ΚΡΗΤΗ

Λιγότερο κατά 25% φέτος το γάλα: Οριακά θα φτάσει η μυζήθρα για τα κρητικά καλιτσούνια

Οριακά καλύπτεται η πασχαλινή αγορά της Κρήτης με τα παραδοσιακά τυριά – όπως γραβιέρα, μυζήθρα και ανθότυρο – με τις τιμές να θεωρούνται ακριβές, λόγω της χαμηλής αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, ενώ αναμένεται μετά τον Μάιο μία περίοδος δύσκολη για την κάλυψη των αναγκών στο νησί μας.

Η παραγωγή του γάλακτος φέτος σε σχέση με πέρυσι έχει μειωθεί σε ποσοστό που φτάνει ή και υπερβαίνει το 25%. Οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να καλύψουν το αυξημένο κόστος παραγωγής και οι τυροκόμοι προσπαθούν να τροφοδοτήσουν την αγορά, αλλά να κρατήσουν και αποθέματα για την καλοκαιρινή περίοδο, σε μια χρονιά που, λόγω της ξηρασίας, δημιουργεί συσσωρευμένα προβλήματα στην παραγωγή των γαλακτοκομικών προϊόντων!

«Η παραγωγή του γάλακτος είναι γύρω στο 25% κάτω σε σχέση με πέρυσι», όπως εκτιμά, μιλώντας στο neakriti.gr, ο πρώην πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, κτηνίατρος-ερευνητής Αλέκος Στεφανάκης.

«Τα τυροκομεία από την πλευρά τους παλεύουν να δημιουργήσουν ένα απόθεμα. Γιατί, όσο προχωράμε προς το καλοκαίρι, στα σκληρά τυριά πρέπει να υπάρχει απόθεμα, διότι τα κρατάμε και τα ωριμάζουμε, για να τα έχουμε και το καλοκαίρι. Γιατί το καλοκαίρι, επειδή είναι η ζέστη και επειδή το παραγωγικό μας σύστημα είναι τέτοιο, η παραγωγή γάλακτος πέφτει και σε πάρα πολλούς μηδενίζεται. Άρα, μετά τον Μάιο με Ιούνιο θα ξεκινήσουμε να έχουμε κάμψη της γαλακτοπαραγωγής», σύμφωνα με τον Αλέκο Στεφανάκη.

Στο μεταξύ, ως προς την ελλειμματικότητα που υπάρχει σήμερα, όπως λέει ο κτηνίατρος Αλέκος Στεφανάκης, έχουν συντελέσει διάφοροι παράγοντες.

«Το πρόβλημα ξεκίνησε πριν από 4-5 χρόνια, όταν η προσφερόμενη χαμηλή τιμή παραγωγού στο γάλα είχε αρχίσει να οδηγεί σε σταδιακή συρρίκνωση της παραγωγής γάλακτος στην Κρήτη. Ακολούθησε η σταδιακή αύξηση των τιμών στις πρώτες ύλες, συν την εκτίναξη των τιμών των ζωοτροφών, που επιδεινώθηκε σημαντικά με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία».

Πάντως, ο πρώην πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ δε χαρακτηρίζει ως ακριβές τις τιμές στα γαλακτοκομικά προϊόντα της Κρήτης. Αντιθέτως, λέει πως, για την εξαιρετική τους ποιότητα, οι τιμές είναι χαμηλές, αλλά αντιθέτως η αγοραστική δύναμη του κόσμου είναι αυτή που έχει μειωθεί σημαντικά και γι’ αυτό δεν μπορούν οι άνθρωποι να αγοράσουν τη γραβιέρα εύκολα και στις ποσότητες που τη χρειάζονται. Ωστόσο, επισημαίνει ότι, αν αναλογιστούμε πόσα χρήματα δαπανούμε σε πράγματα που στην πραγματικότητα δεν τα έχουμε ανάγκη, θα συμπεράνουμε ότι είναι προτιμότερο να αγοράζουμε τα κρητικά τυριά και να τα προτιμούμε σε σχέση με τα ξενόφερτα, στα ράφια των καταστημάτων.

