Ο ταραμάς είναι ουσιαστικά τα αβγά του μπακαλιάρου ή του κυπρίνου, τα οποία αφαιρούνται από το ψάρι, αλατίζονται και τοποθετούνται για ωρίμανση για κάποιες μέρες, ενώ στη συνέχεια ανακατεύονται μετά από κάποιες απαραίτητες διαδικασίες, δημιουργώντας τον γνωστό σε όλους μας ταραμά. Ή για την ακρίβεια, την πρώτη ύλη του ταραμά που τελικά καταναλώνουμε.
Λευκός ταραμάς
Ο λευκός ταραμάς θεωρείται πιο αγνός και ανώτερος ποιοτικά για τον λόγο αυτό θα το βρεις και αισθητά πιο ακριβό στο εμπόριο. Ευτυχώς όμως, για την παρασκευή της ταραμοσαλάτας απαιτεί λιγότερη ποσότητα, οπότε το γεγονός ότι είναι ακριβότερος, αντισταθμίζεται ως ένα βαθμό.
Κόκκινος ταραμάς
Σε πολλά κράτη του κόσμου, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, ο κόκκινος ταραμάς βάφεται τεχνητά με κόκκινη μπογιά για λόγους αισθητικής προκειμένου να γίνει πιο λαχταριστός για τον κόσμο.
Τα διατροφικά του οφέλη
Ο ταραμάς είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών, βιταμίνης Α, D , καλίου, μαγνησίου και ψευδαργύρου.
Είναι ιδιαίτερα πλούσιος και σε νάτριο, οπότε η κατανάλωση του πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή από υπερτασικούς ή νεφροπαθείς.
Αποτελεί μία από τις φυσικότερες φυσικές τροφές πλούσιες σε καλά ωμέγα 3 λιπαρά οξέα. Μάλιστα μία κουταλιά ταραμά περιέχει την ίδια περίπου ποσότητα ωμέγα 3 λιπαρών όσο μία μπουκιά κάποιου άλλου λιπαρού ψαριού (π.χ. σολομός)
Επίσης, περιέχει μικρή ποσότητα βιταμινών Β, σεληνίου και ιωδίου.
Προσοχή στις θερμίδες του!
Ο ταραμάς, έχει πολύ μεγάλη θερμιδική αξία, αφού τα 100 γραμμάρια ταραμά αποδίδουν περίπου 400 θερμίδες, ενώ το 1 κουταλάκι ταραμοσαλάτας «κρύβει» περισσότερες από 100 θερμίδες.
Αν δε υπολογίσουμε ότι η ταραμοσαλάτα, που αποτελεί και την πιο διαδεδομένη συνταγή με ταραμά, είναι ουσιαστικά ένα ντιπ με το οποίο αλείφουμε το ψωμί ή τη λαγάνα, φτιάχνοντας ένα γρήγορο και γευστικό σνακ, τότε οι θερμίδες του μπορούν να εκτοξευθούν!
#ΓΕΥΣΗ
#pgnews