Η μπουγάτσα είναι αγαπημένο γλυκό που έχει παντού μόνο φίλους. Άπειρα τα μπουγατσοπωλεία σε όλη την Ελλάδα, -με πιο φημισμένα αυτά της Θεσσαλονίκης-, όμως η σπιτική, όπως και να το κάνουμε, έχει άλλη χάρη! Στην Κρήτη τη φτιάχνουμε κι αυτήν με τον δικό μας, μοναδικό τρόπο, χρησιμοποιώντας, κι εδώ, τα άφθαστα προϊόντα του τόπου μας. Δηλαδή, μυζήθρα γλυκιά και μυρωδάτο στακοβούτυρο. Φτιάξτε την και θα με θυμηθείτε!
Yλικά: 4 φύλλα μπακλαβά, 100 γραμμάρια στακοβούτυρο (λιωμένο), 200 γραμμάρια ξινή μυζήθρα, 100 γραμμάρια γλυκιά μυζήθρα, κρυσταλλική ζάχαρη, κανέλα, 2 κουταλιές της σούπας στακοβούτυρο, 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι, 250 ml γάλα.
Εκτέλεση: Βάζω σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο να λιώσει. Μόλις ζεσταθεί ρίχνω το αλεύρι και ανακατεύω με σύρμα. Προσθέτω το γάλα ανακατεύοντας με το σύρμα. Στη συνέχεια και αφού κατεβάσω από τη φωτιά ρίχνω τις μυζήθρες μου και ενσωματώνω.
Απλώνω το πρώτο φύλλο μπακλαβά, με ένα πινέλο βουτυρώνω καλά, βάζω από πάνω το δεύτερο φύλλο, βουτυρώνω , το ίδιο και με το τρίτο φύλλο. Στο τέταρτο φύλλο που είναι και το εσωτερικό, βουτυρώνω το μισό, το διπλώνω στη μέση, βουτυρώνω πάλι το μισό και το ξαναδιπλώνω στη μέση και το τοποθετώ στη μέση, πάνω από τα τρία φύλλα. Απλώνω το μίγμα του τυριού.
Κλείνω σαν φάκελο και συνεχίζω να βουτυρώνω κάθε πτυχή. Την αναποδογυρίζω σε ένα ταψί, περνάω με βούτυρο το πάνω μέρος και ψήνω στους 180 βαθμούς για 25 – 30΄.
Βγάζω από το φούρνο και την αφήνω λίγο να κρυώσει, κόβω στα τέσσερα. Και μετά την κάθε μερίδα την κόβω σε μικρότερα κομμάτια. Πασπαλίζω με κανέλα και ζάχαρη.