«Εμείς τα λέγαμε εδώ και χρόνια»…

Αναφορικά με τη δραματική μείωση της γαλακτοπαραγωγής στην Κρήτη, ο πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Ν. Ηρακλείου (ΣΕΚΝΗ) και παραδοσιακός τυροκόμος Γιώργος Τζουλιαδάκης λέει με οργή στο neakriti.gr: «Το ζωικό κεφάλαιο έχει μειωθεί. Το γάλα έχει μειωθεί. Όταν τα φωνάζαμε εδώ και χρόνια… “βοηθήστε την κτηνοτροφία, σώστε την κτηνοτροφία”, υπήρχε αδιαφορία. Ίσως δεν τους ενδιαφέρει. Εδώ διαβάζουμε τώρα ότι έχουν αρχίσει να παράγουν κρέας στα εργαστήρια χωρίς ίχνος κρέατος. Τα ίδια γίνονται και στα τυριά. Ίσως αυτός να είναι και ο στόχος τους τελικά. Θέλουν να διαλύσουν τον πρωτογενή τομέα και να ελέγχουν τη διατροφική αλυσίδα τέτοιου είδους εταιρείες. Γιατί με αυτόν τον τρόπο ελέγχεις τα πάντα. Όταν ελέγξεις το νερό και την τροφή, ελέγχεις τα πάντα. Εγώ δεν μπορώ να δώσω κάποια άλλη εξήγηση».

Για την επάρκεια της κρητικής αγοράς σε τυροκομικά προϊόντα, ο Γιώργος Τζουλιαδάκης μάς απάντησε: «Το Πάσχα το μόνο τυρί που καταναλώνεται παραπάνω είναι η γλυκιά μυζήθρα για τα καλιτσούνια. Την ίδια ώρα, έχει μειωθεί δραματικά η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Έτσι θα περιορίσουν τις αγορές τους. Εξαιτίας αυτού μπορεί να ψιλοκαλυφθεί ο κόσμος».

Στις λαϊκές οι τυροκόμοι

Στο μεταξύ, όπως είπε στο neakriti.gr ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων και ο ίδιος κτηνοτρόφος και τυροκόμος Μανούσος Σταυριανουδάκης, οι τιμές των παραδοσιακών τυριών της Κρήτης στις λαϊκές αγορές είναι πολύ πιο χαμηλές, αφού οι ίδιοι οι τυροκόμοι διακινούν τα δικά τους προϊόντα.

«Στα σούπερ-μάρκετ η γραβιέρα πωλείται μέχρι και 19,5 ευρώ το κιλό, την έχω δει με τα μάτια μου. Εμείς όμως πουλάμε στη λαϊκή στα Χανιά τη γραβιέρα από 12 μέχρι 13,5 ευρώ το κιλό. Τον ανθότυρο τον πουλάμε από 5,50 έως 7 ευρώ το κιλό. Και τη μυζήθρα την πουλάμε από 7,50 έως 8,50 ευρώ το κιλό», όπως επισήμανε ο Μανούσος Σταυριανουδάκης.

Στο σημείο αυτό τόνισε: «Όπως έχουμε ξαναπεί, αν ακριβύνουν τα προϊόντα μας, είναι σαν να διώχνουμε τους καταναλωτές και να τους στέλνουμε στα μεταλλαγμένα και τα ξενόφερτα. Θέλουμε όμως να πιστεύουμε ότι αυτή η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε στον πρωτογενή τομέα θα περάσει, γιατί βλέπουμε ότι ο κόσμος ανταποκρίνεται. Προτιμάει τα ντόπια προϊόντα. Ξέρει ποια είναι και τα προτιμάει».

Στο μεταξύ, ο ίδιος θεωρεί ότι βελτιώνεται λίγο η κατάσταση ως προς τις τιμές του γάλακτος και του κρέατος. «Ας περιορίσουν το κέρδος τους και οι μεσάζοντες για να βοηθήσουμε όλοι μαζί την κατάσταση», κατέληξε.

Από 15 έως 20 ευρώ η γραβιέρα, στα 8 ευρώ η μυζήθρα

Στο μεταξύ, σήμερα η τιμή του γάλακτος στον παραγωγό της Κρήτης είναι στο 1,25 ευρώ το κιλό. Και το κόστος στις ζωοτροφές σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τον Γιώργο Τζουλιαδάκη, είναι τουλάχιστον διπλάσιες, δηλαδή φτάνουν και στο 100%.

Σε ό,τι αφορά τη μέση τιμή των τυριών στη λιανική κατανάλωση, ο Γιώργος Τζουλιαδάκης μάς είπε πως η ΠΟΠ γραβιέρα, ανάλογα με την ποιότητα και την παλαιότητα, πωλείται από 15 έως 20 ευρώ το κιλό, ο ξηρός ανθότυρος γύρω στα 10-11 ευρώ το κιλό και η γλυκιά μυζήθρα γύρω στα 7 με 8 ευρώ το κιλό.

«Επειδή δεν υπάρχουν ποσότητες, είναι και οι τιμές τσιμπημένες. Αν υπήρχε επάρκεια όπως ήταν παλιά, θα ήταν πιο χαμηλές οι τιμές. Πάντως, το σίγουρο είναι ότι, όταν έρθει το καλοκαίρι, τυρί δε θα υπάρχει», καταλήγει ο ίδιος.

 

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