Έρχονται τα “κτηνοτροφικά πάρκα” μέσα από το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που βρίσκεται σε διαβούλευση, τα οποία και θα βοηθήσουν στην επιβίωση μικρών κτηνοτροφικών μονάδων, αλλά και στην επίλυση μιας σειράς προβλημάτων σε διαχρονικά ζητήματα που απασχολούν την Κρήτη, όπως είναι η υπερβόσκηση, οι αγροζημιές, οι εντάσεις μεταξύ βοσκών και γεωργών σε μικρές κοινωνίες και ένα σωρό ζητήματα που ταλανίζουν το νησί μας εδώ και δεκαετίες.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, με τη σχετική ρύθμιση διευκρινίζεται για πρώτη φορά η έννοια του ομαδικού χώρου σταβλισμού, που λειτουργεί βάσει καταστατικού λειτουργίας. Κάθε κτηνοτρόφος που αποδέχεται το καταστατικό λειτουργίας μπορεί να αγοράσει ή να εκμισθώσει σε μακροχρόνια βάση ένα από τα κτηνοτροφικά οικόπεδα που περιλαμβάνει ο ομαδικός χώρος σταβλισμού.
Εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα των μικρών εκμεταλλεύσεων, η αύξηση της παραγωγικότητας των ζώων και η βελτίωση ποιότητας των προϊόντων και των συνθηκών εργασίας.
Με την ομαδοποίηση των κτηνοτρόφων, τους παρέχονται κίνητρα, επιτυγχάνεται η μείωση των υποχρεώσεών τους προς το Δημόσιο, η αύξηση των εισοδημάτων τους, η δυνατότητα επιδοτήσεων, καθώς επίσης και καλύτερη απόδοση και παραγωγή προϊόντων ανώτερης ποιότητας.
Επιπροσθέτως υπάρχει με αυτόν τον τρόπο δυνατότητα ορθών και αποτελεσματικών ελέγχων, βελτιώνονται οι συνθήκες εργασίας, μειώνονται οι περιβαλλοντικές οχλήσεις, βελτιώνεται η ευζωία των ζώων και επιτυγχάνεται αύξηση της παραγωγικότητάς τους.
Οι ορισμοί
Σύμφωνα με τη νέα υπό διαβούλευση νομοθετική ρύθμιση, στους ορισμούς προστίθενται η “κτηνοτροφική ζώνη”, το “κτηνοτροφικό πάρκο” και o “ομαδικός χώρος σταβλισμού”, προκειμένου να αποτελέσουν πλαίσιο για την καλύτερη οργάνωση των κτηνοτροφικών μονάδων.
Ειδικότερα, κτηνοτροφική ζώνη είναι η οριοθετημένη περιοχή στην οποία επιτρέπεται η λειτουργία εκτατικής μορφής κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.
Κτηνοτροφικό πάρκο είναι η κτηνοτροφική ζώνη για την οποία έχει γίνει χωροταξική μελέτη οργάνωσης. Και συγκεκριμένα προβλέπονται η δημιουργία της απαραίτητης υποδομής και η οριοθέτηση των κτηνοτροφικών οικοπέδων, στα οποία μπορούν να εγκριθούν η ίδρυση και λειτουργία κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, καθώς και η οριοθέτηση συγκεκριμένου χώρου, που χρησιμοποιείται ως λειμώνας και βοσκότοπος.
Ομαδικός χώρος σταβλισμού είναι η οριοθετημένη έκταση κτηνοτροφικού πάρκου, η οποία διέπεται από καταστατικό λειτουργίας και είναι κατάλληλα οργανωμένη από ομάδα κτηνοτρόφων ή κτηνοτροφικό συνεταιρισμό ή ιδιώτη, προκειμένου να εγκατασταθεί περιορισμένος αριθμός, ομοειδούς φύσεως και μεγέθους, κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.
Θετικές οι αντιδράσεις στην Κρήτη
Θετικά είναι τα πρώτα σχόλια για τον νέο θεσμό που προωθείται με τη δημιουργία των κτηνοτροφικών πάρκων.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Ν. Ηρακλείου Γιώργο Τζουλιαδάκη, «κτηνοτροφικό πάρκο σε μια περιοχή σημαίνει ανάπτυξη για την περιοχή αυτή. Ασφαλώς και είμαστε θετικοί με κάτι τέτοιο. Το θέμα είναι μέχρι τότε με όλα αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι, πώς θα καταφέρουν τελικά να σταθούν όρθιοι και να επιβιώσουν»…
Απαντώντας στα σχετικά μας ερωτήματα, ο Γιώργος Τζουλιαδάκης λέει πως στην Κρήτη ένα μεγάλο μέρος βοσκοτόπων βρίσκεται σε συνύπαρξη με τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Και σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν και τα προβλήματα με τις αγροζημιές, που μέσα από ένα κτηνοτροφικό πάρκο θα μπορούσαν να εκλείψουν.
