Πολλές οι χρήσεις του υπέροχου κρητικού αθότυρου. Κατ’ αρχήν, βέβαια, συχνή είναι η χρήση του σαν συνοδευτικό – ορεκτικό πολλών φαγητών πάνω στο τραπέζι. Από εκεί και πέρα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον αθότυρο για να δώσουμε νοστιμιά και άλλη γεύση σε δεκάδες φαγητά.
Χωρίς πολλά λόγια ο κρητικός αθότυρος πάει να γίνει απαραίτητος σε πολλές κουζίνες… Στα κρητικά σπίτια, πάντως, χρησιμοποιείται σε εύκολες και γρήγορες χρήσεις όπως:
*Καλλιτσούνια: Μόνο με αθότυρο ή με αθότυρο και χόρτα (ανάμεικτα).
*Σαγανάκια: Αλευρώνομε τον νωπό αθότυρο και το βάζομε στο τηγάνι. Αν ο αθότυρος είναι ξερός τον περιβρέχουμε με νερό, τον αλευρώνομε και στη συνέχεια τον βάζουμε στο τηγάνι.
*Ντάκους: Αθότυρος και ψιλοκομμένη ντομάτα.
*Λυχναράκια: Γεμίζομε το φύλλο με αθότυρο και διάφορα μυρωδικά και τα ψήνομε στον φούρνο.
*Ομελέτες: Μέσα στα χτυπημένα αυγά βάζομε και αθότυρο.
*Χανιώνικα μπουρέκια: Με στρώσεις, κάτω φύλλο, κολοκύθια, αθότυρο και πάνω φύλλο.
*Γλυκά μπουρέκια: Με φύλλο κρούστας, αθότυρο και σιρόπι.
*Ξηρός αθότυρος: Μακαρόνια, κριθαράκι.
*Ωμός αθότυρος: Με μέλι.
*Ωμός αθότυρος: Με λίγο πιπέρι και αλάτι.
*Τυρόπιτες: Με αθότυρο και φέτα.
*Σαλάτες: Εδώ ταιριάζει περισσότερο ξινομυζήθρα, που είναι και πιο σφιχτή. Η ξινομυζήθρα αντέχει περισσότερες μέρες στο ψυγείο απ’ ότι ο νωπός αθότυρος.
Σημειώνεται ότι ο αθότυρος είναι πιο φτηνός από τη φέτα. Προσοχή ωστόσο να είναι γνήσιος Κρητικός. Εδώ βρίσκεται και η νοστιμιά, για ότι κι αν δημιουργήσετε…