Στο μοίρασμα των περίφημων 89 εκατομμυρίων ευρώ – που δεν ξέρει κανείς πότε και πόσα θα πάρουν οι 50.000 δικαιούχοι κτηνοτρόφοι της χώρας – έχει “κολλήσει” μέχρι σήμερα η πολιτική του υπουργείου απέναντι στον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας στην Κρήτη, όπου η μείωση της παραγωγής κρέατος και γάλακτος, με βάση όσα καταγγέλλει στο neakriti.gr ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου Γρύλλος Παπαδάκης, αναμένεται να είναι ακόμα μεγαλύτερη το 2023 σε σχέση με το 2022.
Όσο για τη σειρά των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το 2022, δε φάνηκε να απέδωσαν τα αναμενόμενα, καθώς η κατάσταση ήταν δραματική και αναμένεται αυτή τη νέα χρονιά να γίνει ακόμα χειρότερη!
Λήγει σήμερα η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων των κτηνοτρόφων της χώρας, προκειμένου η κυβέρνηση να τους καταβάλλει επιτέλους τα 89 εκατομμύρια ευρώ για το κόστος των ζωοτροφών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Όμως, σύμφωνα με τον Γρύλλο Παπαδάκη, αυτά τα χρήματα θα είναι το… «παυσίπονο για τον καρκίνο»… Δε φτάνουν σε καμία περίπτωση για την ανακούφιση των παραγωγών στο αιγοπρόβειο γάλα και το κρέας.
Η μείωση της παραγωγής του κρέατος και του γάλακτος σε όλους τους κλάδους παραγωγής κατά την απελθούσα χρονιά ήταν πάρα πολύ μεγάλη σε σχέση με την προηγούμενη.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., οι Έλληνες παραγωγοί έχουν δει τις τιμές που πλήρωναν για την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών για τις εκμεταλλεύσεις τους να έχουν αυξηθεί κατά 25% σε σχέση με το 2021 και παρά τις αυξήσεις που έχουν καταγραφεί σε γάλα και κρέας, να μην μπορούν να καλύψουν τις συνολικές αυξήσεις σε όλη την αλυσίδα παραγωγής. Έτσι, από στοιχεία του ΕΛΓΟ “Δήμητρα” προκύπτουν στοιχεία πολύ δυσάρεστα στο αγελαδινό και στο αιγοπρόβειο γάλα. Για το αιγοπρόβειο γάλα, που απασχολεί και την Κρήτη, είναι ενδεικτικά τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το α’ εξάμηνο του 2022 παραδόθηκαν 517.840 τόνοι πρόβειου γάλακτος έναντι 527.784 τόνων το α’ εξάμηνο του 2021, μειωμένο κατά 1,88%. Το πρώτο εξάμηνο του 2022 παραδόθηκαν επίσης 113.606 τόνοι γίδινου γάλακτος, έναντι 120.380 τόνων το πρώτο εξάμηνο του 2021 (μείωση 5,62%).
«Ενισχύσεις… αλλιώς χαθήκαμε»
«Όσο δεν παράγεται γάλα επειδή δεν υπάρχει δυνατότητα εκτροφής του αρνιού, δε θα υπάρχει και η ανάλογη πάχυνση των αρνιών για να σφαγούν στα ικανοποιητικά κιλά και να έχουμε εισόδημα στο κρέας, την ώρα που η τιμή βλέπουμε κάθε χρόνο ότι, αντί να αυξάνεται, μειώνεται. Το πιο πρόσφατο παράδειγμά μας είναι αυτό των Χριστουγέννων. Περιμέναμε όλοι ότι θα σφάξουμε πάνω από τα 7,50 ευρώ το κιλό και, δυστυχώς, τα αρνιά σφάχθηκαν μόλις στα 5,70 με 5,70 ευρώ το κιλό», είπε στην εφημερίδα μας ο Γρύλλος Παπαδάκης.
«Έτσι λοιπόν, τα 89 εκατομμύρια δεν είναι για μας το μόνο μέτρο που πρέπει να ληφθεί. Κι αυτό γιατί οι απαιτήσεις της κτηνοτροφίας είναι πάρα πολλές. Αν δεν ενισχυθεί ο κτηνοτροφικός κόσμος, το παιχνίδι έχει χαθεί», σύμφωνα με τον πρόεδρο των κτηνοτρόφων του Μυλοποτάμου.
Να υπενθυμίσουμε ότι, στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, η κυβέρνηση προχώρησε στη μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6%, αλλά και στην ενίσχυση των κτηνοτρόφων με επιδότηση ύψους 4% επί των φορολογητέων εκροών του 2021.