«Πάντως, οι κτηνοτρόφοι που δημιουργούν αυτά τα προβλήματα, είναι η μειοψηφία, άσχετα που τους παίρνει όλους η… μπάλα», όπως λέει ο Γιώργος Τζουλιαδάκης. Σε γενικότερες γραμμές, ο ίδιος τάσσεται θετικά ως προς αυτό το μέτρο και δηλώνει πως πράγματι θα λύσει πολλά ουσιαστικά προβλήματα της κρητικής αιγοπροβατοτροφίας.
«Σημαντική υπόθεση που πρέπει να προχωρήσει»
Με θετικό τρόπο σχολιάζει όμως συνολικά το νομοσχέδιο και ειδικότερα το κομμάτι που αφορά στα κτηνοτροφικά πάρκα, ο πρώην πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, κτηνίατρος-ερευνητής Αλέκος Στεφανάκης.
«Το κτηνοτροφικό πάρκο αποτελεί τρομερή λύση, εκεί που υπάρχουν κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις εντός οικισμών. Που σημαίνει, δηλαδή, ότι κάποιος μπορεί να βγει έξω από μια τέτοια περιοχή. Να πάει στο κτηνοτροφικό πάρκο και να αδειοδοτηθεί. Αυτό το πάρκο δίνεται για να μετεγκατασταθούν εκεί οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Υπάρχει ενιαία δομή. Και ασφαλώς είναι πολύ ωραίες λύσεις από τη στιγμή που θα μάθουμε ως κοινωνία να συνεργαζόμαστε», λέει χαρακτηριστικά στo neakriti.gr ο Αλέκος Στεφανάκης.
Στο σημείο αυτό, ο Αλέκος Στεφανάκης εξηγεί ότι «μέχρι σήμερα έχει κατά καιρούς ξανατεθεί το ζήτημα αυτό. Είχαν πέσει στο τραπέζι σχετικές προτάσεις. Αλλά συνήθως… δεν ασχολούμαστε με αυτά», όπως σχολιάζει με νόημα ο γνωστός επιστήμονας.
Μάλιστα, στο σημείο αυτό ο κτηνίατρος-ερευνητής ξεκαθαρίζει πως όλα αυτά για να γίνουν στηρίζονται πάνω σε ζωοτεχνικές και χωροταξικές μελέτες. Ενώ ως προς την ιδιομορφία της Κρήτης, ο ίδιος τονίζει: «Και για την Κρήτη τα κτηνοτροφικά πάρκα αποτελούν μονόδρομο. Η τουριστική ανάπτυξη σημαίνει πολλά πράγματα. Αυτά τα πάρκα μπορούν να είναι επισκέψιμα. Να συνδυαστούν με τυροκομία και γενικά με άλλες δραστηριότητες. Όταν λοιπόν οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις είναι σε χώρους που ενοχλούν, μπορεί με έξοδα του κράτους να γίνει η χωροθέτηση, εγκατάσταση και να υπάρξει χρηματοδότηση για να φτιαχτούν αυτά τα πάρκα».
Καταλήγοντας, απαντώντας στο σχετικό ερώτημά μας, ο Αλέκος Στεφανάκης λέει ότι κτηνοτροφικά πάρκα μπορεί να κατασκευαστούν τόσο σε ορεινές όσο και σε ημιορεινές περιοχές της Κρήτης.
Λ. Αυγενάκης: «Δίνουμε λύσεις σε εκκρεμότητες ετών»
«Με το νομοσχέδιο δίνουμε λύσεις σε εκκρεμότητες ετών στον πρωτογενή τομέα», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.
«Με καινοτόμες ρυθμίσεις, όπως η δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων, ο αλιευτικός τουρισμός, το πλαίσιο και οι προϋποθέσεις για παράλληλη παραγωγή αγροτικών προϊόντων και λειτουργία αγροφωτοβολταϊκών, ανοίγουμε νέους δρόμους για τους αγρότες μας. Η σημαντικότερη καινοτομία που εισάγουμε είναι αυτή για τη δημιουργία Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια, με στόχο την ενίσχυση των επαγγελματιών αγροτών και τον εφοδιασμό τους με γνώσεις, που θα τους δώσουν τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν με επιτυχία στις προκλήσεις της νέας εποχής. Προχωρούμε μπροστά, με δύναμη και τόλμη, εκσυγχρονίζοντας την αγροτική παραγωγή, με μοναδικό τελικό στόχο να δώσουμε νέες προοπτικές στους Έλληνες αγρότες», σύμφωνα με τον ίδιο.
Πηγή: neakriti.gr