Γεύση - Ψυχαγωγία

Κρητική Διατροφή – Η ιδανική λύση για κολατσιό στο σχολείο!

Η πιο φτηνή λύση αλλά με τα καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία των παιδιών μας είναι η κρητική διατροφή, λέει στη “Νέα Κρήτη” ο διατροφολόγος από το Ρέθυμνο Χάρης Χαρωνίτης, απευθυνόμενος στις δεκάδες οικογένειες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης από τη μια, αλλά και στο σύνολο των οικογενειών, από την άλλη, που σε λίγες μέρες θα αρχίσουν ξανά να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο και, ως εκ τούτου, θα πρέπει κάθε πρωί να έχουν και την κατάλληλη λύση για τη διατροφή τους.

Βέβαια, ο ίδιος δε θεωρεί εφικτό αυτό που έλεγε στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας μας ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Δήμου Ηρακλείου, Πολύδωρας Κουτσαυτάκης, ως προς την ανάγκη να καθιερωθεί για όλα τα σχολεία και για όλα τα παιδιά κανονική σίτιση στο δημόσιο σχολείο. Συμφωνεί όμως ότι είναι εξαιρετικής σημασίας θέμα, να προσπαθήσουμε ως Κρήτη να φέρουμε τα παιδιά μας όσο περισσότερο μπορούμε κοντά στη διατροφή των προγόνων μας!

Πολλές θα είναι και φέτος οι οικογένειες εκείνες που το πρωί δε θα έχουν τη δυνατότητα να δώσουν στο παιδί τους χρήματα ή έστω και ένα κουλούρι για το κολατσιό τους στο σχολείο. Όπως γράφαμε και χθες, μόνο σε επίπεδο δήμου Ηρακλείου, αυτές οι οικογένειες σήμερα ξεπερνούν τις 50 με 60, βάσει στοιχείων της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Δήμου Ηρακλείου. Ο πρόεδρος της οργάνωσης Πολύδωρας Κουτσαυτάκης μάς έλεγε, μάλιστα, ότι διαφωνεί με το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δωρεάν διανομή φρούτων, λαχανικών και γαλακτοκομικών προϊόντων στα σχολεία, γιατί γίνεται μόνο πιλοτικά, σε ελάχιστα σχολεία, την ώρα που πάρα πολλές οικογένειες κυριολεκτικά υποφέρουν.

«Εγώ θα έλεγα να μη συγχέουμε το πρόγραμμα αυτό με το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι άνεργες οικογένειες», λέει από την πλευρά του ο διατροφολόγος Χάρης Χαρωνίτης. Ωστόσο, συμφωνεί και ο ίδιος για την ανάγκη η σίτιση να επεκταθεί σε όλα τα σχολεία και σε όλα τα παιδιά. Αλλά λέει πως αυτό θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο, όχι όμως ακατόρθωτο. «Ας υπάρχει για παράδειγμα μία φορά την εβδομάδα δωρεάν διανομή φρούτων και λαχανικών στα σχολεία, από αυτά που πετάνε κάθε τόσο στη Μεσαρά οι αγρότες γιατί δεν μπορούν να τα πουλήσουν», όπως επισημαίνει.

«Η κρητική διατροφή μάς δίνει λύσεις»

Σε ό,τι αφορά τις οικογένειες εκείνες που μπορεί να μην έχουν τη δυνατότητα να δώσουν το πρωί χρήματα ή και φαγητό στα παιδιά τους, αλλά και για όλες τις οικογένειες, καθώς πρόκειται για την καλύτερη και την πιο ισορροπημένη διατροφή, ο διατροφολόγος Χάρης Χαρωνίτης μάς λέει: «Έχουμε τα πορτοκάλια, που μπορεί να είναι και δικά μας. Μπορεί να έχουμε και κάποια άλλα λαχανικά, όπως λίγο αγγούρι για παράδειγμα. Μπορούμε όμως και με το μέλι, που είναι κρητικό προϊόν… Σταφίδες, ξηρούς καρπούς, αλλά και λίγο ψωμάκι: αυτά είναι προϊόντα που, ακόμα και αν δεν τα παράγουμε εμείς στο σπίτι μας, μπορούμε με χαμηλό κόστος να τα αγοράσουμε και να φτιάξουμε στα παιδιά μας ένα εκπληκτικό κολατσιό για το σχολείο»…

Και συνεχίζει λέγοντας πως αυτές οι φτηνές λύσεις είναι οι πιο ιδανικές. «Και μη νομίζετε πως οι ακριβές λύσεις που επιλέγουν κάποια παιδιά είναι καλύτερες. Αν παρακολουθήσουμε το πρωί σε ένα σούπερ-μάρκετ τα παιδιά του γυμνασίου, όλα από τις 7:30 το πρωί – το έχω κάνει – μέχρι τις 8:15 που θα χτυπήσει το κουδούνι, θα δούμε τα 7 στα 10 να ψωνίσουν τα τεράστια κρουασάν με τις σοκολάτες. Αυτά τα αμερικάνικα. Και δε βλέπεις ένα παιδί να ψωνίζει ένα κουλουράκι που κάνει 50 λεπτά. Παίρνουν αναψυκτικά πρωί-πρωί και άλλα τέτοια είδη. Αυτό είναι τραγικό. Γιατί και κοστίζει αυτή η διατροφή και ποιοτική δεν είναι»…

Ο Χάρης Χαρωνίτης, στο σημείο αυτό, λέει χαρακτηριστικά πως «μπορεί και η μητέρα στο σπίτι να ζυμώσει. Να κάνει μερικά σπιτικά κουλουράκια. Ένα κιλό αλεύρι δεν κοστίζει κάτι σημαντικό. Αλλά μπορεί να μας δώσει τέτοιες λύσεις»…

Η ΒΑΣΙΚΗ ΤΡΙΑΔΑ

Υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη

Βέβαια, δε φτάνει μόνο το πρωινό. Και όπως εξηγεί ο Χάρης Χαρωνίτης, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, «τρεις είναι κυρίως οι ομάδες εκείνες των θρεπτικών συστατικών που μας χρειάζονται στα τρόφιμα. Είναι οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και τα λίπη. Όταν έχουμε μια ισορροπία σε αυτά τα τρία συστατικά, όπως ορίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τότε τα παιδιά ταυτόχρονα προσλαμβάνουν και τις απαραίτητες βιταμίνες. Δηλαδή, υδατάνθρακες θέλουμε 50%-60%. Μετά, η πρωτεΐνη. Που μπορεί να είναι απ’ το τυρί, το αβγό, το κρέας. Ή το λίπος, που το καλύτερο είδος λίπους που μπορούμε να έχουμε στην Κρήτη είναι από το ελαιόλαδό μας. Όταν αυτά λοιπόν είναι ισορροπημένα και τακτοποιημένα σε 4-5 γεύματα στη διάρκεια της ημέρας, τα παιδιά έχουν πλήρη διατροφική θρέψη και θα είναι μια χαρά. Άρα στηριζόμαστε καθαρά στην κρητική διατροφή, που ήταν η βάση σε παλιότερες έρευνες. Αλλά πλέον έχουν έρθει και οι καινούργιες έρευνες που τεκμηριώνουν τις παλιότερες. Δηλαδή δεν υπάρχει κάποια αλλαγή όλα αυτά τα χρόνια. Ό,τι στοιχεία προκύπτουν στηρίζουν την κρητική διατροφή και αυτό είναι πολύ σημαντικό για μας που ζούμε εδώ στην Κρήτη»…

ΠΗΓΗ: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