Θέμα ημερών –αν όχι ωρών- είναι η ανακοίνωση της απόφασης για παράταση των χειμερινών εκπτώσεων μέχρι τις 31 Μαρτίου. Ωστόσο αυτό που «καίει» τους καταστηματάρχες είναι η επανεκκίνηση του λιανεμπορίου όχι με κάποιο κλικ (click away και click inside), αλλά με επιστροφή στην κανονικότητα των φυσικών καταστημάτων, όπως έγινε στις 18 Ιανουαρίου.
Εάν δεν υπάρξουν δραματικές αλλαγές στα επιδημιολογικά δεδομένα τις επόμενες ημέρες, ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι να ξεκινήσει η λειτουργία των καταστημάτων με μόνο περιορισμό την τήρηση των αυστηρών υγειονομικών κανόνων στις 8 Μαρτίου, αναφέρουν πληροφορίες, αν και τίποτα δεν έχει αποφασιστεί οριστικά.
Το άνοιγμα των καταστημάτων, υπό την έννοια της κανονικής λειτουργίας των φυσικών καταστημάτων, δεν είναι το μόνο ζητούμενο από την πλευρά του εμπορικού κόσμου. Εκείνο που ζητούν, ή καλύτερα απεύχονται, είναι να μην υπάρξει ένα νέο lockdown πριν το Πάσχα, κάτι που θα σημαίνει την απόλυτη καταστροφή, καθώς θα χαθεί μία ακόμη περίοδος υψηλής καταναλωτικής ζήτησης.
Ήδη έχει χαθεί το περσινό Πάσχα, οι ενδιάμεσες εκπτώσεις του Νοεμβρίου, η «μαύρη» εβδομάδα (Black Friday), το μεγαλύτερο κομμάτι της χριστουγεννιάτικης περιόδου και τα 2/3 των χειμερινών εκπτώσεων.
Το πρόβλημα δεν είναι μόνο των επιχειρήσεων αλλά και του δημόσιου ταμείου, καθώς υπολογίζεται ότι το εβδομαδιαίο κόστος για το κράτος με κλειστό το λιανεμπόριο είναι 500-600 εκατ. ευρώ (μηδενικά έσοδα από ΦΠΑ σε συνδυασμό με την επιβάρυνση από τα μέτρα στήριξης των κλειστών επιχειρήσεων).
Εάν ικανοποιηθεί το αίτημα των εμπόρων για παράταση των εκπτώσεων κατά ένα μήνα –έχει τεθεί από την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), ενώ χθες απέστειλε σχετική επιστολή στον υπουργό Ανάπτυξης κι Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη το διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών- πάμε για εκπτώσεις ολοχρονίς, αφού αρχές Μαΐου ξεκινάνε οι ενδιάμεσες εκπτώσεις.
Υπενθυμίζεται ότι οι ενδιάμεσες εκπτώσεις θεσμοθετήθηκαν με τον νόμο 4177/2013 και αρχικά προβλεπόταν η διενέργειά τους κατά το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου και του Μαΐου.
Στη συνέχεια, με τον νόμο 4446/2016 επήλθαν αλλαγές στον θεσμό: κατ’ αρχάς αυξήθηκε η συνολική διάρκεια των ενδιάμεσων εκπτώσεων από τις είκοσι στις τριάντα ημέρες, ενώ δόθηκε η δυνατότητα στους αντιπεριφερειάρχες να κατανείμουν διαφορετικά τις τριάντα ημέρες και όχι απαραιτήτως σε δύο δεκαπενθήμερα τον Μάιο και τον Νοέμβριο.
Νέο SMS
Η προοπτική ανοίγματος των καταστημάτων από την επόμενη Δευτέρα 8/3, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρνει στο προσκήνιο τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου εξόδου των πολιτών μόνο για τα ψώνια τους και ήδη έχει ζητηθεί από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να συγκροτήσει σχέδιο για ένα νέο ψηφιακό σύστημα έγκρισης μετακινήσεων.
Το νέο σύστημα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εφαρμοστεί είτε με την προσθήκη ενός νέου κωδικού αποστολής SMS στο 13033, είτε και με την δημιουργία μίας νέας πλατφόρμας, δηλαδή νέο πενταψήφιο αριθμό, την οποία θα χρησιμοποιούν οι πολίτες μόνο για το λιανεμπόριο.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ως βασικό άξονα του σχεδιασμού του το μεγαλύτερο έλεγχο στις μετακινήσεις και την εφαρμογή «κόφτη» στα SMS.
#pressgreece