Επιστολή έστειλε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο Μιχάλης Δολαψάκης, ο οποίος είναι αρχιτέκτονας αστικού περιβάλλοντος και έχει καταγωγή από το Ηράκλειο. Ο κ. Δολαψάκης, που ζει στη γειτονική χώρα Ιταλία, μέσω της επιστολής του επικρίνει τα αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης και συγκεκριμένα την ΕΡΤ για την άγνοιά τους, ενώ τονίζει πως εκείνο που έσωσε τον ελληνικό λαό είναι το αίσθημα ευθύνης που βίωσε, αλλά και ο φόβος που μετέφεραν οι άνθρωποι που ζουν στο εξωτερικό.
Η επιστολή του Μιχάλη Δολαψάκη είναι η εξής:
«Όταν πριν από μήνες στην Ιταλία ο διευθυντής λοιμωδών στο Sacco του Μιλάνου, Massimo Galli, έλεγε “μην περιμένετε ντε και καλά να βρούμε εμβόλιο για την COVID, θυμηθείτε ότι ούτε και για τους προηγούμενους δύο (SARS και MERS) βγάλαμε εμβόλιο”, δε γνωρίζω αν τον πήραν στα σοβαρά. Όταν σήμερα (σ.σ. χθες) στη ραδιοφωνική σας εκπομπή (σ.σ. αναφέρεται στη ραδιοφωνική εκπομπή του Γιώργου Σαχίνη στο Ράδιο 9,84) είπε ο ειδικός που είχατε καλεσμένο (δε θυμάμαι το όνομά του) ότι “γιατί τέτοια πρεμούρα με το εμβόλιο, χρειάζονται δέκα χρόνια για να βγει ένα ασφαλές εμβόλιο για τους ανθρώπους” ή όταν ο καθηγητής Σπαντίδος δημοσιεύει στο “Ιnternational Journal of Molecular Medicine” μαζί με τον Αριστείδη Τσατσάκη (και άλλους ξένους επιστήμονες) ότι γενικά για τα εμβόλια χρειάζονται 12 με 15 χρόνια για την ασφαλή παραγωγή τους, γιατί αυτές οι πληροφορίες δε βγαίνουν προς τα έξω και αφήνουν τον κόσμο να πιστεύει ότι τα εμβόλια παράγονται με κινηματογραφική ταχύτητα;
Δημιουργούνται αυταπάτες στον κόσμο, η κυβέρνηση βλέπει και κάνει (στην κυριολεξία), και χθες (σ.σ. προχθές) άκουσα σχόλιο στην εκπομπή “Συνδέσεις” της ΕΡΤ, από τη δημοσιογράφο προς στον κ. Κοντοζαμάνη, “μα θα γίνουμε Bergamo;”. Μα είναι δυνατόν να γίνονται τέτοια σχόλια από δημοσιογράφους που δεν έχουν καμία μα καμία ιδέα το τι μάχη έγινε στην Ιταλία και ότι χάρη στους Ιταλούς καταλάβαμε πού χτυπάει πρώτα ο ιός, με κίνδυνο της ίδιας τους της ζωής; Είναι να ντρέπονται και μόνο για τέτοια χαζοχαρούμενα σχόλια.
Κυριολεκτώ, γιατί είχα την τύχη και ευκαιρία να μιλήσω και να πάρω πληροφορίες από συμβούλους ψυχολογικής υποστήριξης των γιατρών που αντιμετώπιζαν την πανδημία στη Βόρεια Ιταλία, και μου εξηγούσαν τα ρίσκα που έπαιρναν κόντρα σε όλες τις οδηγίες για να καταλάβουν τι συμβαίνει με τον ιό. Βρήκαν πού χτυπάει πρώτα, ότι δε χτυπάει κατά κύριο λόγο στους πνεύμονες αλλά στον εγκέφαλο, και άλλα ήδη γνωστά. Βέβαια όλα αυτά εν μέσω σιγής ιχθύος που τηρούσε η Κίνα. Επαναλαμβάνω και υπογραμμίζω: με άμεσο κίνδυνο της ζωής τους εν μέσω έκρηξης της πανδημίας.
