονιστή, όπως προβλέπει η διαδικασία του εξωδικαστικού, και αυτή αφορούσε διαφορετικούς πιστωτές του δημόσιου τομέα, όχι τράπεζες. Συνολικά, στο σύστημα έχουν αρχίσει να καταθέτουν αιτήσεις περίπου 20.000 εταιρείες, μικρές και μεγάλες.

Ωστόσο, μόνο περίπου 600 ολοκληρωμένες αιτήσεις έχουν συμπληρωθεί, υποβληθεί και προωθηθεί για διαπραγμάτευση με τους πιστωτές. Από αυτές, δε, τελικά μόλις οι 17 που προαναφέρθηκαν έχουν μέχρι στιγμής καταλήξει σε ρύθμιση οφειλών. Το ενδιαφέρον είναι ότι από αυτές τις 17 ρυθμίσεις οφειλών οι 15 αφορούν σε χρέη προς το Δημόσιο (Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία) και μόνο οι δύο σε τράπεζες.

Επιπλέον, όλες οι ολοκληρωμένες υποθέσεις αφορούν περιπτώσεις όπου ένας πιστωτής είχε πάνω από το 85% των οφειλών και διεκπεραιώθηκαν με διμερείς διαπραγματεύσεις. Μεταξύ αυτών και οι δύο επιτυχημένες ρυθμίσεις με τραπεζικές οφειλές. Μόνο μία ρύθμιση έχει ολοκληρωθεί με πολυμερή διαπραγμάτευση περισσότερων του ενός πιστωτών, μέσω του συντονιστή, όπως προβλέπει η διαδικασία του εξωδικαστικού, και αυτή αφορούσε διαφορετικούς πιστωτές του δημόσιου τομέα, όχι τράπεζες.
Όσο δε για τους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν μέσω της πλατφόρμας του εξωδικαστικού ρύθμιση για τις οφειλές προς το Δημόσιο (όχι όμως και προς τις τράπεζες), εκεί τα πράγματα είναι ακόμη στο ξεκίνημα, αφού στο σύστημα έχουν εισέλθει περίπου 5.000 ενδιαφερόμενοι οι οποίοι συμπληρώνουν στοιχεία και υποβάλλουν τα απαραίτητα έγγραφα, αλλά ουδεμία υπόθεση έχει ολοκληρωθεί. Η δε εκτίμηση των αρμοδίων είναι ότι οι πρώτες ρυθμίσεις ελεύθερων επαγγελματιών δεν αναμένονται νωρίτερα από δύο μήνες.

Είναι σαφές ότι η πορεία του ζητήματος δεν έχει την παραμικρή σχέση με τις εκτιμήσεις που υπήρχαν πριν από το ξεκίνημα, ούτε με τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος, οι οποίες δείχνουν ότι υπάρχουν τουλάχιστον 200.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και περίπου 9.000 μεγάλες εταιρείες με κόκκινα δάνεια τα οποία πρέπει με κάποιον τρόπο να διεκπεραιωθούν. Τα προβλήματα του εξωδικαστικού συζητήθηκαν και με τα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται στην Αθήνα για διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά ενώ ο κ.Λεκάκης ανέφερε ότι σε λίγες ημέρες θα επισκεφθεί το Ηρακλειο ο γ.γ ιδωτικού χρέους κ.Κουρμούσης για να συζητήσει με επαγγελματίες λογιστές και συντονιστές τα προβλήματα. 
53708104_10218823086073301_6626308662761619456_n.jpg