Μ’ ότι μαγειρέψετε τον χοχλιό το νοστιμίζει. Είτε πατάτα είναι αυτό, είτε κολοκυθάκια, είτε αγκινάρα, είτε ρύζι, είτε χόρτα. Ακόμη και τα χλωροκούκια, τους σταφυλινάκους, τον ξινόχοντρο…
Στην Κρήτη οι κάτοικοι, στενά δεμένοι με την κατανάλωση χοχλιών -χοντροί, λιανοί, ζουζούρες- έχουν εφεύρει πλήθος συνταγών από τα παλαιότερα χρόνια. Ήταν, άλλωστε, εύκολο, να τους συλλέξουν από την ύπαιθρο και να συνδυάσουν το μαγείρεμά τους με άλλα αγαθά της φύσης.
Σύμφωνα με τους παλαιότερους, υπάρχουν τουλάχιστον 30 τρόποι (συνταγές) μαγειρέματος του χοχλιού.
Οι 30 συνταγές είναι:
- Χοχλιοί βραστοί ή καλογερίστικοι.
- Χοχλιοί βραστοί με λαδολέμονο ή λαδόξυδο.
- Χοχλιοί στα κάρβουνα.
- Χοχλιοί στον άθο (χόβολη).
- Χοχλιοί με βλίτα (σούχλια, καλικωτά ή μωροβολικά) – Καλοκαιρινό φαγητό με λιανοχοχλιούς συνήθως.
- Χοχλιδόπιτα.
- Χοχλιοί με πατάτες και ξινόχοντρο.
- Χοχλιοί Μεγάλης Πέμπτης (είναι η μέρα, που επιτρέπεται η κατανάλωση λαδιού, σε αντίθεση με την αυστηρή νηστεία των επόμενων δύο ημερών).
- Χοχλιοί με μάραθο και πατάτες.
- Χοχλιοί με κολοκυθάκια και πατάτες.
- Χοχλιοί με χλωροκούκια (ανοιξιάτικο φαγητό συνηθίζεται την Μεγάλη Εβδομάδα στις πρώιμες περιοχές, όπου υπάρχουν χλωροκούκια τον Απρίλιο).
- Χοχλιοί με αγγινάρες και χλωροκούκια.
- «Συμπεθεριό με χοχλιούς», μελιτζάνες και ξινόχοντρο.
- Χοχλιοί με χόντρο.
- Χοχλιοί με μπιμπίκια και πικράσταχα (“μπιμπίκια” στη Βιάννο λένε τα χλωροκούκια!)
- Χοχλιοί με μπουμπούρι (χόντρος, που παρασκευάζεται στην Επαρχία Σητείας από βρασμένο ρύζι)
- Χοχλιοί με ρύζι.
- Χοχλιοί στιφάδο.
- Χοχλιοί με κολοκυθάκια και σκόρδο (καλοκαιρινό φαγητό).
- Χοχλιοί κοκκινιστοί με πατάτες τηγανητές.
- Χοχλιοί μπουμπουριστοί στο τηγάνι.
- Χοχλιοί μπουμπουριστοί στο τσικάλι.
- Χοχλιοί μπουμπουριστοί στο αλεύρι.
- Χοχλιοί με χόρτα.
- Χοχλιοί με σέσκουλα.
- Χοχλιοί με βλαστούς αμπελιού (σταφιλινάκους) – ανοιξιάτικο φαγητό.
- Χοχλιοί με ασκολύμπρους.
- Χοχλιοί με κιοντανέ (πράσα).
- Χοχλιοί μουσακά.
- Χοχλιοί χαμπίμπα (σητειακός μεζές, που ο τρόπος παρασκευής του μοιάζει με εκείνο των χοχλιών – στιφάδο).