Όσον αφορά τα τεστ που ακούω στην Ελλάδα και το κόστος και την ανυπέρβλητη δυσκολία που συναντά το Σύστημα Υγείας… προσωπική εμπειρία: Γυρνώντας από Ελλάδα στην Ιταλία, κατευθείαν ενημερωτικό φυλλάδιο από εθελοντές για το τι πρέπει να κάνει όποιος έρχεται από Ελλάδα, Μάλτα, Κροατία, κ.τ.λ. Εν συνεχεία ενημέρωση των υγειονομικών δομών της Περιφέρειάς σου από πού γυρνάς και κατευθείαν εξέταση στο δημόσιο νοσοκομείο του νομού σου. ΔΩΡΕΑΝ!
Στη πόλη μας, το Τρεβίζο, πας με το αμάξι σου μέσα στο νοσοκομείο, έρχονται οι νοσοκόμοι, δίνεις τις ηλεκτρονικές κάρτες υγείας σου, συμπληρώνουν τις εξετάσεις, έρχεται ένας ή ομάδα νοσοκόμων (ανάλογα με το πόσοι είναι στο όχημα), παίρνουν δείγμα και μέσα σε 3 με 4 το πολύ ώρες έχεις το αποτέλεσμα, ελέγχοντας κάθε λίγο στο ίντερνετ αν έχει βγει. Κόστος που επιβαρύνεται η Περιφέρεια για κάθε τεστ; Από μηδέν μέχρι 5 με 6 ευρώ. Για να μην πούμε για τα σχολεία που με το που έχεις συμπτώματα σε στέλνουν για τεστ ΔΩΡΕΑΝ. Είτε είσαι μαθητής, είτε εργάζεσαι σε σχολικές δομές κ.τ.λ. Στην Ιταλία των 100 χιλιάδων τεστ ημερησίως. Στην Ιταλία όπου και εδώ υπάρχουν κινήματα αρνητών του ιού και της μάσκας, στην Ιταλία όπου οι οπαδοί του Σαλβίνι φτάνουν να γλείφουν το ποτήρι από όπου έχει πιει κρασί (αληθινό συμβάν) και όπου ο ίδιος λέει “α, δηλαδή δεν μπορώ να κατεβάσω τη μάσκα για να μιλήσω με έναν υποστηρικτή του κόμματος μου;”».
Η “έκρηξη” του δεύτερου κύματος
Και ο κ. Δολαψάκης συνεχίζει την επιστολή ως εξής: «Όταν έγραφα πριν μήνες να περιμένουμε στην Αθήνα έκρηξη μετάδοσης το φθινόπωρο, το έλεγα με απλές μπακαλίστικες (ως προς την ταχύτητα) προβλέψεις βάσει πολεοδομικών δεδομένων (πυκνότητα, πληθυσμός, δομές, ΜΜΜ, σύστημα υγείας, κοινωνική συμπεριφορά), απόρροια των σπουδών μου στο αντικείμενο. Δεν είμαι σίγουρος βάσει ποιων δεδομένων η Πολιτική Προστασία φτάνει στο παραπέντε να πάρει μέτρα κάθε φορά. Γι’ αυτό και επέμενα στο να μην πανηγυρίζουμε, στην αρχή, όταν η Ελλάδα είχε μηδενικά σχεδόν νούμερα. Πέρασε και δεν άγγιξε, όπως έλεγαν πολλοί, αλλά δυστυχώς απεικονίζονταν ως Κασσάνδρες. Επιμένω στην Ιταλία όχι μόνο επειδή ζω και γνωρίζω, αλλά επειδή δίνει τα φώτα και τις γνώσεις σε όλη την Ευρώπη σε αυτό το θέμα.
Στην Κρήτη είδα μάσκες το καλοκαίρι… Είδα τον κόσμο, την επομένη που βγήκαν πιο αυστηρά μέτρα, να τηρεί όσο μπορεί τους κανόνες. Με τις όποιες δυσκολίες, με τις όποιες αντιρρήσεις. Δεν πρέπει αυτός ο κόσμος να παραπλανηθεί και να πιστέψει ότι τον έσωσαν. Το δικό του αίσθημα ευθύνης τον έσωσε και ο φόβος που μεταφέραμε εμείς του εξωτερικού.
Συγνώμη για το επιθετικό – εν μέρει – ύφος, αλλά βλέπω ότι ψάχνετε συνέχεια αληθινά δεδομένα και περιστατικά και θεωρώ σωστό να βγαίνουν προς τα έξω».
ΠΗΓΗ: neakriti.gr