Σε ό,τι αφορά τους κτηνοτρόφους της νησιωτικής χώρας και πιο συγκεκριμένα γι’ αυτούς των μικρών νησιών του Αιγαίου, το πρόγραμμα μεταφοράς ζωοτροφών ανέρχεται πλέον σε 3,5 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 50%, ενώ στο μεταφορικό ισοδύναμο εντάχθηκε και η Κρήτη, μια παρέμβαση που κοστολογείται σε 8 εκατ. ευρώ.
Επίσης, στις αρχές Δεκεμβρίου πιστώθηκε ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο σε 12.376 δικαιούχους, συνολικού ύψους 3.744.147 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά το ενεργειακό πρόβλημα που έχει προκύψει εξαιτίας του πολέμου ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, για το αγροτικό ρεύμα, αποφασίστηκε από τον περασμένο Αύγουστο έως και τον Δεκέμβριο του 2021 να καλυφθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια σε ποσοστό 80%, ενώ μόλις πριν λίγες ημέρες αποφασίστηκε αναδρομική επιδότηση 85 εκατ. ευρώ σε 1.250.000 εμπορικούς καταναλωτές, μεταξύ αυτών και αγροτών.
«Τα αιτήματά μας για τη νέα ΚΑΠ»
«Εμείς πριν πάρουμε περαιτέρω αποφάσεις», είπε στο neakriti.gr ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου Γρύλλος Παπαδάκης, «περιμένουμε τον ερχομό του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Κρήτη Γιώργου Γεωργαντά, για να μας ενημερώσει γύρω από τη νέα ΚΑΠ. Να μας πει αν ισχύει ότι οι κτηνοτρόφοι χάνουν το “πρασίνισμα”, καθώς και αν ισχύει ότι καταργούνται τα ιστορικά μας δικαιώματα, ώστε να αντιδράσουμε και ανάλογα».
Ξεσηκώνονται οι αγρότες “των μπλόκων” – Τρακτέρ στις πλατείες στις 22 Ιανουαρίου
Την ίδια ώρα, πάντως, οι αγρότες της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων “ζεσταίνουν” τα τρακτέρ τους σε ολόκληρη τη χώρα. Τρακτέρ στις πλατείες των χωριών στις 22 Ιανουαρίου θα βγάλουν οι αγρότες, διεκδικώντας την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, ενώ ακολούθως θα αποφασιστούν τα επόμενα αγωνιστικά βήματα σε πανελλαδικό συντονισμό, όπως αποφασίστηκε προχθές Κυριακή 8 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια σύσκεψης της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στη Νίκαια της Λάρισας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από δεκάδες αγροτικούς συλλόγους και Ομοσπονδίες απ’ όλη τη χώρα.
Σε 15 μέρες οι αγρότες βγάζουν τα τρακτέρ, αρχικά στις πλατείες, για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους που σχετίζονται με το αυξημένο κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές. Είναι αποφασισμένοι να αυξήσουν την πίεση προς την κυβέρνηση, όπως διαφάνηκε από τη σύσκεψη της Νίκαιας.
«Οφείλουμε να γεμίσουμε τις πλατείες με τρακτέρ και εφόσον είμαστε πολλοί και αποφασισμένοι θα βαδίσουμε στον δρόμο του αγώνα που ξέρουμε», είπε, μεταξύ άλλων, στο κλείσιμο της σύσκεψης ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, δίνοντας το στίγμα των συντονισμένων αγροτικών κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα από τις 22 του μήνα και μετά.
Συνοπτικά τα προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτροφών, όπως διατυπώθηκαν στη σύσκεψη, είναι:
«Το υψηλό κόστος παραγωγής, με το ακριβό πετρέλαιο, τις απανωτές αυξήσεις στην τιμή ρεύματος, εξαιτίας της “απελευθέρωσης” της ενέργειας και της “πράσινης μετάβασης”, τις αυξήσεις σε ζωοτροφές, λιπάσματα, αγροτικά μέσα και εφόδια.
Οι εξευτελιστικές τιμές, ακόμα και κάτω του κόστους παραγωγής, ή το αίσχος των ανοιχτών τιμών για την πλειοψηφία των προϊόντων, που επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι με τις πλάτες και τους νόμους της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου και της Ε.Ε., ενώ την ίδια ώρα τα προϊόντα φτάνουν στο ράφι και τη λαϊκή κατανάλωση πολλές φορές ακριβότερα.
Η απαράδεκτη κατάσταση με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, που δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών στην παραγωγή από την κακοκαιρία και τις φυτικές και ζωικές νόσους, ενώ ταυτόχρονα στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δίνει μερικά ψίχουλα μετά από μεγάλη καθυστέρηση, που δεν καλύπτουν ούτε καν τα καλλιεργητικά έξοδα».
Πηγή: neakriti.gr