ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ

Κρητικό ελαιόλαδο: Θέτουν τις βάσεις για να κατακτήσει τις ΗΠΑ – Ζητούμενο η σταθερότητα στην ποσότητα και την ποιότητα (ΒΙΝΤΕΟ)

Περιοχές όπως το Αζερμπαϊτζάν, η Βραζιλία, η Αυστραλία, το Ιράν ακόμη και η Ιαπωνία προχωρούν σε φυτεύσεις ελαιοδέντρων με στόχο να καλύψουν ανάγκες των πολιτών τους, που χρόνο με το χρόνο όχι ανακαλύπτουν μόνο τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου, αλλά αυξάνουν και την κατανάλωσή τους. 

Στις ΗΠΑ που η ζήτηση εντοπίζεται στο 1 κιλό ελαιόλαδο για κάθε πολίτη το χρόνο, μόνο στο πανεπιστήμιο του  Υale στο οποίο τα τελευταία χρόνια υπάρχει ανάδειξη και κατανάλωση του προϊόντος, το ποσοστό αυτό έχει πολλαπλασιαστεί, καταδεικνύοντας ωστόσο την ανάγκη για σταθερή ποιότητα αλλά και ποσότητα που δυστυχώς όμως δεν έχει επιτευχθεί.

Στοχεύοντας σε σταθερές ποσότητες και ποιότητα, με δεδομένες τις κλιματολογικές συνθήκες που επιβαρύνουν, επιστήμονες επενδύουν σε νέες μεθόδους προκειμένου τόσο η ποσότητα και η ποιότητα να είναι σταθερή. Όπως στην Κύπρο, που η εμπειρία τα τελευταία χρόνια έδειξε πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό και μάλιστα με συγκεκριμένες κινήσεις. Ανάμεσα σε αυτές, η χλωρίδα που πρέπει να παραμένει γύρω από τα ελαιόδεντρα, αλλά και η ελεγχόμενη παρουσία ζώων κοντά στις καλλιέργειες που βελτιώνουν την ποιότητα του χώματος   ακόμη και σε ότι αφορά την υγρασία που συγκρατεί για να θεραπεύονται σε ένα βαθμό οι συνθήκες ξηρασίας της ατμόσφαιρας.

Επιστήμονες από όλο τον κόσμο αυτές τις ημέρες, συμμετέχουν στο  6ο Διεθνές Συμπόσιο του κορυφαίου πανεπιστημίου YALE  που πραγματοποιείται στο Ηράκλειο με επίκεντρο το ελαιόλαδο τη Δημόσια και Πλανητική Υγεία, όπως την Πολιτική , αλλά και τη Βιωσιμότητα.

ΠΗΓΗ: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